Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

napsal jste to až na drobné chyby (syřani nejsou většinově šiíté) a pár překlepů velmi dobře R^R^R^ karma R^R^R^

a teď se připravte na to že zítra vydá novodobej Boblig z Edelstadtu vystupující pod jménem Pelikán z ANO na Twitteru pokyn aby vás sebrali a obvinili z nenávisti a pozítří se tak stane ...:-/

2 0
možnosti
Foto

K větě „Pokud někdo dělí věřící islamisty(*) na umírněné a radikály vědomě lže, nebo o Koránu nic nečetl“ mám připomínku.

Výraz „umírněný muslim“ přijímám jako terminus technicus a zároveň jako kouzlo nechtěného – pokud je muslimskou víru třeba umírnit, pak je v podstatě této víry něco v nepořádku. Demonstrujme si to na stupnici UMÍRNĚNÝ / SPRÁVNÝ / FANATICKÝ. Že je špatný fanatismus, o tom snad netřeba diskutovat. Je ale na pováženou, je-li třeba běžné „muslimství“(**) umírnit, aby bylo akceptovatelné.

Mezi křesťany ovšem své obdobně věřící označujeme termínem „vlažný křesťan“, tedy buď ten, který se k víře (či spíše k církvi) hlásí jen z tradice, ale víra pro něho nic neznamená, či takového, který sice křesťansky věří, ale není to pro něho to nejdůležitější a v praktickém životě na něm jeho víra není patrná, protože jedná mnohdy v rozporu s tím, co znamená být křesťanem. Takový „umírněný“ křesťan je křesťanem více či méně neopravdovým.

Oproti tomu souhlasím se současným tureckým prezidentem Erdoganem, jehož uráží pojem „umírněného islámu“.(***)

-----

(*) Islamista by měl být nikoli ISLÁMský gterorISTA, nýbrž odborník přes islám (podobně judaista, hungarista, bohemista…). Tento novotvar (medicinsky nádor, v tomto případě nechvalně metastázující jazykový nádor) nahrává těm „umírněným“. Správně by se mělo používat slovo muslim, protože o muslimy opravdu jde; v takovém případě by totiž ti „umírnění“ protestovali a zpochybňovali by víru tzv. islamistů. Používáním slova islamista je k tomu nijak nemotivujeme.

(**) To slovo neexistuje, ale odvozuji od slova křesťanství.

(***) „Na Západě se často používá termín ‚umírněný islám‘. Jenže takový popis je sprostý, pohoršlivý a uráží islám. Neexistuje nějaký umírněný nebo neumírněný islám. Islám je islám a tím to končí.“

2 0
možnosti
JR

Syrane rozhodne nejsou z vetsi casti siite (vetsina obyvatel je, resp. byla sunnitskeho islamu), wahhabismus - nikoli wehhabismus.

Dalsi veci je, ze daleko vetsi problem pro Evropu predstavuje 2-3 generace muslimu, coz uz jsou pravoplatni obcane EU. Presne duvody celkem presne vystihl Scott Atran a mnoho jinych.

2 0
možnosti
RT

Plně souhlasím.Ten rozdíl mezi umírněným a radikálním islamistou je nesmysl.R^R^R^

6 0
možnosti
OK

Zatím ovšem působí muslimové v Evropě zanedbatelné přímé škody ve srovnání s tím, co si nedávno působili Evropané navzájem, nebo co působili Evropané muslimům na jejich vlastním území.

Tím neobhajuji terorismus, stejně jako neobhajuji ty Evropany, který moderní terorismus vymysleli.

4 7
možnosti
DR

Tak to tedy máme počkat, až se tak stane?

7 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2345x
Jsem nekonformní člověk, věřím v Boha, nevěřím Bibli, věřím evoluci, nevěřím Darwinovi, věřím přírodě, ale nevěřím v globální oteplování.