Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ne základnám? Děkuji nechci

V pondělí jsem se na Václavském náměstí zúčastnil protestní manifestace pořádanou občanskou iniciativou Ne základnám proti umístění amerického radaru v ČR . Již na podzim jsem měl tu čest vidět v pražské knihovně jakýsi mírový kongres, pořádaný stejným uskupením. Už tehdy jsem si sám pro sebe říkal, že nejlepší vládní kampaní k radaru by bylo, kdyby některá z našich televizí odvysílala přímý přenos z nějaké podobné akce. Někam se mi časem ztratily poznámky z té obskurní akce, v paměti mi zůstalo jen několik málo dojmů, které by se daly charakterizovat slovy: zastydlé levičáctví, nepoučení se z minulosti, osobní frustrace, antiamerikanismus a nenávist ke kapitalismu. Nic se od té doby nezměnilo.

Ani pondělní demonstrace mě nezklamala. Vzhledem k tomu, že mluvčí Ne základnám se na každém kroku ohánějí průzkumy veřejného mínění, podle nichž umístění radaru v ČR odmítá cca 70% občanů ČR, očekával bych, že účast na takovéto demonstraci půjde do tisíců, ne-li stovek tisíců protestujících. Místo toho včera v 17.00 na Václaváku „pod Koněm" postávalo cca 500-700 občanů. Zajímavé bylo sociální složení demonstrantů, které se laicky dá z mého pohledu roztřídit do čtyř společenských skupin, které byly všechny takřka rovnoměrně zastoupeny.

Tu první jsem si sám pro sebe označil za „protestní pubescentní mládež". Byla většinově v černém, měla v mnoha případech prapodivné účesy a všechno takříkajíc „na háku". Mezi touto skupinou byly nejpopulárnější samolepky zMR.d BUSH. Mládež která zkrátka protestuje z principu mládí. Ne proto, že by je nějak výrazně trápilo umístění radarové základny, ale proto, že protestovat je „cool" a taky vlastně „krapet nebezpečný", takže v úterý byli účastníci „demošky" o velké přestávce před spolužáky nejvíce „in".  

Druhou skupinou byli mladí zapálení revolucionáři a jejich obdivovatelky, kteří se po vzoru Kropotkina či Trockého domnívají, že revolucí spasí svět a každý boj vůči největšímu nenáviděnému prototypu úspěšného kapitalismu - USA, se hodí...Pro tuto skupinu bylo typické, že si během demonstrace listovali zde prodávaným časopisem, který zřejmě vydává Socialistická solidarita a na jehož první straně se skvěla fotografie čínského masového vraha Mao Ce-tunga.... Při pohledu na ně jsem si vzpomněl na jednoho svého spolubydlícího z kolejí, který mě fascinoval tím, že v době studií, spolu se svými stejně založenými spolubojovníky, založili Revoluční dělnickou skupinu. Když jsem se ho ptal kolik má tato skupina členů, odpověděl mi že sedm a když jsem vyzvídal kolik z nich je dělníků, dostalo se mi odpovědi, že jeden...Dosud však o i tom jednom členovi dělnického původu pochybuji. Tato „revoltující mládež" většinově pochází ze společensko-humanitních oborů, nejlépe z Filozofické fakulty a dokáže hodiny diskutovat o tom, jak to vlastně ten Marx s tím kapitálem myslel...Myslím, že bych je mohl uchránit jejich pozdějším frustracím, a proto jim doporučuji, aby si přečetli knihu Sebastiana Vassalliho „Archeologie přítomnosti" (http://www.paseka.cz/80-7185-810-2.html) a možná tak předejdou svým možným budoucím zklamáním z neuskutečnění  svých ideálů a představ o dokonalé společnosti. Skvělé čtení.

Další skupinu na demonstraci zastoupené jsem si soukromě označil za „poražené devadesátými léty" a „mladší generaci komunistů - rok narození cca 1950-1960".  Z části je tato skupina tvořena poraženými z devadesátých let, které různorodé shody okolností, popř. vlastních selhání a náhod, dohnaly během devadesátých let do náruče ČSSD, či ještě hůře ke KSČM a tzv. „mladší generaci komunistů, která své volební chování a ideový pohled na svět převzala od svých komunistických rodičů.

Poslední zastoupenou skupinou byli komunisté z řad důchodců. Ti se vůbec nezměnili - téměř dvacet let demokratického vývoje na nich nenechalo ani stopu. Když mluvčí Ne základnám Jan Májíček uváděl na pódium Petra Uhla a představil ho jako „člena" (sic) Charty 77, syčeli v davu za mnou „člena nacistické organizace Charta", když si Luboš Zaorálek na pódium slovně vyřizoval účty s Alexandrem Vondrou, křičeli, že Vondra je agent CIA a nakonec největší ovace sklidila „jejich" poslankyně Kateřina Konečná, která posílala  směrem k vládě a médiím jednoznačný vzkaz - „my nezapomínáme a až se to otočí tak uvidíte".

