Televizní spoty v předvolební kampani

S televizními spoty v předvolební kampani je v ČR potíž. Nikoho nezajímají, nevysílají se v prime-timu a jsou tak politickým stranám "tak trochu na obtíž". Sleduje je pouze malý zlomek populace. Největší politické strany nakonec nějaké předvolební klipy do TV dodají, ale všichni vědí, že jim volby nevyhrají.

Zcela opačně je tomu v USA. Zde hrají předvolební spoty jednu z nejdůležitějších rolí a na voliče mají obrovský vliv. Zatímco kandidáti a politické strany v ČR dávají finance do billboardových kampaní, o jejichž účinnosti nejsou příliš samy přesvědčeni, v USA plynou obrovské sumy především do televizních spotů.

Níže si některé zajímavé předvolební spoty z americké produkce můžete prohlédnout. Pro "fajšmejkry" doporučuji web www.livingroomcandidate.org , kde jsou archivovány všechny předvolební spoty amerických prezidentských voleb od roku 1952!

1964 JOHNSON VS. GOLDWATER

1972 NIXON VS. MCGOVERN

1988 BUSH VS. DUKAKIS

2004 BUSH VS. KERRY

A na závěr ukázka toho, jak s předvolebními klipy nakládají české politické strany. Nebylo by lepší televizní spoty rovnou zrušit, nebo naopak politickým stranám povolit reklamu v normálních reklamních blocích?

2009 KDU-ČSL K VOLBÁM DO EP

Autor: František Cerha | sobota 1.10.2011 8:41 | karma článku: 5,31 | přečteno: 774x