Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

Deleter

15. 4. 2010 9:08
Pravda je,

že moje babička byla v rámci totaleinsatz u v německé firmě v Brně, to byla klika. Navíc majitel se strašně styděl, že mu tam lidi otročí, ale dostal to befelem, tak se nevzpouzel. Podporoval všechny, co to šlo. Nicméně proti režimu nebojoval, tak měl stejně po válce smůlu. Ale spočítal si, co a jak, a utekl zavčas...

0 0
možnosti
EK

Deleter

15. 4. 2010 9:01
Mno,

máte pravdu, myšlénka je to naivní. Ale krásná, to jo.

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

15. 4. 2010 8:47
Nejde o omluvy

jde o přikrývání zločinů zločinem.... Jedním z organizatorů v Brně byl agent NKWD a pracovník OBZ Pokorný (následně se objevil i v Ústí) Byli to předem plánované hrůzy které měli podpořit a urychlit následný odsun a vytvořit situaci pro tzv. organizovaný odsund který se měl řešit v srpnu v Postupimi. Není třeba omluv, slušní lidé jak na německé a tak na české straně ví o co šlo. Zde se vytváří nějaka tzv. kausalita podle které údajně zákonitě došlo k těmto zvěrstvem na základě zločinů okupace. Každý slušný český člověk cití stud, přesně jako každý Němec za obrovské zločiny které spáchali v 2 Světové válce. Pouze někteří lidé stále alibisticky řeší české zločiny jako nějaký výbuch lidového hněvu. Ne byl to první výkon nastávající státní komunistické moci vykonaný za pomoci poradců NKWD a emotionálně vyvolaný tzv. demokratickým státníkem a presidentem osvoboditelem který zradil Českou republiku Stalinovi za pomstu na Němcích. A tomu se staví pomníky? Smutné ale pravdivé.

0 0
možnosti
JN

Yesname

15. 4. 2010 10:44
Re: Nejde o omluvy

Přesně!

0 0
možnosti
PH

petrph

15. 4. 2010 7:49
ale právě že omluvili

Sice ne jednotlivě za Brno či Hustopeč nebo Horní - Dolní, ale za celý stát zároveň a na obou stranách. Doporučuji nastudovat Česko- německou deklaraci o vzájemných vztazích a budoucím rozvoji z roku 1997. Dočtete se v ní, že každý  ze států  lituje utrpení a křivd, které způsobil občanům druhé strany (včetně onoho vyhánění po válce). Nicméně, společně svorně konstatují, že spáchané křivdy patří minulosti, aže je třeba zaměřit své vztahy do budoucnosti, a proto prohlašují, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti. To jenom sudeťáci a jejich napomahači neustále lžou a vykřikují že se jim Češi musí omluvit a vyrovnat závazky z minulosti. Sem tam jim na to někdo někdo i skočí a požaduje od Čechů další zpytování svědomí a vyrovnání se z minulostí. Zdá se, že i autor tohoto článku.... Tak snad to aspoň myslí upřímně...

0 0
možnosti
D

duarte

15. 4. 2010 9:57
Re: ale právě že omluvili

Dobrý den, ja jsem v článku psal, že bych přivítal omluvu - vzájemnou omluvu za Brněnský pochod. Vím o Česko-Německé deklaraci, ale myslím si, že tyto konkrétní činy by měly být označeny a omluveny jasně.

0 0
možnosti
LH

hvarcz

14. 4. 2010 23:35
Kdo seje vítr

sklidí bouři

0 0
možnosti
KPOM

Krutá pravda od medvědice

14. 4. 2010 23:44
Re: Kdo seje vítr

Mluvíš o židech?

0 0
možnosti
R

rojack

14. 4. 2010 23:34
Nechci bejt rejpal

ale opravte si v závěru dvakrát y na i. Jinak velmi ožehavé téma. O brněnském odsunu jsem také něco slyšel. Dokonce jsem po  mnoha letech zjistil, že v dětství jsem v Brně bydlel v domě, resp. na statku,  po odsunutých Němcích. Po letech se tam přišli podívat.

0 0
možnosti
S

snaduzdost

14. 4. 2010 21:56
Mel jsem v odsunu rodinu

Se mnou  kvůli náletu moje maminka sbíhala do sklepa,  neudýchala to, ve sklepě se svalila a já celou tu dobu ležel v povijanu  v náručí své  maminky. Po skončení náletu na ni sousedé, aby vstala, ona nic, já řval a sousedi ji potom  vynesli již jen do pohřebního vozu. Ale to je v pořádku. To se stalo jen nějakejm čecháčkům. To je bezvýznamné.

0 0
možnosti
D

duarte

14. 4. 2010 21:59
Re: Mel jsem v odsunu rodinu

je mi to lito. Opravdu. Nezastavam se zadne strany. Nemci rozputali valku a nasi rodice na to doplatili. Bohuzel v mnoha pripadech i zivotem.

0 0
možnosti

jarinka

14. 4. 2010 21:49
Je mi to líto.

Problém je v tom, že v Němcích - netroufám si určovat nějaký procentní podíl - stále bohužel zůstalo něco z těch nacionalistických ideí a nějaký pocit viny nepřipadá v úvahu. Budeme se spolu bavit, smát se, ale jakmile přijde řeč na válku, zmlknou a nebudou chtít o tom mluvit.

0 0
možnosti
S

statečný

14. 4. 2010 21:52
Re: Je mi to líto.

To potvrzuji,když jezdím za příbuznými do Německa..je to do dnes špatné témaR^

0 0
možnosti
S

statečný

14. 4. 2010 21:31
Karma

R^ nejde utéct před minulostí a stavět Beneše.

0 0
možnosti