K mluvčím na demonstraci není nic moc co dodávat - revoluční socialista vychvalující Hizballáh Jan Májíček, neúspěšný šéf Humanistické strany Jan Tamáš, který si pro svůj politický reparát vybral otázku radaru, „bodrý správňák" „Honza" (tak mu říká Jan Májíček) Neoral - starosta Trokavce, Luboš Zaorálek, člen strany, která jednání s USA o radaru zahájila a jejíž předseda zpočátku proti výstavbě radaru nic neměl, pouze však do té doby, než si přečetl jakýsi průzkum....snad nejmladší žijící komunistka Kateřina Konečná, která má slovník jak z padesátých let,  dva „fundis" z Republikové rady Strany zelených, jejichž zmatená řeč vyvolala snad jediný spontánní pokřik „Bursík, ven!" Chyběl již jen Zdeněk Troška a Věra Chytilová....

Po zhlédnutí tohoto včerejšího představení pro mě zůstává nezodpovězenou otázkou, kdo jsou lidé, kteří podle průzkumů veřejného mínění odmítají výstavbu radaru... Na demonstrace nechodí, petici Ne základnám za více než rok své existence údajně podepsalo pouze necelých 100000 lidí, což nedosahuje ani 1% obyvatel České republiky, v čele „hnutí odporu" stojí extremističtí radikálové, které spojuje jediné - „nepřítel mého nepřítele je mým přítelem"...a které žádný rozumně uvažující volič nemůže volit, stranám, které se populisticky staví proti výstavbě radaru - ČSSD a KSČM nijak výrazně preference nestoupají, Straně zelených, která je s podporou radaru na vážkách neklesají....atd.  Nevím kdo jsou, jen mě mrzí, že podléhají populistickým frázím a mediálním zkratkám  a nesází v tak důležité otázce na svůj vlastní rozum.

PS: V podnělí zveřejnila společnost SCaC dubnový průzkum veřejného mínění, z jehož výsledků vyplývá, že skupina podporovatelů radaru se poprvé vyšplhala až takřka ke 40%...Po mém zážitku s NE základnám se tomu vůbec nedivím...

Autor: František Cerha | středa 7.5.2008 16:58 | karma článku: 30,17 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

František Cerha

Klára Samková kandiduje na prezidentku

Známá právnička Klára Samková se rozhodla kandidovat na úřad prezidenta republiky. Uvedla to v krátkém prohlášení zveřejněném na svém webu zrcadleni.cz. Mj. v něm píše: "Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé o myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny...."

5.8.2012 v 12:17 | Karma: 6,36 | Přečteno: 1249x | Politika

František Cerha

Jiří Dienstbier si nevybral nejlepší místo pro zahájení své kampaně

Jiří Dienstbier včera zahájil svou prezidentskou kampaň u sochy Tomáše Garigue Masaryka v Lánech. Pokud se chce Dienstbier distancovat od svého někdejšího politického spojence Davida Ratha, tak to nebylo nejšťastněji zvolené místo pro start kampaně.

4.8.2012 v 13:48 | Karma: 15,16 | Přečteno: 923x | Politika

František Cerha

Zeman kontinuálně posiluje, Švejnar a Fischer ztrácí

Volebními výzkumy k prezidentské volbě se věnují tři společnosti - Median, Sofres Factum a Sanep. Každá z těchto společností má odlišnou metodiku sběru dat, i vzorek na němž výzkum provádí. Výsledná data proto nelze vzájemně kombinovat, přesto z nich lze zachytit základní trendy.

30.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1237x | Politika

František Cerha

Vy chytráci, tohle je Vladimír Dlouhý osobně...

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý se pořádně zakousl do Facebooku. Zřídil si svou facebookovou stránku, zaplatil reklamu a sbírá podporovatele. Svědomitě pod svými statusy odpovídá na dotazy a připomínky, nebojí se ani reagovat na kritiku. Tato aktivita je chválihodná, jen by možná neměl oslovovat své kritiky slovy "Vy chytráci"...Pokud to však mělo za účel přilákat k jeho facebookové stránce pozornost, tak to cíl splnilo.

29.7.2012 v 8:41 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1751x | Politika

František Cerha

Kdo podporuje prezidentské kandidáty?

Zatím nejreprezentativnější výběr podporovateků odtajnil Vladimír Dlouhý. V jeho prezidentské kandidatuře ho podporují: Jakub Cigler (architekt), Václav Cílek (geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel), Zbyněk Frolík (podnikatel), Prof. MUDr. Cyril Höschl, (psychiatr a vysokoškolský pedagog), Jan Hřebejk (režisér), Prof. MUDr. Pavel Pafko (lékař), Karel Poborský (fotbalista)

28.7.2012 v 21:25 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1355x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3031x
Angažovaný pozorovatel společenského dění.Více na www.kampanzive.cz a www.pioneers.cz