Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

vlcelojed

28. 10. 2009 20:14
Opylení

Pyl nepřenáší jen včely,ale opylení včelou medonosnou je mnohem lepší než jiným hmyzem. Zatím se neví přesně proč. Kdyby vymřely včely,uroda nezmizela,ale drasticky by se snížily její výnosy.Prostě by bylo drasticky méně hrušek,jablek,angreštu,třešní,atd. Hubení divokých včelstev včelaři není tak časté jak se obecně soudí.

 Jiní opylovači zdaleka nejsou takoví mistři jako včely. Např. u samotářek neexistuje komunikace o zdrojích nektaru a pylu a letájí tak i naprázdno než něco najdou.Čmeláci žijí o proti včelám v mnohem meších společenstvech/cca200 až 400 dělnic,včela medonosná má 20 000 až 60 000 jedinců v jednom včelstvu/ a od hnízda se vzdalují pouze na desítky metrů /cca 300 metrů/.Včela medonosná létí od úlu i 3km daleko a pokud najde bohatý zdroj snůšky informuje o tom ostatní dělnice,které letí neomylně směrem který jim určila.

Bez včel by bylo krušno.Ať bez těch uměle chovaných nebo divokých.

0 0
možnosti
C

coj@nato.2

14. 10. 2009 20:41
K zamyšlení

dobré.R^

0 0
možnosti
PC

chlumecky

14. 10. 2009 20:43
Re: K zamyšlení

to určitě anoR^

0 0
možnosti
JS

Simon009

14. 10. 2009 19:11
děs!

Vy jste blbý, až to bolí. Všechny své články podkládáte prapodivnými a nelogickými teoriemi a mýty a žádný z nich se nezakládá na faktech. To si vážně myslíte, že pyl přenáší jen včely?

0 0
možnosti
PC

chlumecky

14. 10. 2009 20:35
Re: děs!

Samozřejmě, že vím o jiných vlivech přenašející vliv. Bohužel o vaší inteligenci, taktéž dost vážně pochybuji, pokud si myslíte, že úbytek včelstva nenese žádná rizika na obživě populace.. Toto varování předesílá řada odborníků, což vy určitě nejste.

0 0
možnosti
MV

Martin V

13. 10. 2009 7:31
kecy

nejen včely opylují a navíc včelaři dost úspěšně bojují proti zdivočelým včelám.Rv

0 0
možnosti
T

tulak2004

12. 10. 2009 23:43
snůška nesmyslů

Většina pěstovaných obilovin na opylení včelami závislá není. Celosvětově počty domestikovaných včel rostou. Podle FAO počet včelstev (s domestikovanými včelami) se za posledních padesát let zvýšil o 45%!

V amerikách (severní i jižní) včely původně vůbec nebyly, a přivezli je tam až evropané. Běžné včelstvo má desítky tisíc jedinců, a jedna zabitá včela nic neznamená. Podobně je to s nesmysly o vlivu mobilních telefonů a globálního oteplování.

Ty "hyeny moderní doby" žijí v neúrodné Evropě, odkud vozí ročně desítky milionů tun potravin do Afriky. Přitom libovolná úrodná africká země velikosti Německa by byla schopna nasytit celou Afriku, protože tamní výnosy jsou fantastické. Když ovšem místní zasadí a sklidí.

http://en.wikipedia.org/wiki/European_honey_bee#Geographic_distribution

http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=4388

0 0
možnosti
MV

Martin V

13. 10. 2009 7:34
Re: snůška nesmyslů

R^

Ale to mladý fanatický komunista nepochopí:-)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

12. 10. 2009 17:42
Vy jste včelař?

Můžete mně říct, jak se "šlechtí včely" v běžném chovu? Tedy pokud není v okolí zajištěno dostatečné pásmo bez nešlechtěných trubců?   Víte, jak těžko se udržuje ve šlechtitelských stanicích i jen existující plemeno kraňky.  Nevíte a žvaníte.

0 0
možnosti
RP

radim36

12. 10. 2009 18:24
Re: Vy jste včelař?

