Hyeny a mrchožrouti

Můžete ve svém společenském postavení, v moci, funkci, dělat ze sebe anděly, zneužívat vznešené účely – stále to bude zneužívání! I když se vaše dary budou tvářit jak humanita sama – zůstanete pokrytci! Stejně jako vaši fandové.

Možná časem pochopíme, že současný vývoj situace a atmosféra ve společnosti, ve světě, jsou a byly darem z Nebes. Tedy pokud vše dobře pochopíme, vyhodnotíme a nenecháme se manipulovat a pobláznit panikou. Třeba se nakonec ukáže, jako stále platné ono „vše zlé je k něčemu dobré“!

Jen je důležité, právě nepanikařit a mít oči otevřené a stejně tak mysl a rozum!

Fascinuje mě, jak dnes neustále, a čím dál více, v businessu narážím na diskuse o „brandu“ /značce/ firem, lidí - a její důležitosti. Výsledkem je snaha udělat cokoliv, jen aby se o nás/o mě vědělo, psalo, mluvilo,….  No, dobře – když cokoliv, tak cokoliv. Myslete si to.

Jenomže současná doba s COVID-19 vytahuje na scénu množství honičů politický i společenských bodů. Nejsou slyšet a vidět tolik odborníci, jako „herci a herečky“, kteří často bez studu nechávají o svých darech, činech, postojích či myšlenkách, psát a mluvit – a zastiňují ty skutečné hrdiny, kterým patří čest, sláva, obdiv, dík, úcta.

Nic nového pod sluncem! Někteří možná znáte příběh nějakých 1990 let starý, který vypráví o tom, jak při štědrém dávání se ukazovali a peří si čechrali, zákonici a bohatí, jež dávali ze svého blahobytu vlastně almužny, zatím co chudá vdova dala vše, co měla - dva šarty. Tedy mzdu za nějakých 6 minut práce těch, co byli v businessu.  A dala to upřímně, bez řečí a u mnohých možná ještě sklidila pohrdání, úšklebek.

Dnes mi média dennodenně přináší informaci o tom jak ten či onen daroval, zaplatil, zadarmo vyrobil a tím přispěl do řešení krize.

Ale ano, ono je to dobře - když dávají!  

Jen, prosím vás - to by nejen měla být samozřejmost, zvláště u většiny těch o kterých se nejvíce píše  - samozřejmost bez halasných reklam!  Vždyť se jedná o stejné almužny, „drobné“, jako v tom starém příběhu – o které si nakonec ještě sníží daňový základ.  Dávají trošku ze svého blahobytu – a v mnoha případech je nad slunce jasné, jak ke svému blahobytu přišli.

Oni dokonce jsou i tací, kteří dávají ze svého ještě méně, nebo vlastně nic, ale cpou se do popředí všech možných i nemožných médií, aby před volbami byli vidět. A je jedno, zda je to celostátní či regionální píseček.

A přitom jejich záměr je jasný. Být vpředu, ovlivňovat myšlení lidí, vstupovat do podvědomí voličů. Vždyť už se o body a hlasy bojuje. Ve všech politických partách.

A dokonce jsou takové hyeny, které se snaží situaci, zmatek, chaos a oslabení pozornosti využít k tomu, aby podsunuly zákony a pravidla, které jim zachrání zadek a udrží je u moci.

O jisté osobě, která má být vidět a slyšet, protože je hlavou státu, a je zalezlá jak krysa, je zbytečné se vůbec zmiňovat. On je asi mluvka uražený, že nemohl jet do Číny.

Zatím co máme lidi, kteří pomáhají skutečně nezištně, skrytě, upřímně a dávají opravdu ze svého mála, nebo daleko podstatnější procenta z toho, co mají, co vydělají. Lidé, kteří dokážou dát dohromady přes padesát milionů na pomoc malému klučíkovi /jindy v jiných případech/ a nikdo o nich neví - a stát se na jejich dobrém srdci chce ještě přiživit daněmi.

Jsou firmy, společnosti, které upřímně vyrábí a darují co je potřeba – a nepotřebují u toho kameru a novináře.

A stejně tak jsou lidé, kteří každý den pracují do úmoru, jsou v riziku nakažení, jsou v napjatých a nejasných situacích a stravuje je stres.

Na ty všechny se nepamatuje, jim podmínky nikdo nezlepšuje - dokonce se jim spíše zhoršují - a brzy se na ně zapomene.

A je dobré i zmínit skutečné odborníky, kteří se snaží pomoci, mluvit k věci a dobře poradit, případně uklidnit společnost – a těm se hlupáci smějí, nedávají jim slyšení, prostor, anebo dokonce jsou napadáni a omezováni.

Možná při určení termínu hyenismus byl člověk vůči hyenám jako zvířatům nespravedlivý, ale když již je tento termín zaběhlý, tak jej použijme a používejme i v dnešní době. Zatím běžní občané nedrancují. Zato škodí a mohou více škodit „mrchožrouti“ usilující o moc a bohatství.

Čím více mršin a slabých jedinců bude ve společnosti, tím jednodušší budou mít hyeny cestu!

Tak jim to neumožňujme!

Buďme silnými a zdravými jedinci a společně utvořme respektovanou sílu! Až se situace uklidí, bude potřeba začít jinak, poučit se z chyb a hledat schopnější lidi a správná řešení. A hyeny i neschopné nenechat škodit a u kormidel! Je to jako s vybudováním si imunity. Je potřeba proděláním nemoci získat obranné látky a schopnosti.

Potom i COVID-19 bude nakonec k dobrému! Pokud to nedokážeme, zmutuje vir i hyenismus, vrátí se ve větší síle - a bude zle.

Mějme oči a mysl otevřenou! A těch skutečně statečných a užitečných si važme!

 

Autor: Libor Chrášťanský | úterý 17.3.2020 10:07 | karma článku: 27,91 | přečteno: 660x