Švejnar nebude nikdy prezidentem ani kdyby čert na koze jezdil

Můj oblíbený týdeník Reflex mi v posledních týdnech dělá starosti. Před několika týdny zde vyšel pod titulkem „Klaus je zbabělec“ rozhovor, s pro mě do té doby neznámým česko-americkým ekonomem Janem Vaňousem, jehož titulek o obsahu vypovídá vše. Včera jsem od Reflexu dostal další ránu poté, co jsem si přečetl rozhovor s Michaelem Krausem – bývalým to poradcem Jana Švejnara při jeho neúspěšné prezidentské kampani. Jestliže jsem se domníval, že již nikdo nemůže překonat „fůry hnoje“, které na Václava Klause „nakydal“ Jan Vaňous, mýlil jsem se. Michael Kraus to za zdatné spolupráce Karla Hvížďaly  s přehledem dokázali….

Tak neuvěřitelný rozhovor jsem snad v českých médiích ještě nečetl – ve své podstatě šlo pouze o: 

1. Obvinění bez důkazů založených na reálném základě:

MK: "Jeho nepřetržitá činnost v české politice, která se čím dál tím více točí kolem peněz, mu umožňuje disponovat obrovským - a netransparentním - finančním kapitálem a vlivem". 

2.Ukázky neorientace se v současné české politice:

MK: "Klaus de facto i nadále šéfuje ODS, jež ovládá vládní aparát, včetně ministerstva vnitra, má k dispozici obrovské finanční prostředky, včetně penězovodu z ČEZ, informační kanály, bezpečnostní a mediální služby, o kterých se nemůže žádnému protikandidátovi ani snít. Dalším zklamáním byl postoj ODS. Už v listopadu museli všichni její volitelé " slavnostně" ( jak v totalitě) podepsat slib, že podporují Klause. Neřekl bych, že to odpovídá duchu ústavy, která volitelům klade na srdce volit podle svého " nejlepšího vědomí a svědomí". 

3. Ukázky skandálních obvinění a srovnání:

MK:  "Vezměte si například Klausův mýtus o občanské společnosti, již kritizuje jako jakýsi nelegitimní spolek nevolených. To je názor, který snad sdílí jen Vladimir Putin ( jenž nedávno - a určitě ne náhodou - Klause vyznamenal medailí) a Fidel Castro". 

4. Ukázky  moralizování po vzoru Václava Havla

MK: "Rovněž mě šokovalo zjištění, že téměř dvacet let po Listopadu pocit strachu ovládá velkou část společnosti. Strach z magistrátu, strach z pomstychtivosti Klause a spol., strach z vlivu mocných - to vše se projevovalo během naší kampaně, ať už se jednalo o pronájem kanceláře, nebo o projev veřejné podpory. Spousta lidí se nám otevřeně přiznala, že se bojí. Dokud bude existovat ve společnosti pocit strachu v takové míře jako dnes, ústavní záruky Listiny základních práv a svobod zůstanou jen formální záležitostí".

5. Ukázka „ohýbání pravdy“ podle toho, jak se to hodí:

MK: "Původně ODS a Klaus tvrdě tlačili na tajnou volbu, kde s pomocí Šloufů a Surňaků měli potřebné hlasy už v kapse. Proto dohoda o veřejné volbě vyvolala v jejich řadách velkou paniku. Nejprve se pustili do zdržovacích procedurálních manévrů a pak se pokoušeli diskreditovat tuto zcela legitimní formu volby jako nedemokratickou. Ale o týden později, když se jim podařilo zlomit pár volitelů, obrátili o 180 stupňů zpátky k volbě veřejné v souladu s principem " účel světí prostředky". Atmosféra i podstata této volby jsou především vizitkou Klause a jeho dlouhodobého vlivu na českou politiku".

Ad 1.:

Pokud má pan Kraus nějaké důkazy o údajném „obrovském finančním kapitálu“, kterým má podle něj disponovat Václav Klaus, ať je předloží. Pokud je nemá, jde pouze o další z řady nepodložených útoků…viz údajné švýcarské konto ODS, resp. vila Václava Klause ve Švýcarsku… 

Ad 2.:

Václav Klaus již od roku 2002 formálně, ani neformálně ODS „nešéfuje“. Jednoduchým důkazem tohoto tvrzení je vítězství Mirka Topolánka na Kongresu ODS v roce 2002… Mirek Topolánek zde nepatřil mezi favority Václava Klause, přesto dokázal zvítězit.  Michael Kraus by se měl zabývat spíše diktátorským chováním Jiřího Paroubka v ČSSD. Jestliže se někdo nemohl při prezidentské volbě chovat svobodně, nebyli to poslanci a senátoři ODS, ale ČSSD… 

Ad. 3:

Srovnání Václava Klause s Vladimírem Putinem, resp. Fidelem Castrem je zcela „mimo mísu“, které snad ani nestojí za žádný komentář. Každý soudný čtenář si o tomto udělá názor sám. 

Ad 4.:

Jestli měl/má někdo ve společnosti strach, jsou to především zákonodárci ČSSD, ne česká společnost. Doporučoval bych panu Krausovi, aby navštívil jakoukoli českou restauraci a chvíli naslouchal „svým“ spoluobčanům…K jeho uším dolehne spousta věcí, silně však pochybuji, že se zde někdo 19 let po revoluci bojí mluvit. Pokud se Jan Švejnar a Michael Kraus domnívají, že jsou „blanickými rytíři“, kteří vyvedou český národ z poroby a strachu, budou velice rychle vyvedeni z omylu. 

Ad 5.:

Pokud Michael Kraus označuje VEŘEJNOU VOLBU PREZIDENTA za „legitimní formu volby“, vyvolává to ve mně děs…Chtěl bych pana profesora politologie upozornit, že takovýto způsob prezidentské volby je zcela skandální a kromě určité modifikace v Řecku (historická tradice), se podle mých informací nepoužívá v žádném jiném civilizovaném státě světa. „Atmosféra i podstata této volby“ jsou tak především vizitkou Jana Švejnara a jeho spojenců Jiřího Paroubka, Martina Mejstříka, Jiřího Zlatušky a dalších…  

Pokud Michael Kraus na úvod rozhovoru řekl, že prezidentská volba 2008 byla pouhou „zkušební jízdou na prezidentské volby 2013“, chtěl bych ho ujistit, že pokud se pan Švejnar bude i nadále obklopovat takovými lidmi, jako je on sám, prezidentem se nestane, ani kdyby čert na koze jezdil. 

Autor: František Cerha | pátek 28.3.2008 12:27 | karma článku: 33,79 | přečteno: 1900x