Tajfun na Filipínách a pomoc postiženým s postižením

Tajfun Haiyan (místně nazývaný Yolanda) řádil na Filipínách a zanechal za sebou tisíce mrtvých a půlmilionu „bezdomovců“. Zdravotně postižení jsou na tom obzvláště bídně. Napadlo vás, jak to zvládají?

Zrovna jsem se vrátil z Etiopie, kde jsem navštívil mnoho rodin se zdravotně postiženými dětmi. Je jich tam požehnaně, ale nejsou moc vidět. Jsou považovány za příznak hříchu a ďáblovo dílo. Proto se za ně rodiče stydí, zavírají je doma (občas i na zámek) a nepouští ven, aby nepřišli sousedům na oči. Tvrdá, krutá, ale současná realita.

Informace o tajfunu Hayain mě zastihla na letišti. Plný zážitků setkání s nevidomými, hluchými či zdravotně postiženými na vozíku, jsem tak přemýšlel, jak se vlastně mohou bránit tito lidé podobným přírodním katastrofám.

Na Filipínách jsem nebyl a nevím, jak jsou na tom zdravotně postižené děti tam. Věřím, že lépe než v Etiopii, ale ta má víra není zase tak silná, spíše váhající.

Pokud bouře, tajfun, přívalová vlna či podobný nečas přijdou nenadále, není patrně rozdíl mezi těmi, co mohou vzít nohy na ramena a těmi, co jednoduše nemohou. Pokud je však trochu času nazbyt a přijde varování, přece jenom jsou zdravotně postižení v nevýhodě.

Odhaduje se, že na každého člověka, který při katastrofě zahynul, připadají tří vážná zranění, přičemž velká část z nich si odnese trvalé zdravotní omezení, včetně snížené mobility. To znamená, že počet zdravotně postižených zcela jistě vzroste.

Lidé se sníženou pohyblivostí nebo jiným zdravotním postižením se hůře dostávají k humanitární pomoci, pokud se k ní vůbec dostanou.  Proto mne potěšil nápad kolegů z Rakouska, uspořádat sbírku pro pomoc zdravotně postiženým v postižených oblastech Filipín. Organizace SVĚTLO PRO SVĚT se ke sbírce přidala.

Pokud chcete také pomoci, zde je tip: pošlete příspěvek na účet SVĚTLA PRO SVĚT
č. 1002 582 504/2700 (IBAN: CZ15 2700 0000 0010 0258 2504), VS: 825386 (pozn. odpovídá slovu tajfun na klávesnici mobilu).

Autor: Čestmír Hrdinka | úterý 12.11.2013 13:23 | karma článku: 4,90 | přečteno: 255x