Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tyranie médií v praxi – případ Morava

V souvislosti s případem, jehož média podle jeho  údajně hlavního pojmenovala „Morava“ jsem si vzpomněl na knihu Marka Monmoniera „Proč Mapy lžou“, kterou jsem kdysi četl v době svých studií. Jedna z jejích kapitol se jmenuje Mapová generalizace – malé a velké lži a mj. se v ní dočtete, že „… mapa vypovídá celou řadu malých neškodných lží – potlačuje skutečnost, aby pomohla uživateli spatřit to, co je třeba. Realita je trojrozměrná, bohatá na detaily a příliš konkrétní, aby bylo možné vytvořit její úplný, avšak úsporný dvourozměrný grafický model.“  Stejný pocit mám i z informování médií o celé kauze. K tomu, aby byl dobrý příběh, je potřeba sem tam něco upozadit, něco jiného zase vypíchnout, hlavně aby bylo na první pohled zřejmé kdo je padouch a kdo je hrdina.

"Hrdinové" celého příběhu jsou nejméně tři - je jím Jan Morava, ale je jím i poslanec Vlastimil Tlustý, který se "neohroženě" pustil do rozkrývání zákulisí české politiky tím, že se nechal nafotit s najatou figurantkou ve vířivce a pak tyto fotky nabízel, prostřednictvím novinářů - agentů provokatérů, svým vnitrostranickým protivníkům. Třetím, ne nepodstatnými"hrdinou", se ale stala média, v tomto konkrétním případě investigativní novinář Janek Kroupa, který se pustil do "obnažující žurnalistiky". Sekundárními hrdiny se staly i další média, která tuto kauzu dále rozpitvávaly, pouze však z pohledu jedné optiky. 

Nejsem obhájce poslance Moravy, spíše naopak, přesto se ptám, zda bylo informování o celé kauze v našich médiích v pořádku. Nemůžu si pomoci, ale mám pocit, že nejen v české politice, ale i v médiích něco nechutně zapáchá. Zatímco o politice to říká každý, o médiích se v této souvislosti mlčí… 

Co se mi na celém mediálním příběhu nezdá?

Například to, že minimum médií v pátek a sobotu informovalo o tom, jakou úlohu opravdu v celé aféře sehrál poslanec Vlastimil Tlustý.

Média nějak "zapomněla" i na to, že provokace byla zcela cíleně od svého počátku zaměřena na premiéra Mirka Topolánka a údajného "knížete temnot" české politiky Marka Dalíka. Když u nich provokatéři - novináři nepochodili, nasměrovali svou pozornost na poslance Moravu, který byl ve Středočeském kraji hlavním sokem Vlastimila Tlustého... Jaká to náhoda. Nikomu nepřijde zvláštní, když si novinář založí fiktivní detektivní společnost, nechá ji udělat internetové stránky www.globalinvestigation.de , domluví se s zhrzeným poslance a nafotí s ním fotky, které poté má "jeho" detektivní agentura nabízet ke koupi zhrzencovým oponentům...

Nikomu nepřijde zvláštní (nejméně zřejmě poslanci Moravovi), že o takto vyrobené fotky se zajímají novináři tzv. seriózních médií, že se tito seriózní novináři obrací na politiky, aby jim takovéto informace poskytovali.

Každý den se na stránkách našeho tisku dozvídáme o věcech, o kterých by se novináři z tiskových zpráv nedozvěděli. Média fungují i díky osobním vztahům, stačí se například podívat na jedny naše menší liberální noviny, v nichž se v poslední době čím dál tím častěji objevují negativní informace o ODS, zato o ČSSD jsme zde překvapivě informováni neutrálně, místy až pozitivně. Jaký je důvod? Prozaický - přátelský vztah jednoho z vysoce postavených činitelů ČSSD k novináři, který tyto zprávy píše…je to tak složité?

