Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

parquin

12. 6. 2008 16:52
OPĚT se nám tu

autor ukájí svým bájným číslem o 200 000 a něco hlasech navíc pro koalici - jen by mě zajímalo jestli by se takhle byl ve svá pravověrně pravicová prsa, kdyby to dopadlo opačně. Jsou to daná pravidla, o kterých každý ví a jestli vygenerují slabou vládu tak za to němohou pravidla, společnost je prostě rozdělená na dvě poloviny a nemyslím, že by nějakým bonusem klesla nespokojenost té těsné podpoloviny, která momentálně nevládne - spíš naopak a není vinou čssd, že Topolánek o reformách (a některé jsou potřebné i z mého "sockovskonemakačenského" pohledu) s nikým nediskutuje - má 101 poslance a s nikým se bavit nemusí - koneckonců i v tomto má řidiče - Dalíka a stojedničkový maják a tudíž není zodpovědný.....

0 0
možnosti

WIFI

12. 6. 2008 11:39
kravina

zapomněl jste na nejjednodušší řešení: snížit počet poslanců na 199 a už nikdy 2 stejné bloky nevzniknou. :-)

0 0
možnosti
LH

ant.

12. 6. 2008 16:26
...to je fakt...

....ale jeden poslanec si bude moci hrát na pánaboha - třeba podle toho, jak se vyspí....daleko lepší je systém, kde vítězná strana vládne -  a také nese odpovědnost za své vládnutí, ne jako nyní - a u voleb je voliči buď ocení, nebo potopí...;-)R^

0 0
možnosti

vodní želva

12. 6. 2008 10:40
Hloupost

Žádná metoda přepočítávání celkového počtu hlasů na mandáty v poměrném volebním systému není zcela spravedlivá a vždy vyhovuje někomu více a někomu méně. Současný způsob je výsledkem dohody ODS a ČSSD a chtít ho měnit pokaždé, kdy nám to ne zcela vyhovuje mi nepřipadá jako řešení. Navíc včerejší fraška nebyla způsobena volebním systémem, ale tím, že někteří poslanci vládní koalice přestávají být loajální a ČSSD to cítí jako svou šanci. Já se způsoby, které  socialisté používají nesouhlasím, ale rozhodně si nemyslím, že za to může volební systém, ale to už jsem vlastně psal.     

0 0
možnosti
SB

Stanislav Benard

12. 6. 2008 10:32
vol. systém

Jednoznačně souhlasím a nevidím to jen jako matematicko-volební absurditu, ale nezbytný krok k začátku fungování jakékoliv vlády. Jednoduše řečeno, pokud by byla jakákoliv firma řízena tak špatně, jako je řízen stát ( nejen v ČR ) neměla by jakoukoliv šanci přežít. Ještě poznámku, socialisti měli v minulé vládě KDU a US tak či tak pouze jako stafáž  a reálně vládli s komunisty.

0 0
možnosti
P

P.Farsky

12. 6. 2008 10:51
Re: vol. systém

Také jednoznačně souhlasím. A pokud provedeme 3 - 4 takové změny dopracujeme se zpátky k Národní frontě. Jedna strana, jeden vůdce, jeden národ, to se to pak bude řídit.  

Stanislave,ona ta demokracie je vůbec taková matematicko-volební absurdita,že?

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

12. 6. 2008 9:57
nesouhlasím

když si budu moci neustále měnit pravidla, tak se lepším nestanu, spíše naopak.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

12. 6. 2008 10:32
A já zase souhlasím s Vámi.

Neustálá změna pravidel je chaos, nikoli řád.

Nicméně zmenšení počtu poslanců o jednoho, aby jich byl lichý počet, by bylo na místě a situaci by vyřešilo levně a elegantně (na rozdíl od většinového systému, ktery by opět snadno mohl vést k poměru 100:100; i když autor blogu není matematik, na tohle mu měly stačit znalosti aritmetiky ze 4. třídy základní školy.

0 0
možnosti
PŠ(A

petr štursa (velmi arogantní)

12. 6. 2008 9:42
spatne

kdyby prosel ten navrh, ktery US poslal do kytek, tak by zeleni v parlamentu nebyli vubec, lidovci by tam meli jen cunka a Vladla CSSS a KSCM by mela drtivou prevahu v PS. Predchozi ruda 111 by byla jeste silnejsi, kdyby nebyl senat, tak by se jednalo o ustavodarnou vetsinu. Dekuji, nechci.

Pro ODS, lidovce a zelene je nejlepsi system prave ten, ktery mame ted.

0 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3031x
Angažovaný pozorovatel společenského dění.Více na www.kampanzive.cz a www.pioneers.cz