Muži v ošetřovatelství - část 1: Úvod

Jev, kdy do ošetřovatelství přichází stále více mužů, je v posledních měsících a letech stále aktuálnější. Česko v tomhle směru zaostává, a bohužel k tomu nepřispívají vzdělávací instituce, autoři učebnic, ani samotné nemocnice.

Ač se to může zdát většině z vás neuvěřitelné, v minulosti muži v péči o nemocné dominovali, a to stovky let až do 19. století. Ano, je to tak! 

Většina našich moderních učebnic se sice zaměřuje na historii ošetřovatelství, ale až od nějakého 19. století, kdy do něj významně zasáhla Florence Nightingalová. O starší historické události jsou učebnice jaksi ochuzené, nebo se o nich autoři zmiňují jen tak by the way. Mnozí se však o nich pro jistotu nezmiňují vůbec. Historii ošetřovatelství tak výrazně zredukují o její „mužskou část“ - z mého pohledu tu nejzajímavější. Tím pádem nejsou v českých učebnicích ošetřovatelství uvedeny veškeré události celistvě, v plném rozsahu a znění.  

Nemohu však křivdit zesnulé doc. Martě Staňkové, která se historií ošetřovatelství intenzivně zabývala a historické události, které vedly ke vzniku (mužských) ošetřovatelských řádů, sepsala v mimořádné příloze pro časopis Sestra v červnu 2003. Spousta autorek navíc bohužel čerpá ze spisů Staňkové a informace se v jednotlivých učebnicích opakují a prolínají. Asi lenost sáhnout po jiných (zahraničních) zdrojích?

Bohužel v Česku neexistuje žádná monografie zaměřující se čistě na historii mužů v ošetřovatelství (USA má hned tři!), přitom je toto téma velice zajímavé a nabité událostmi.

Podle autora jedné ze zmíněných amerických monografií je novodobé ošetřovatelství považováno spíše za ženské povolání, a to z několika důvodů:

  1. v ošetřovatelství dnes v mnoha zemích dominují především ženy
  2. ženy jsou prezentovány jako hlavní ikony ošetřovatelství
  3. vyzdvihovány jsou především zájmy žen v této profesi

A jak se v následujících článcích dozvíte, Florence Nightingalová se sice do historie ošetřovatelství zapsala svým environmentálním modelem či reformou zdravotnictví, ale také bezesporu podpořila feminizaci oboru a do jisté míry také očistu ošetřovatelství od mužů, která trvá dodnes. Svoji roli sehrávají také nemocnice či vzdělávací instituce, ale o tom rovněž v následujících článcích. 

Toto téma vnímám jako osobní a velmi rozsáhlé, proto bych mu chtěl věnovat také dostatek prostoru. Obávám se, že jej nebudu moct celé pojmout v jednom článku, aniž byste se v něm neztráceli. Rozhodl jsem se ho tedy rozčlenit do několika částí, se kterými vás budu postupně seznamovat.   

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Češek | neděle 10.12.2017 18:33 | karma článku: 20,48 | přečteno: 1073x