Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

27. 12. 2009 16:11
Kolektivizace byla správná

Předtím rolníci po staletí jen celý život jen dřeli a páni jim stejně všechno ukradli. Když se zrušilo poddanství, museli zemědělci vrchnosti za svá pole dokonce zaplatit. Od té doby se většina hospodářství topila v dluzích a stejně by vlivem trhu většina sedláků zkrachovala. V družstvech byli zemědělci většinou spokojení, proto venkov patřil během privatizačního puče ke "starým strukturám", k oporám socialistického systému, družstva musela být umělě rozbita.

0 0
možnosti
MJ

velitel mesta bugulmy

17. 1. 2010 9:28
Re: Kolektivizace byla správná

Malá korekce vašich nepřesností. Správná byla jen samotná idea slučování malých hospodářství kvůli zvýšení efektivity. K tomu by trh zemědělce stejně dotlačil. Zcela nesprávná byla metoda, kterou k tomu komančové zvolili - krádež, zastrašování a násilí. A jestli venkov patřil ke starým strukturám? I tady (možná záměrně) nejste přesný. Venkov je prostě tradičně konzervativní a přijímá změny pomaleji. Jako později vítal komanče, tak se s nimi i později loučil. Ale taky jim nikdy tolik nepropadl. Přeju hodně štěstí.

0 0
možnosti
JV

jafava

27. 12. 2009 14:00
Paměť těch, kteří to zažili, dává autorovi za pravdu.

Vesnický lumpenproletariát rozkulačil fungující hospodářství v domnění, že všechno půjde samo, když bude správná ideologie. Spolu s městskými agitátory zakládali nevzdělaní bezzemci JZD, ta po čase krachovala a musely je přebírat státní statky. Vzdělaní hospodáři byli zavíráni do kriminálů a pak, pokud to přežili, posíláni do dolů nebo fabrik. Až v 70. letech se začalo socialistickému zemědělství dařit, taky díky tomu, že vnuci některých těch původních hospodářů "prozřeli", vstoupili do KSČ a mohli vystudovat i vysokou školu. V té době už se měli členové JZD opravdu lépe než zaměstnanci státních statků a mnozí z nich byli opravdovými socialistickými boháči. No a po "plyšáku" tito lidé zprivatizovali fungující zemědělství založením akciových společností a zbylé, vytunelované, podniky přenechali k náhradě restituentům; stali se i ministry zemědělství nebo vysokými funkcionáři Pozemkového fondu ČR. Mnoho očitých svědků zločinů z 50. let už nežije, ale to, co se dělo, nesmí být zapomenuto!

0 0
možnosti
K

kaktusak

27. 12. 2009 16:15
Re: Paměť těch, kteří to zažili, dává autorovi za pravdu.

Takhle to dopadá, když se v kapitalismu pracující lid udržuje v bídě a v nevzdělanosti. Vzali si dnešní mocipáni ponaučení, neby si to celé chtějí zopakovat?

0 0
možnosti
E

editi

27. 12. 2009 10:30
autore,

nezažil si to, tak nemluv. Já jsem to zažila, a dnes jsem ráda, že jsem se nemusela celý život plahočit na polích a mezi dobytkem. Smrděli jsme na hony a naši dědové byli sedřeni až do morku kostí. Jedinou chybou komoušů bylo to, že združstevňovali násilím. Jinak lidem se v družstvech dařilo dobře.;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1953x
Bývalý programátor, co mu ve dvaceti říkali: "Počkej, až ti bude pětatřicet", a který se teď snaží přežít se svou firmou Inteline s.r.o. a říká mladším programátorům: "Počkej, až ti bude pětatřicet".
Šílený rodič dvou dětí v počátečním stádiu telecího věku, kteří odmítají chápat i to co chápou.
Čím dál starší a čím dál línější manžel čím dál krásnější a čím dál mladší manželky.
Ukecaný Beaťák, ortodoxní pravičák, lenoch, nekuřák, bojující alkoholik, nenapravitelný optimista milující spaní pod širákem, zimu a televizi v popelnici.