Důchodce

Zavrávoral. Tolik papírů ještě nikdy nevyplňoval. A to Luboš říkal, jak je to jednoduchý! "Přídeš, párkrát se podepíšeš a máš to." Blbec.

Karel byl topič. Ne že by ho to nějak zvlášť bavilo, ale nestěžoval si. Brzo ráno zatopil, zkontroloval tlak kotle, zavolal na dispečink a měl do odpoledne klid. Lehával na staré pérové matraci, koukal malým oknem ven a čekal, až Andula otevře hospodu. Andula byla prima. Krásy moc nepobrala, ale dokázala chlapovi zvednout náladu.

"Dneska by to šlo," pomyslel si a zkontroloval hodiny na zdi. Půl pět. Ještě chvilku a Andula se objeví na rohu ulice. Karel se zvedl, ulíznul si blonďatou patku a vyrazil.

Luboš se přivalil chvilku po dvanácté. Bylo na něm vidět, že právě vstal a ještě se nevzpamatoval z noční pitky. Slavilo se další vnouče, ale kdyby se ho někdo zeptal čí, tak na to dnes neměl. Jako by to nebylo jedno, na co se pije. Hlavně, že to bude zdravý.

U baru si dal velkýho ruma a s půllitrem desítky si přisedl ke Karlovi. "Tak jak, dala?" Karel smutně zavrtěl hlavou. "Má krámy, zrovna dnes. Takovej krásnej den to moh bejt," postěžoval si. Podle čárek na lístku to byla stížnost už aspoň za dvě stovky. "Do toho volal šéf, že letos začíná topná sezóna dřív a vod zejtřka topím třikrát denně. Určitě za to neuvidím ani vorla jako loni."
"Tak se mu na to vykašli a jdi na pracák. Beztak tam máš pár šupů, pětapadesát ti bylo a užs dělal dost. Ať si na to najde nějakýho mladýho vola," začal Luboš. "Se podívej na mě. Mája přišla někdy loni z práce, že Stáňa řikala, že její starej už jde do důchodu a šedesát mu nebylo. Tak jsem se šel zeptat a druhej den jsem řekl šéfovi ať si trhne. Na pracáku mi to ta paní vyplnila a dnes mám klídek."
"Fakt?" Karel nevěřícně kroutil hlavou. "Jo," řekl Luboš a napil se nového piva, kterou mu mezitím Andula přinesla. Karel se za ní ohlédl a zamračil se.

Znovu si povzdechl a začetl se do formuláře. "Žádost o podporu v nezaměstnanosti." Prý důchod. Jenže až za pět let! A šéf si postavil hlavu, že ho zpátky nechce. Kretén.

Vzal do ruky propisku a začal vyplňovat: "Titul... Pan?"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dan Černohorský | pátek 8.1.2010 18:17 | karma článku: 15,94 | přečteno: 2094x