Koupit si novou minulost

Oscar Wilde „Žádný člověk není tak bohatý, aby mohl koupit svoji minulost.“   Nebo že by to přestalo platit? Každopádně to člověk stále zkouší.

Řekněme si to narovinu. Pokud kvantová fyzika skutečně nedovede svá bádání do dokonalosti a nebude platit, že v budoucnosti bude moci měnit minulost – tedy mluvíme o změně reálných faktů  – tak asi opravdu naše minulost zůstane neměnná.

Osobně si dost dobře nedokáži představit, ani jako sci-fi, skutečné důsledky toho, jak by třeba jedna změněná „výhybka“ v mé minulosti, nakonec vyrobila úplně jinou realitu přítomnosti. A ani po tom netoužím.

Ale máme tu v současnosti nemálo těch, kteří by tak rádi pohnuli, vymazali, napravili svou minulost, aby dnes nahnali společenské a často mocenské body a získali vliv.

Myslím si, že T.G. Masaryk řekl: "První požadavek společenské výchovy je umět zakrýt hloupost."

Tak to mi připadá trefné u mnohých těch snaživců, co operují se svou minulostí.

Láska se nedá koupit.

A v Bibli se stejně tak dočteme, že ani spasení se nedá koupit.

Přesto to některým nedochází a tak povolávají právníky a budou vynakládat množství financí na získání svědků či umlčení svědků své vlastní minulosti. Chtějí být čistí, svatí, poctiví, lidští, miloučcí,….

Historii nepřepíšeš! Pravdu nezakryješ!

George Orwel, v několika svých pohledech zmínil tolik aktuální myšlenky pro dnešek:

„Minulost byla vymazána, vymazání bylo zapomenuto, lež se stala pravdou.“

„Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.“

Kdepak, člověk se nemění.

Pořád se snaží, aby se lež stala pravdou, protože je stále dost těch, kteří lži věří a dokáží se za lež bít a lhářům pomoci vládnout.

A tak se ti, co se dostanou k moci, hlavně snaží, aby ovládli minulost a tím si otevřeli moc i pro budoucnost. No, a kdyby to nešlo jinak, tak alespoň se musí minulost zakrýt a hlavně zbagatelizovat a odvést pozornost jinam.

Jo, to chce pořádný kus charakteru, postavit se realitě do tváře a říci si: Ano, takový jsem byl, tak jsem žil, tak jsem se choval, tak jsem udával, tak jsem kradl, takový jsem byl bezpáteřní hmyz. Chci být jiný, ale potřebuji pořádný kus pokory a svůj nový charakter a důvěru se pokusím vybudovat radikální změnou. A hlavně nesmím být hamoun a nesmím dávat příčinu tomu, aby mi zase začali mou minulost připomínat.

Jistý bohatý mládenec chtěl změnit svůj život a zajistit si budoucnost – dodržoval zákony, choval se charakterně a morálně, ale když slyšel, že by měl rozdat svůj majetek chudým, tak smutně odešel. Dnes na chudých si bohatí vykukové mastí kapsy a ti chudí jim ještě tleskají. Možná jsou chudí na něčem jiném.

Vždyť co kdyby také někdo druhý chtěl se vrátit do minulosti – přehodit výhybku – a vypořádat se třeba s komunisty a estébáky tak, že by přišli o majetky, přišli o možnost dobrých zaměstnání, podnikání, svobody… Vlastně by se klidně tak ten někdo mohl chovat. Vzal by si příklad z poválečné doby a celé té čtyřicetileté vlády jedné strany. Bralo se, znárodňovalo, zatýkalo, věznilo, zakazovalo, vraždilo,…. a jak se krásně a radostně chodilo do průvodů.

Naštěstí se ani tato minulost nedá změnit, protože by to znamenalo, že změna by nebyla ničím jiným, nežli marasmem a morální bídou pod jinou ideologií.

Budoucnost naší země se staví současností - a tu musí konečně začít ovlivňovat lidé s charakterem, morální hodnotou a skutečnou moudrostí a skutečným vlastenectvím. A bude záležet na českém člověku, zda bude natolik silný, aby nedovolil tuto zemi zotročit jakýmkoliv kupčíkem, oligarchou s komunistickou či veksláckou minulostí, nebo nacionálním fanatickým hlupákem. A že takový podobných tu máme stále dost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Chrášťanský | sobota 10.3.2018 9:07 | karma článku: 26,95 | přečteno: 405x