Včely v běžném chovu se šlechtily tak před 30 lety a dříve. Každý běžný včelař, co měl více než několik včelstev, tak po desetiletí vyřazoval špatná včelstva a rozchovával ty dobrá. Takových včelařů bylo na území české republiky mezi cca 10 a sto tisícem a každý rozchovával dá se říct svou originální genetickou lini včel. Dneska na území ĆR existuje několik chovů základních linií, pravda na vysoké vědecké a šlechtitelské úrovni a od nich bere chovný materiál a rozchovává několik stovek komerčních chovatelů včelích matek, královen.  Převážná většina včelařů od nich dnes tyto matky nakupuje a tak co tři roky potomstvem od těchto nakupovaných matek kompletně obměňuje svůj chov.  Mají tak o dost větší výnosy. Až na výjimky tedy převážná většina včelařů rozchovává těch několik základních linií, což genetickou diverzibilitu včelstev chovaných v ČR proti dřívějšku podstatně ochuzuje.  Což může mít podstatný vliv na šíření včelích nemocí.

0 0
možnosti
N

Novotnak

12. 10. 2009 15:40
Mám doma pár včelstev

a řek bych, že hlavním nepřítelem včel jsou včelaři a nářízení k chovu. Jen výjmečně se někteří mohou a chtějí zabývat šlechtěmím včesltev odolných vůči chorobám. A choroby jsou to co včely nejvíc decimuje. Velkovčelaři se zabývají především šlechtěním na užitkovost a choroby léčí přípravkama, včely tím pochopitelně ztrácejí přirozenou odolnost a časem ani přípravky dostatečně nezabírají. Ale že by včely celosvětově vyhynuly je také pitomost, náhlý úbytek je možný, skoro nevyhnutelný, ale včely tu byly dlouho před náma budou nejspíš dlouho po nás. Jinak také suhlasím s prvním diskutujícím a navazuji na něj.

0 0
možnosti
B

bull.terrier.pro.cenzora

12. 10. 2009 13:04
Já mám doma svoje včely :-)

Sice divoké, usadily se v zahradě v jednom kompostu, ale přežívají už druhý rok. A mohu říct, že z jara je to frmol.

0 0
možnosti
RP

radim36

12. 10. 2009 12:20
Název článku je jen populistické heslo.

Víceméně.  Převážná většina rostlin má záložní mechanismy, jak v případě neexistence včel dosáhnout opylení a rozmnožení. Jsou to jednak náhradní opylovači, jiní hmyzáci anebo hodně hmyzosnubných rostlin může opylit  prozaický vítr. Pravda, znamená to, že místo dvou, tří dnů bude muset rostlina čekat na opylení a udržovat energeticky náročný květ třeba 14 dnů a i tak se na všechny květy třeba nedostane, ale  i bez včel k opylování a vzniku životaschopných semen dojde.  Ovšem pro zemědělské kultury  by to znamenalo pohromu, obrovský pokles výnosů. Pro přírodní diverzifikované společenství, za jaké se dá třeba považovat rostlinné společenstvo v průměrném smíšeném lese nebo i různé kraje silnic, příkopy, náspy, parky a podobně to bude znamenat pouze znevýhodnění a ústup hmyzosnubných rostlin a větším rozšířením větrosnubných rostlin a rostlin rozmnožujících se výhradně vegetativně, jako třeba kopřivy, trávy, pýr, bršlice....

0 0
možnosti
K

K-D

12. 10. 2009 12:28
Re: Název článku je jen populistické heslo.

Nejdůležitější jsou obilniny - a zrovna ty opyluje vítr.

0 0
možnosti
BH

gentlastwo

12. 10. 2009 11:15
Uvahy o včelách, jejich profitu pro společnost

by autos snad mohl publikovat i jinde...

Zde převkádají dekadentní diskutéři, kterým je bližší počítač, než Jean Jack Rousseau, osvícenec a utopická materialista

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Psaním svět nezměníme, ale dáme mu hezčí tvář.