Konec živnostníků v Česku?

Že ČSSD není stranou demokratickou, už ví dnes i malé děti. Poslední její šéf, který mohl D v názvu strany bez ztráty úcty používat, byl Miloš Zeman. Špidla, Gross i Paroubek dělají to, co KSČ v padesátých letech minulého století. Likvidují snaživé. Likvidují ty, kteří by mohli svým myšlením dělat problémy. A nestydí se to označit nálepkou sociálního smíru.

Autor: Stanislav Zbynek, CTK

Když komunisti v roce 1948 násilně převzali moc, neměli moc na výběr. Jejich základní prioritou byla likvidace lidí, kteří by mohli myslet sami. Soukromníci, majitelé továren i větších statků, všichni ti, kteří měli možný vliv na své zaměstnance, byli zlikvidováni. Důsledky cítíme stále.

Po roce 1989, kdy ti podnikavější z nás začali obnovovat přirozený stav ve společnosti a nesli rizika neúspěchu, trvalo pouhých 13 let, aby obdobné snahy začaly nanovo.

Utrácení socialistických vlád od roku 2002 bylo, a bohužel dodnes je, potřeba z něčeho platit. Jinými slovy NĚKDO to musí zaplatit. Logická úvaha proto říká, že to zaplatíme my všichni. Realita?

Zaměstnanci s příjmy do 25.000 platí na daních minimum. Jejich finanční odvody státu i při původní progresivní dani byly vždy maximálně 30%. Bez starostí o zakázky. Se "sociální" jistotou garantované dovolené, garantované mzdy i v době, kdy by se chtěl v práci flákat, garantované nemocenské.

Co neodvedou zaměstnanci, musí za ně odvést zaměstnavatel. To znamená soukromá osoba. Můžete namítnout, že i státní a veřejné instituce platí za své zaměstnance, ale to je alibismus. Je to jako byste si vzali doma peníze z pokladničky a dali je do jiné. Pořád máte stejně.

Zaměstnavatel za zaměstnance dnes odvede dalších 25% z jeho hrubé mzdy. Sice si to tak zvaně "odečte z daní", ale znamená to jen to, že se mu o odvedenou částku sníží daňový základ. Reálně tak z této odvedené částky "dostane zpátky" pětinu.
K tomu zaplatí daně ze zisku, pokud nějaký má a tím to pro něj končí. Končí? Ano, ale jen pokud se bavíme o právnických osobách (a.s., s.r.o...)! Důvodem je to, že právnickým osobám stát brát nemůže. Je mezi nimi příliš mnoho velkých zaměstnavatelů.

Kdo potom tedy zaplatí dluhy, nadělané socialisty? Kdo jiný než živnostníci, fyzické osoby. Jejich možnosti obrany jsou minimální. Ovšem agresivita socialistů překonává i nejbujnější fantazie a především se vylučuje s demokracií.
Absurdita tzv. minimální daně, kdy i přesto, že živnostník nevydělá ani korunu, stejně zaplatí daně, připomíná biřice z Pyšné princezny. Přesto ji socialisti byli schopni vymyslet a za aktivní podpory lidovců a unionistů prosadit. Podobně jako o rok později minimální odvody sociálního pojištění.

Minimální daň se Topolánkově vládě zrušit podařilo, povinné odvody na sociální pojištění však existují dodnes. Živnostník odvede skoro 21.000 korun, aniž se ho někdo ptá, jestli na to vydělal nebo ne. A tyto částky jsou navíc daňově neodečitatelné. Absurditu dokresluje i fakt, ze například pro výpočet přídavků na děti a dalších dávek státní sociální podpory, kterou tak rády socialistické vlády využívají při své kampani, se živnostníkovi automaticky počítá minimální příjem ze živnosti ve výši 50% průměrné mzdy. V důsledku to znamená, že na většinu dávek nemá šanci dosáhnout, i když ve skutečnosti má příjmy minimální.

Fischerova vláda se v úterý s odboráři a zaměstnavateli shodla na vůbec prvním plánu, který má Česku ještě letos pomoci překonat krizi. Součástí dohody je snížení rozdílu ve zdanění mezi živnostníky a zaměstnanci

Skvěle, vládo "odborníků"! Skvěle! Je potřeba připravit živnostníky na to, že od června bude se vší pravděpodobností vládnout duo Paroubek-Rath za aktivní podpory komunistů? Nebo jen nechcete Paroubkovi a Rathovi nechat všechnu slávu za odstranění živnostníků v Česku?

Autor: Dan Černohorský | středa 3.2.2010 6:45 | karma článku: 32,08 | přečteno: 1751x