Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Ptáte se, kolik lidí se důchodového věku dožije (65 let). Jistě, je to otázka řečnická. Přesto odpovím: V současnosti se 65 let každý rok dožije kolem 140 tisíc osob. Tedy podstatná část z těch, kteří se před pětašedesáti roky narodili. Nevidím důvod, proč by podíl doživších měl klesat. Pro úplnost: většina z nich (až 135 tisíc) se dožívá i sedmdesáti.

1 0
možnosti
Foto

Asi jak kdo a také kde. Ono je dožití a dožití. Pokud je člověk zdravý je to OK, ale zápasí li pak s nejrůznějšími nemocemi, pak už stáří az tak radostné není.

0 0
možnosti
VH

Premiér Babiš zvedá varovný prst? Čím? Souhlasem s navýšením důchodů nad zákonný vzorec? Již podruhé? Souhlasem s komisí "Pro spravedlivé důchody"? Tedy nikoliv komisí pro totální rekonstrukci důchodového systému!! Zvyšováním příjmů, placených z rozpočtu pro kdekoho?

Jak srandovní tvrzení!!

1 0
možnosti
VH

Jen pro úplnost (a na obranu před ideologicky zbarvenými představami některých autorů blogů): Za komunistů byly důchody o něco méně rovnostářské, než jsou nyní, po manipulacích s pevnými částkami důchodů.

Obecně: výpočet důchodů i jejich valorizace stojí dnes na stejných principech, na jakých stály před půlstoletím. Konstanty ve výpočtu se trochu změnily (částečně ve prospěch, částečně v neprospěch zásluhovosti), ale podstata výpočtu zůstává stejná.

2 0
možnosti
Foto

K11a45r72e42l 51C21a86c45h

5. 5. 2019 10:20

Zbytečně malujete čerta na zeď. Ale nikdo Vám nemůže zakázat šetřit a na důchod se připravovat. Je k tomu třeba dodržet několik zásad. Za ekonomicky aktivního života nežít na dluh. Koupit si mohu jenom to, na co jsem si vydělal. Dokud mám práci a umožňuje mi to zdravotní stav, měl bych se starat o získání vlastního bydlení. Před odchodem do důchodu je třeba si vytvořit, jak já tomu říkám finanční polštář. Musím počítat s tím, že z důchodu se dá již jen velmi těžko spořit. Finanční polštář není na drahé dárečky potomkům, ale na nenadálé potřeby větších výdajů (například souvisejících s nutnou údržbou domu či bytu, nebo s náklady na léčení, kdy zdravotní pojišťovna neuhradí vše v plné výši). Rodina je nezbytný základ. Své potomky je nutno s láskou vychovávat tak, aby cítili a ctili rodinné vazby. To je soustavný a dlouhodobý závazek. Jen tak mohu očekávat, že ke mně a k mému osudu v mém stáří nebudou lhostejní. Možná, že samota ve stáří je horší než chudoba. Kdo žije jako cikán pouze dnešním dnem a o budoucnost se nestará, ten bude v důchodu jen přežívat. Kdo bude v mládí myslet a připravovat se na to, že jednou bude starý, ten bude mít větší šanci i v důchodu žít spokojeně.

3 0
možnosti
JR

J89a93n 24R31á81ž

5. 5. 2019 10:11

Budoucí důchody poskytované státem, budou-li jaké, budou zcela jistě rovnostářské. Bude to varianta životního minima a chudobu spojenou s těmito důchody zažijí ti, kdo dnes na otázku "Kolik si šetříš na stáří", odpovídají "To neřeším".

3 0
možnosti
Foto

Je to klasická ukázka státní neefektivity. Vše co stát dělá a organizuje se časem dostává do velikých problémů.

1 0
možnosti
Foto

Ale totéž se týká všech a všeho. Není znám jev, který by se nevyčerpával.

0 0
možnosti
MV

V roce 2030 krize důchodového systému v ČR nehrozí - stačí se podívat na demografické tabulky (https://cs.wikipedia.org/wiki/Obyvatelstvo_%C4%8Ceska - důležité jsou počty narozených dětí - v roce 2030 při věku odchodu do důchodu 65 let se to bude týkat lidí narozených v roce 1964 a dříve).

Nikdo neví, jak se bude vyvýjet střední délka života - je pravděpodobné, že neporoste do nekonečna (v zemích kde je délka života nejvyšší se už příliš nezvyšuje). Pokud řešit důchodovou reformu - pak jedinou cestou je podpora rodin s dětmi.

2 0
možnosti
Foto

To je klasické statistické řešení , které je ale chybné. Řešení je jednodušší než si myslíte. Tím řešením je postupné omezování státních zásahů do života lidi. V praxi to znamená omezování pozitivního práva a důsledná ochrana negativních práv lidí.

1 0
možnosti
PB

Důchody za komunistů rozhodně nebyly rovnostářské, ale naopak vykořisťovatelské. Zaslouženým aparáčníkům se připočítával zvláštní bonus.

Řešením toho co popisujete byl II.pilíř, než ho Bohuslav Dluhonosný zrušil.

2 2
možnosti
Foto

Zrušili ho všichni ti, kdož se do něj nepřihlásili.

0 0
možnosti
Foto

Již nyní premiér Babiš i mnozí ekonomové zdvihají varovný prst. Zatímco dnes se štědře rozdává téměř na všechny strany, za pár let už nemusí být kde a z čeho brát.

Zdroj: https://chourova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=712032

Ono už teď je vidět dno státní kasy.

6 0
možnosti
Foto

Důchody za komunistů rovnostářské? V r. 1957 300-1600 Kčs (horníci v Jáchymově).

1 0
možnosti
PB

V 50. letech dřeli a umírali v dolech v Jáchymově komunističtí političtí otroci. Je hezké, že jste je zmínil. Ovšem ti v důchodu trpěli hlady.

7 0
možnosti
  • Počet článků 104
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Kdo vůbec jsem. Prostě obyčejně neobyčejná ženská. Aktivně sportuji, miluji zvířata, přírodu, ráda se podívám na hezký film či přečtu hezkou knížku. Věřím v anděly strážné kteří u mě mají často pohotovost, boží mlýny a lásku, krásnou, čistou a upřímnou která může mít klidně čtyři nožičky a po celý rok nosit kožíšek.

Seznam rubrik