Topolánek v USA, Paroubek v Sýrii….není takřka co dodat.

Jak symbolické – předseda vlády Mirek Topolánek je na oficiální návštěvě v USA, předseda největší opoziční strany kontroval svým výletem do Sýrie, kde se setkal s představiteli syrské strany Baas, která má prsty například v rozdmýchávání nepokojů v Libanonu a je podezírána z podpory terorismu. Z pohledu zaujatého pozorovatele není takřka co dodat… 

  Jiří Paroubek se zřejmě stále ještě nesmířil s tím, že není premiérem, ba ani ministrem zahraničí a nemůže tak oficiálně ČR reprezentovat při zahraničních cestách. Svou exhibicionistickou úchylku v oficiálních návštěvách nám Paroubek předvedl v plné nahotě v době, kdy několik měsíců vedl vládu. Kdo chce vidět, jak se bývalý premiér v těchto návštěvách vyžíval, doporučuji mu v nejbližším knihkupectví prohlédnout (nikoli kupovat) veledílo „Minuty s Jiřím Paroubkem“, jejímž autorem je Paroubkův dvorní fotograf Miloš Schmiedberger (typ spolupráce: „Agent“ a „Tajný spolupracovník“, Krycí jméno: Fotograf ).

Když už se Paroubkovi nepodařilo uzmout premiérský post, rozhodl se tedy, že bude dělat zahraniční politiku na vlastní pěst. Ve výběru zemí, které navštíví se zřejmě inspiroval svým velkým kamarádem Robertem Ficem, který velebí kubánskou revoluci, popř. venezuelského populistu Cháveze a jen tak mimochodem navštěvuje libyjského vraha a teroristu Kaddáfího. Paroubek svou soukromou zahraniční politiku převážně směřuje na Čínu, Rusko či Sýrii, přestože ji nazývá politikou mnoha azimutů. Inu, není se co divit, jaký učitel, takový žák…V době, kdy byl Jiří Paroubek předsedou vlády mu totiž hlavního zahraničněpolitického poradce dělal jistý Ivan Bušniak, předrevoluční diplomat, který v sedmdesátých letech vystudoval v Moskvě a po revoluci se za doby svého velvyslancování v Bělehradu proslavil svými dobrými styky se Slobodanem Miloševičem a kritikou zásahu NATO proti genocidě kosovských Albánců.  

Jiří Paroubek a jeho stínový ministr zahraničí Zaorálek nám tak svou návštěvou Sýrie znovu ukázali, proč ČSSD v čele s těmito dvěma pány nevolit, jestliže se nechceme dočkat toho, že se ČR znovu stane výcvikovým táborem muslimských fanatiků. Zbývá nám jen doufat, že  Jiří Paroubek si ze Sýrie neudělal místo setkání na konzultace s Hizballáhem, popř. íránskou tajnou službou o tom, jak dál bojovat proti stavbě amerického radaru v Brdech.

Autor: František Cerha | čtvrtek 28.2.2008 11:18 | karma článku: 30,82 | přečteno: 1763x