Revoluční odbory + ČSSD = jedna parta

ČSSD se snaží připravit vládní koalici „horký podzim“, protože to je takřka jediná šance, jak vyburcovat své voliče, aby se zúčastnili krajských a senátních voleb 2008. Není žádným tajemstvím, že tradiční voliči ČSSD v parlamentních volbách, k volbám nižšího řádu chodí v mnohem menším počtu, než by si vedení ČSSD přálo. Výsledkem je poté bolestná porážka ČSSD.  V roce 2000 se krajských voleb zúčastnilo něco přes 33% voličů a pouze 14% z nich si vybralo ČSSD, v roce 2004 byl výsledek ČSSD ještě tragičtější. Po slavné grossovské kampani „Myslím to upřímně“ ČSSD volilo pouze 14% voličů při 29%  účasti. Letos proto do své předvolební kampaně zařadila ČSSD i spoluúčast odborů. Výsledkem jsou takřka každotýdenní stávky ve prospěch ČSSD, které jsou kryty nespokojeností s vládními reformami, resp. s ODS.

 ČSSD se lživě snaží, aby její voliči dostali pocit, že v blížících se krajských volbách jde o sociální dávky, či poplatky ve zdravotnictví, a na základě tohoto motivu přišli k volbám… Propojenost a koordinace odporu proti vládě v podání ČSSD a odborů je nezpochybnitelná a při bližším pohledu až trapná… Není žádným tajemstvím, že současný místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach byl dlouholetým odborářem, který byl členem Rady OS KOVO ještě v době, když už  poslancoval za ČSSD, senátor  Milan Štěch je předsedou ČMKOS a zároveň senátorem za ČSSD (letos znovu kandiduje v senátních volbách), místopředseda Poslaneckého klubu ČSSD Cyril Zapletal byl dlouholetým předsedou  OS pracovníků hornictví a geologie, sociálnědemokratický europoslanec Richard Falbr byl dokonce předsedou ČMKOS, předseda odborového svazu ECHO Zdeněk Černý  v roce 2004 neúspěšně za ČSSD kandidoval do Senátu, předseda OS STAVBA ČR Stanislav  Antoniv je člen ÚVV ČSSD, předseda OS pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR Ing. Rudolf KYNCL je pravděpodobně stejným Rudolfem Kynclem, který je člen OVV ČSSD Praha 11 , předseda Nezávislého OS prac. potrav. prům. a příbuzných odvětví Čech a Moravy  Vladimír MAREK je zastupitelem za ČSSD, předseda OS zdravotnictví a sociální péče ČR RNDr. Jiří Schlanger působí i jako poradce Zdeňka Škromacha (ČSSD). 

Příkladů propojenosti odborů a ČSSD by se jistě našlo ještě mnohem více. Na jedno by však Jiří Paroubek a jeho odborářští boys neměli zapomenout. Při stávce jde o pasivní vyjádření názoru – stávkující si zkrátka na hodinku či více sednou a takto vyjadřují při kafíčku a cigaretě svůj názor – nedělají nic. Při účasti ve volbách je to krapet složitější – voliči se musí zvednout ze svých pohodlných pohovek a někam ve svém volném čase jít odvolit.  A to se zejména sociálnědemokratickým voličům, podle dosavadních zkušeností z krajských a senátních voleb, moc nechce…Proč taky, když v těchto volbách nejde o sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti? 

Autor: František Cerha | úterý 24.6.2008 9:52 | karma článku: 32,67 | přečteno: 1640x