Jidášové, babišové, milošové a podobní

Tak máme za sebou Velikonoce. Zvláštní okolnosti, nebo záhadní neznámí nám zařídili, že byly opravdu netradiční a nevím, zda v historii byl kdy člověk takto omezen. A ta největší záhada?

Ta největší záhada je v tom, že se jedná skoro o celosvětový tah, různě omezující životy a svobodu lidí.  I když u nás jsme papežštější – však taky máme velmi schopné a vyškolené borce v ovládání davů, zákazech a příkazech a policejních i politických nátlacích.

Křesťanské i židovské Velikonoce zažily zákazy návštěv svatostánků, modliteben, synagog, chrámů. Stejně jako byla ovlivněna jakákoliv pohanská tradice svátků jara. A přesto našli lidé k sobě cesty, přesto se držely tradice, a přesto znělo a neslo se evangelium a lidé možná daleko více mohli přemýšlet a vnímat nejen významy svátků, ale také to, co se skutečně nyní děje.

Jednou z velikonočních postav je jistý Jidáš Iškariotský. Jeden z Ježíšových učedníků, který nakonec Krista zradil. Za třicet stříbrných udělal špinavou práci. No, on ten človíček vůbec byl na peníze. Však taky byl v týmu určen za pokladníka. A hlasitě se ozýval, když viděl, jak někdo nakládá svým vlastním majetkem, aniž by jej dal do společné, týmové kasy, nad kterou Jidáš vládl.

Jidášové byli jsou a budou. Toho Iškariotského dohnalo alespoň svědomí, zatím co dnes vidíme ve společnosti figury, které se svědomím žádný problém nemají, a tak zrazují ty, kdo jim dali důvěru, zneužívají svá postavení, okrádají, čerpají, lžou a zpronevěřují se. Využívají situaci ke vlastnímu prospěchu, a tak moc se jim to zalíbilo, že budou klidně trvat na co nejdelším stavu omezení. Pochopitelně vše budou svádět na zabijácký virus.

Čeho se však také dočkáváme, v této hloupé době?

Premiér i prezident naší země si berou do úst Boha, protože jim to jejich marketingoví a ideologovi poradci poradili. Však Vladimír Iljič učil, že „Potřebujeme každého agitátora, propagandistu, aby každý pracoval v přísně stranickém duchu!“ Jak by mohli tito poctiví žáčci a soudruzi být neposlušní.

Během Velikonoc nám oba pánové ukázali, jak se chtějí podbízet. Zvláště ten mladší, dokázal stihnout jak křesťanství, tak pohanskou akci, když mimo projevu v televizi, předvedl se svými ideologickým a propagandistickým týmem hereckou etudu vyšlehání manželky na zahradě svého domu. Jedna trapnost stíhá druhou a oni skutečně existují ti, co tomu tleskají. Věří v upřímnost a pravdivost těchto manipulátorů. Říkejme těm tleskajícím spoluviníci, nebo jak uvádí Orwell, spolupachatelé, aby bylo jasno, když dojde jednou k účtování.

Všechna ta vystoupení mají jeden společný rys, který měl i sám onen Jidáš. Ten Jidáš, který když Krista zrazoval, dokonce jej přátelsky políbil. Nazvěme to „přátelské přestrojení“. Nebo třeba „hyeny v maškarním za přátele/beránky“.

Všechny ty maškarády odvádí pozornost od toho, že ve skutečnosti jde do tuhého. A pokud se společnost rychle neprobudí, tak přestrojení zmizí a zůstane velká mocenská diktatura, která bude pevně podepřena neskutečným bohatstvím mocipánů, získaným právě za doby, kdy ostatním byla nařízena karanténa. A budou se skupovat majetky a firmy - a to za hubičku a ve velkém. Protože si prostě zmetkové nashromáždili na úkor lidí této země.

Neslyšíme o žádných programech podpory výroby a nákupů u českých firem, pokud to nejsou firmy spadající pod premiéra a další spřátelené a potřebné soudruhy. Neprůhledné obchodní machinace s Čínou a dalšími zeměmi, kde profit mají a budou mít stále ti stejní. Mezitím lidé v této zemi dobrovolně a ze svého sponzorují výroby ochranných prostředků, darují potraviny, peníze potřebným a těm, co jsou v prvních liniích. A klaka bude demonstrativně tleskat, aby neznalí obdivovali a uznávali vládu, premiéra, prezidenta.

Zrazují vlastní postavení a uchopují moc a hrabou. Zrazují tuto zemi a její lidi. A ne za nějakých směšných třicet stříbrných.

A když se něco pokazí? Po vzoru další velikonoční postavy, Piláta Pontského, si budou „mýt ruce“. Tuto postavu a další její výrok si vybavuji vlastně i pokud se snažím pochopit, co se to vlastně nyní děje. „Co je pravda?“ Kde je pravda? V naší zemi určitě nevítězí.

Probuďme se a čiňme!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Chrášťanský | úterý 14.4.2020 16:07 | karma článku: 33,78 | přečteno: 1059x