Ukrajinská krize - dalo se to čekat

Současný stav na Ukrajině je velmi vážný a nesmíme ho podceňovat. Ruský prezident Putin je tvrdým politikem, který se nenechá zastrašit a bude hájit zájem Ruska i přes sankční hrozby ostatních států. Bylo pošetilé domnívat se, že z ruské strany během událostí na Ukrajině nebyla téměř žádná odezva. Prezident Putin jen čekal na konec olympiády v Soči.

Ukrajina je pro Rusko strategickým státem, ať už z důvodu nárazníkové zóny mezi EU a státy NATO, tak z důvodu například strategického přístavu na poloostrově Krym, kde je základna Černomořské flotily, tak i z důvodu zásob ukrajinských surovin. Situaci navíc situaci komplikují proruské nálady v této části Ukrajiny a Rusko je teď ve velice výhodné pozici. Otevřený střet s Ukrajiny s touto velmocí by pro Ukrajinu dopadl velmi špatně a je třeba si přiznat, že Krymu se Rusko nevzdá.

S vojenskou intervencí ruské armády zásadně nesouhlasím, ale ruský zásah na Ukrajině se dal bohužel čekat. Přestaňme si nalhávat, že ruská armáda je soubor amatérů, ruská ekonomika těsně před zhroucením a bojí se sankcí EU.  I když sankce EU a USA mohou Rusku znepříjemnit život, Rusko není tak slabé jak je nám často prezentováno. O ruský plyn má zájem Čína a o ruské zdroje je na východě také velký zájem.  

Celá eskalace je o to nebezpečnější, že se nejedná o zemi třetího světa, ale velmoc. Jak reagovaly USA v době kubánské krize, když tehdejší Sovětský svaz chtěl umístit rakety na Kubě? Žádná velmoc se nenechá tlačit do kouta.

Z pohledu ČR jde navíc o velmi nebezpečný konflikt jen "kousek" od nás a berme to velmi vážně. My z vlastní historie víme, jak některé události začaly a jaké měly následky. 

 

Autor: Marek Černoch | neděle 2.3.2014 0:09 | karma článku: 14,41 | přečteno: 620x