Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Znám ostravské hutě, Dolní oblast i kladenskou Poldovku, kam jsem mnoho let jezdil služebně. Mohl bych napsat rozsáhlé povídání, uvedu však jen něco málo.

Privatizační projekt předložený Stehlíkem byl diletantský a zcela nerealizovatelný, pouhá fantazie člověka, který nemá o hutnictví žádné povědomí. Když na to upozornila skupina předních hutních odborníků, byli za to tvrdě potrestáni a zcela naivní projekt Stehlíka byl přijat. Nutně to vedlo ke krachu.

Ocelárnu a volné kovárny pak převzala německá firma Scholtz, provozovala je a dokonce investovala do rozvoje. Mělo to logiku: vyráběly se tam ušlechtilé oceli především nástrojové pro práci za tepla i za studena. Takovéto závody v Německu i jinde na Západě většinou prosperují na rozdíl od hutí vyrábějících běžnou ocel. Před několika lety však firma Scholz tyto provozy prodala Rusům a vypadá to na krach. Na podzim loňského roku jsem tam navštívil své kamarády a byli velmi skeptičtí.

Pokud vás zajímají průmysloví muzea, doporučuji navštívit šachtu v Ostravě-Michálkovicích v době, kdy se tam hraje divadelní představení, má to nezaměnitelný půvab. Nebo navštívit hornické muzeum v Petřkovicích včetně kopce Landek. Na to je třeba si rezervovat celý den.

O Dolní oblasti jsem nedávno udělal blog.

http://expositor.esy.es/view.php?cisloclanku=2016052202

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den pane Jílku, děkuji za informace. Mám v Poldovce odpracováno více než 25 let a jsem čtvrtá generace, která svůj život spojila s kladenskými hutěmi, takže o nich také něco vím... Pracoval jsem i přímo pro Stehlíka, ale tenkrát jsme mu věřili - nic jiného nám nezbývalo... Ale dávno už víme, že dát mu Poldovku, byla chyba nebo spíš záměr... Dali ji tomu nejméně schopnému, přitom prý byly na stole minim. dvě zahraniční nabídky.

V současné době se stále čeká na peníze na rozjezd - poslední informace je, že by se začalo pracovat v srpnu. Nyní se v areálu uklízí, ale protože od listopadu nejde do provozů elektřina, tak jsou kanceláře vyrabované a el. rozvody, kabely atd. většinou ukradené... Na návštěvu Ostravska si určitě udělám čas.

Zdraví

Luboš Chott

0 0
možnosti
  • Počet článků 303
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Chodím rodným městem a dívám se za vrata...

Seznam rubrik