Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lež má hodně dlouhé nohy!

Pravda nevítězí!  A může se to zdát kacířské, volat to do světa v den připomenutí upálení mistra Jana Husa. Každopádně se stačí podívat kolem sebe a hlavně se zamyslet nad tím, o jakou pravdu, která skutečně vítězí, jde.

Již titulek nám významem připomíná ono cimrmanovské: „…odstrkovaný nakonec stejně ostrouhá, naivní sedne na lep chytrákovi, a zatímco si na člověku smlsne kdejaká havěť, jeleni se klidně pasou.“

Bylo to velmi odvážné, pokud v roce 1920 se na prezidentské standardě Československého státu objevilo „Pravda vítězí“ - a je hodně smutné, pokud si člověk uvědomí, co se pod touto hrdě se plápolající vlajkou nad Pražským hradem, za těch devadesát osm let dělo a dnes děje.

Jan Hus tehdy z Kostnice napsal „Stůjte v poznané pravdě, která vítězí nade vším a sílu má až na věky!“ A můžeme si možná směle říci, že připomenutí českému národu na standardě, že „Pravda vítězí“ jako by bylo zároveň připomenutí upřímné myšlenky Jana Ámose Komenského: „Věřím i já Bohu, že po přejití víchříc hněvu (hříchy našimi na hlavy naše uvedeného) vláda věcí tvých k tobě se zase navrátí, ó líde český!

Lež má v dnešní době kredit úspěchu a zisku. Lež má velkou sílu pro získávání moci. Není dne, aby v médiích někdo neproklamoval lež. Na lži a podvodech jsou stavěny kariéry, politické úspěchy, milionářské a miliardářské úrovně mnohých, osvobozující soudní verdikty, úspěchy v businessu, …

A řekne se: „No a co, kradou všichni!“ Hlupáci přidají ono trapné: „Kradl a krade i Kalousek, tak proč vám vadí jiní?“

Žijeme v době a světě, kde lidé více věří lži, nežli pravdě a ještě to obhajují jako něco normálního.

Lež je vědomý, cílený klam - vědomé uvedení v omyl – tedy právně postižené jednání. Ale koho to zajímá a kdo by si s tím lámal hlavu.

Je tedy skutečně možné, aby se pravda a poctivost vyplatila?

Asi si musíme frajersky přiznat, že sám od sebe takového stavu člověk nemůže dosáhnout, protože společnost se svými základy a filozofiemi si frčí úplně v jiných kolejích.

Ano, o pravdě kdekdo rád mluví a vede mnohé rádoby hodnotné úvahy. Ale na čem sám člověk staví? „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“ Toto řečnické provolání Václava Havla se často bere jako něco velmi hlubokého, ale i zde si můžeme říci, že pro samého „autora“ to byl možná spíše výkřik zbožného přání, protože sám ve svém životě pravdu a lásku často devalvoval. A tím nesnižuji jeho úlohu a splnění určité práce a smyslu, který bezesporu naplnil. Ale abych takové lidi glorifikoval jako morální a charakterové příklady - to skutečně NE! Snad již i proto, že byly stovky lidí, kteří opravdu trpěli i umírali pod komunistickou a estébáckou zlovůlí – a přitom mnozí oslavovaní chartisté se stejně jak ti cimrmanovští jeleni „klidně pásli“.

Lže prezident se svým mluvčím a nohsledy, lže premiér, lžou politici, lžou starostové i radní, lžou právníci, lžou manažeři, lžou učitelé, lžou obchodníci, lžou média,…. Každý z nás si zalže, protože ono se s tím daleko dál dojde, nežli s pravdou. A každý se přitom tváří, jako když sám je svatou pravdou.

Přesto stále platí a bude platit, že mluvit a žít pravdu je správné a důležité!

O jaké pravdě tedy mluvil Jan Hus? V jaké poznané pravdě mají lidé stát, aby vítězila a to na věky? Jan Hus mluvil o pravdě postavené na Bohu. To je pro ateistu jako zamávat červeným hadrem před býkem. Ale poznal jsem v životě více „ateistů“, kteří se v čase strachu a nemoci, zajímají o Boha, nežli těch, co tak srdnatě se pořád duchovním věcem vyhýbají, vysmívají a plivají po nich.

Ono poznání křesťanství a Bible, stále ve světě patří ke společenským a kulturním hodnotám, a někteří pak zažívají trapné chvíle ve své „ateistické“ prázdnotě.

„ Mluvte pravdu každý se svým bližním, pravdu a pokojný soud vynášejte ve svých branách.“ „Zanechte lži a mluvte pravdu každý se svým bližním. Hněváte-li se, nehřešte. Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce.“ To vlastně stačí, aby se člověk Bohu zalíbil a na tom profitoval.

A pak je tu ještě výrok Ježíšův: „Já jsem cesta, pravda a život!“

Tuto pravdu měl Jan Hus na mysli. Za tuto pravdu a její ryzost, byl upálen. Pro tuto pravdu, a ne lidskou hamižnost a mocenskou zpupnost trpěli lidé v době Temna, a na ní stavěl Komenský. Ale stejně tak na ní stavělo a staví své životy mnoho významných i prostých lidí. Pro tu pravdu trpěli i křesťané v římských arénách a trpí dodnes po celém světě.

Ale koho to zajímá, když lež vládne, profituje a nikomu nevadí.

Je to však správná cesta, která směřuje k dobrému a správnému cíli?

Pravda bude vítězit tam, kde bude brána jako smysl, cíl a řád!

Znova a stále je dobré se snažit pravdu žít a usilovat o ni!

Autor: Libor Chrášťanský | pátek 6.7.2018 9:07 | karma článku: 20,83 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Hyeny a mrchožrouti

Můžete ve svém společenském postavení, v moci, funkci, dělat ze sebe anděly, zneužívat vznešené účely – stále to bude zneužívání! I když se vaše dary budou tvářit jak humanita sama – zůstanete pokrytci! Stejně jako vaši fandové.

17.3.2020 v 10:07 | Karma: 27,91 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Dát své děti babišům na oltář

Že jednou dají dnešní mladí lidé a děti tu naši zemi do pořádku, to si můžeme přát. Jen je dobré si uvědomit, že to bude trvat několik generací. A nám je to dnes lhostejné.

2.3.2020 v 10:07 | Karma: 28,43 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Virus původce - o kterém se mlčí

A přesto má na svědomí nejvíce mrtvých, nejvíce neštěstí napříč kontinentům. A jeho nebezpečí díky současným podmínkám žel roste a sílí.

18.2.2020 v 10:20 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

„O chytré ženské je nouze….“

A hned se můžeme prát, dohadovat, urážet, soudit, ..... Feministky se mohou začít svolávat a vytvořit kampaň proti kampani...

6.2.2020 v 10:07 | Karma: 28,53 | Přečteno: 832x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Co čtou milionáři a úspěšní?

Asi vás na konci překvapím. Nejčastěji se totiž většinou dočtete zaručené rady, co máte číst, abyste byli úspěšní a bohatí. Už samotná ta doporučení, jsou většinou úsměvným počtením. Ale já vám chci tentokrát zase něco vyprávět.

3.2.2020 v 9:07 | Karma: 29,18 | Přečteno: 809x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Řidiče autobusu zbil a surově ho kopl do hlavy. Mladík dostal podmínku

2. května 2024  17:25

Podmínkou potrestal Okresní soud v Mostě mladíka, jenž loni v srpnu v centru města brutálně napadl...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:23

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:22

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik