Lepší čestně prohrát, než křivě zvítězit. Karle, díky za naději!

Demokratické volby je třeba respektovat. Výsledek je jasný, ale proč zůstává hořká pachuť v ústech? Přímá volba s sebou nese masivní kampaň, kde je povoleno vše. Také hrát na laciné struny nacionalismu, šovinismu a xenofobie. A ono to prostě pořád funguje.

Miloš Zeman a jeho volební štáb i podporovatelé se několikrát uchýlili ke lži. Benešovy dekrety sám Zeman označil v minulosti za vyhaslé. Učinil-li totéž jinými slovy (neplatné, následně s opravou též za vyhaslé) Karel Schwarzenberg, stal se tento výrok záminkou k rozněcování nacionálních vášní.

Benešovy dekrety i po sedmdesáti letech vášně vzbuzují. Poválečné události, České národní povstání, vyhnání občanů německé a maďarské národnosti je naše národní tabu. Je čas ho otevřít, diskutovat o něm, očistit jej od nánosů vlastenčení. Měli bychom otevřít i kapitoly, na něž nemůžeme být a nebudeme hrdí. Vítězové definují poražené. Princip kolektivní viny je definicí špatnou a zavrženíhodnou.

Zapojení a místy až hysterické, současného prezidenta Václava Klause a jeho blízkých dává tušit, že v Miloši Zemanovi bude mít zdatného podporovatele a pokračovatele. Jaký to je odkaz, který mu tak pomyslně předává? Pokračování éry postopoziční smlouvy, kdy mafie prorostla do politiky a v podstatě tvoří jeden celek.

Naskočili jsme na dvě vlny, zaprvé na vlnu nacionalismu a xenofobie a zadruhé na záměnu prezidentské volby s všelidovým hlasováním o důvěře vlády. Vlna první způsobila další prohloubení v národě, stejně tak, jako umělé vychýlení kandidátů mezi pravici a levici. Vlna druhá pak nesmyslná očekávání od nového prezidenta vzhledem k jeho pravomocem.

V deníku vyšel Blesk inzerát se lživými informacemi proti Karlu Schwarzenbergovi. Byl zacílen jasně na tu část populace, která zareaguje nejúčinněji. Načasován byl jako šrapnel s výbuchem v poslední den před volbami. Údajně byl zadán bývalým důstojníkem STB. Co k tomu dodat? Vítězství založené na lži nemůže přinést nic než další lži.

 

Měli jsme možnost zvolit státníka, vybrali jsme si politika. Měli jsme možnost posunout se dopředu, obávám se, že jdeme zpět. Měli jsme možnost vybrat si slušnost, zvolili jsme hlučné chrapounství.

 

Miloši Zemanovi gratuluji a Karlu Schwarzenbergovi děkuji. Čtyřicet pět procent naděje není málo.

 

Václav Klaus údajně napsal svému příteli, že zvítězí-li Karel Schwarzenberg, emigruje. I v tomto ohledu jsme poněkud promarnili šanci.

 

Hezké nedělní dopoledne všem!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladislav Chrastný | neděle 27.1.2013 12:52 | karma článku: 30,08 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96