Vyvlastnit, nevyvlastnit? A co na to prezident?

Dnes nabývá účinnost novela horního zákona, která ruší totalitní vyvlastňovací paragrafy. To je dobrá zpráva, ohrožené obce by si mohly konečně vydechnout. Jenže dříve než stačil zaschnout inkoust, ministr Kuba už předkládá návrh na nové vyvlastňování. Co na to příští prezident?

Lze namítnout, že prezident je na konci celého legislativního procesu, a možná k němu další novela s  návrhem na opětovné vyvlastňování nedorazí. Vždyť přece koaliční smlouva jasně říká, že vláda vyvlastňování kvůli uhlí zruší. Ale co kdyby?  

V Kocourkově jeden nikdy neví. Kde jinde by bylo možné, aby se v platné koaliční smlouvě vláda zavázala vyvlastňovací paragrafy zrušit, prosadila jejich zrušení a ještě před tím, než zákon začne platit, je znovu navrhla? No, vlastně splnili cíl - zrušili je. To, že s nimi v zápětí opět přijdou, je skutečně řešení hodno kocourkovských radních.

Pokud si premiér nezjedná pořádek ve svých řadách, může se stát, že návrh na vyvlastnění doputuje opět k poslancům. A pokud ti ho podpoří, dorazí k prezidentovi. Pro osvěžení si připomeňme loňský podzim. Poslanci a senátoři zrušení vyvlastňovacích paragrafů podpořili, ale prezident návrh vrátil. Naprosto „očekávaně“, v souladu se svými dlouhodobými názory na ochranu soukromého vlastnictví. Sněmovna ho přehlasovala, a tak zákon platí.

Pokud by historie opakovala, jak se zachová nový prezident? Kdo se bude brát za občany a za podporu osobního vlastnictví a kdo hodí lidi přes palubu a „namaže“ uhlobaronům?

Miloš Zeman se před časem vyjádřil pro prolomení limitů http://bit.ly/UZC2BY, Karel Schwarzenberg hlasoval v prosinci ve Sněmovně pro vypuštění vyvlastňovacích paragrafů.

Jak se zachovají v případě vítězství ve druhém kole?

Autor: Čestmír Hrdinka | úterý 15.1.2013 8:11 | karma článku: 9,30 | přečteno: 852x