Nikoho moc nezarazilo načasování celé kauzy, která zcela náhodou vyšla najevo v den začátku sjezdu Strany zelených, na němž se mělo do značné míry rozhodnout o osudu současné vlády...To načasování mě zarazilo nejvíce. Průběh současné kauzy je totiž takřka zcela totožný s podzimem 2006, kdy TV Nova odvysílala několik dní před začátkem komunálních a senátních voleb reportáže o tzv. "hráčích" - šibalech v čele s bývalým tajemníkem Grosse a Paroubka Zdeňkem Doleželem. V reportážích TV Nova se mluvilo o korupci a údajném plánu na zavraždění plukovníka Kubiceho...Tato aféra poškodila před volbami ČSSD, letos je na řadě ODS. I když načasování je takřka stejné, je mezi oběma reportážemi jeden podstatný rozdíl, zatímco v roce 2006 Kroupa infiltroval svého spolupracovníka do fungující mafiánské skupiny v čele se starostou Péťou, letos si takovouto kauzu musel vyrobit on sám. Smutná to výpověď  o našich médiích.

Pravda není vždy zcela černobílá. Otazníků v „kauze Morava“ je tak mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. 

 

Autor: František Cerha | pondělí 8.9.2008 15:34 | karma článku: 23,83 | přečteno: 1529x
  • Další články autora

František Cerha

Klára Samková kandiduje na prezidentku

Známá právnička Klára Samková se rozhodla kandidovat na úřad prezidenta republiky. Uvedla to v krátkém prohlášení zveřejněném na svém webu zrcadleni.cz. Mj. v něm píše: "Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé o myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny...."

5.8.2012 v 12:17 | Karma: 6,36 | Přečteno: 1249x | Politika

František Cerha

Jiří Dienstbier si nevybral nejlepší místo pro zahájení své kampaně

Jiří Dienstbier včera zahájil svou prezidentskou kampaň u sochy Tomáše Garigue Masaryka v Lánech. Pokud se chce Dienstbier distancovat od svého někdejšího politického spojence Davida Ratha, tak to nebylo nejšťastněji zvolené místo pro start kampaně.

4.8.2012 v 13:48 | Karma: 15,16 | Přečteno: 923x | Politika

František Cerha

Zeman kontinuálně posiluje, Švejnar a Fischer ztrácí

Volebními výzkumy k prezidentské volbě se věnují tři společnosti - Median, Sofres Factum a Sanep. Každá z těchto společností má odlišnou metodiku sběru dat, i vzorek na němž výzkum provádí. Výsledná data proto nelze vzájemně kombinovat, přesto z nich lze zachytit základní trendy.

30.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1237x | Politika

František Cerha

Vy chytráci, tohle je Vladimír Dlouhý osobně...

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý se pořádně zakousl do Facebooku. Zřídil si svou facebookovou stránku, zaplatil reklamu a sbírá podporovatele. Svědomitě pod svými statusy odpovídá na dotazy a připomínky, nebojí se ani reagovat na kritiku. Tato aktivita je chválihodná, jen by možná neměl oslovovat své kritiky slovy "Vy chytráci"...Pokud to však mělo za účel přilákat k jeho facebookové stránce pozornost, tak to cíl splnilo.

29.7.2012 v 8:41 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1751x | Politika

František Cerha

Kdo podporuje prezidentské kandidáty?

Zatím nejreprezentativnější výběr podporovateků odtajnil Vladimír Dlouhý. V jeho prezidentské kandidatuře ho podporují: Jakub Cigler (architekt), Václav Cílek (geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel), Zbyněk Frolík (podnikatel), Prof. MUDr. Cyril Höschl, (psychiatr a vysokoškolský pedagog), Jan Hřebejk (režisér), Prof. MUDr. Pavel Pafko (lékař), Karel Poborský (fotbalista)

28.7.2012 v 21:25 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1355x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za Česko chtějí do Bruselu i Slováci a Němec, šanci má až osm stran

20. května 2024  8:48

Do eurovoleb voleb zbývají necelé tři týdny. V pátek a v sobotu 7. a 8. června se rozhodne, kdo...

Policisté obvinili muže, který v motorovém člunu najížděl na rybáře a zranil ho

20. května 2024  8:42

Policisté obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Českých Budějovic z trestného činu výtržnictví a...

Českem se v noci prohnala supercela. Padaly i čtyřcentimetrové kroupy

20. května 2024  8:12

Českem se v neděli prohnala supercela, která přinesla krupobití a silné nárazy větru. Bouřky...

Policie zadržela muže s neonacistickými nášivkami. A eviduje další falešné lístky

20. května 2024  8:11

Pražská policie zadržela o víkendu u O2 areny, kde se koná hokejové mistrovství světa, dva muže s...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3031x
Angažovaný pozorovatel společenského dění.Více na www.kampanzive.cz a www.pioneers.cz