Lessyho odchodem Balkánu blíž

Jak lze na hraně zákona odstranit nepohodlné funkcionáře z vysokých pater veřejné zprávy ukázal bravurně ministr Kubice. Veřejně a bez okolků šel policejnímu prezidentovi po krku řadu týdnů. Dnes završil své úsilí poté, co mu šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Bílek (údajně s vazbami na ODS) poskytl vhodné alibi pro odvolání, jež ze zákona nemůže být tak docela svévolné. Nakonec Lessy může být za údajné zneužití pravomocí veřejného činitele ještě docela rád. Existují podstatně špinavější praktiky, například obvinění z pohlavního zneužití, kterému čelil svědek v kauze letadel CASA Daňhel (zde).

Stojí za odvoláním prezidenta Lessyho jakési politické důvody, spočívající v čistkách od lidí dosazených bývalým politickým projektem nazývajícím se strana Věcí Veřejných? Mohlo by se na první dojem zdát.

Prezident ČR, Václav Klaus v tom temně vidí ohrožení policie a politické stability. Nepřímo pak jde o ohrožení samotné demokracie, jak dodávají představitelé za ČSSD. Nutno zde připomenout milník, od kterého se počítá konec politické moci a počátek řízení státu mafiánskými skupinami, jak o tom jasně hovoří aktuální i dřívější výroční zprávy BIS (zde). Za tento milník považuji rok 1998 a existenci opoziční smlouvy, kdy dvě demokratické strany rezignovaly na vládní a opoziční roli a rozdělením funkcí umožnili snazší průnik vlivových skupin do strategických struktur. V tomto smyslu si nyní jak prezident, tak představitelé ČSSD vstřelili vlastní gól.

Když se podíváme na předchozí střety Petra Lessyho ve funkci policejního prezidenta s vládními představiteli, rýsuje se zcela jiný motiv jeho náhlého odvolání. Petr Lessy se dostal do příkrého sporu s ministrem financí Kalouskem, toho času velmi rozrušeným z kauzy okolo letadel CASA a vydáním Vlasty Parkanové poslaneckou sněmovnou ke stíhání. O mediálních výlevech excitovaného ministra není třeba psát, jsou ještě v čerstvé paměti. Komu tedy odvolání Lessyho může prospět? A proč se ministr Kubice tak snažil Petra Lessyho přimět, aby odstoupil sám? Kritika Petra Nečase, současně stínového premiéra, směřující právě k Lessymu za zveřejnění telefonátu ministra Kalouska kvůli kauze CASA, zapadá rovněž dokonale (zde).

O úrovni demokracie v ČR není třeba si dělat velké iluze. Na denním pořádku je odvolávání nepohodlných ministrů, lavírování při jmenování nejvyšších státních zástupců, odvolání policejního prezidenta v situaci, kdy se zdá, že po dlouhé době Policie ČR v řadě citlivých kauz směřujících do nejvyšších pater politiky nemá svázané ruce a koná.

Toto vše spolu s ekonomickou léčbou lučebníka Kalouska bude mít za následek nárůst frustrace obyvatel. Mnozí již nyní mají pocit, že politika v této zemi je soubojem mafiánů, které politici zastupují.  Pocit, že nelze už ničeho dosáhnout a nic ovlivnit a všichni jsou pouze ve vleku událostí. Najatí komparzisté ve vládních budovách jsou bohužel příliš odtržení od reality. A film, který se tu natáčí, je dost hloupý i dost dramatický, aby se mu mohl ještě někdo smát.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladislav Chrastný | středa 29.8.2012 19:12 | karma článku: 33,37 | přečteno: 1443x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96