Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na Řípu se pila cola, možná naposledy

Tuto sobotu proběhl na Řípu mejdan v režii Jaroslava Tvrdíka a Jiřího Paroubka. Sjeli se tam sociální demokraté, které svezly autobusy z celé republiky. Podle obrázků to byl zřejmě pěkný oranžový mejdan. Je dobře, že se taková party uskutečnila. Byla to totiž možná derniéra Jiřího Paroubka v čele ČSSD, a je fajn, že se s ním jeho spolustraníci rozloučili v tomto stylu. Zpívaly „hvězdy“ české normalizační popmusic Michal David a Standa Hložek, točilo se pivo, grilovaly klobásy…Michal David k tomu zpíval, „pijeme colu“, světe div se, snad ne tu ošklivou americkou??  

ČSSD očekává triumfální vítězství v nadcházejících senátních a krajských volbách. Média dychtí po krvi a spekulují, že pokud se ODS nepodaří obhájit dostatečný počet hejtmanů a senátorů, bude to znamenat konec Mirka Topolánka v čele ODS. Doporučil bych novinářům, aby se ve svém zájmu zaměřili i na ČSSD a KDU-ČSL. Jestliže totiž ČSSD označila nadcházející volby za referendum o vládě a Mirkovi Topolánkovi, nemělo by její vedení zapomínat na to, že tato strategie by se mohla obrátit i proti ní. Je totiž otázkou, co se bude dít, pokud ČSSD v těchto volbách neuspěje tak, jak očekává, a jak si předsevzala. Přestože se totiž postavení Jiřího Paroubka v čele ČSSD zdá v tuto chvíli neotřesitelné, zdání často klame.

Řada sociálních demokratů, pro něž Jiří Paroubek nepředstavuje poloboha, se totiž nechává slyšet, že pokud volby nedopadnou drtivým vítězstvím, bude to začátek konce Paroubka a jeho suity. Jiří Paroubek totiž není v rámci ČSSD vnímán tak všeobecně pozitivně, jak se může na první pohled zdát. Zatím mlčící skupina jeho protivníků se jen „třese“ na to, jak ho vyhodí z předsednického křesla. Otázkou zůstává, co je pro Jiřího Paroubka vlastně vítězství v krajských a senátních volbách. Pokud by se chtěla ČSSD srovnávat s ODS, museli by kandidáti ČSSD zvítězit ve dvanácti krajích a obsadit poté stejný počet míst hejtmanů tak, jak se to při minulých krajských volbách podařilo ODS. Vše ostatní je porážka a záleží pouze na tom, jak Jiří Paroubek zvládne její mediální interpretaci.  Pokud bude označovat za úspěch například pět vítězství v krajích, bude to jen a pouze manipulace v jeho režii.

Další legrací v režii současného vedení ČSSD bude přímá volba předsedy strany, která má proběhnout na začátku příštího roku. Zavedením přímé volby předsedy strany si totiž na sebe Jiří Paroubek nevědomky ušil bič, kterým ho budou chtít spráskat jeho protivníci v ČSSD. Dodnes není jasné, jak by tento proces měl vlastně proběhnout. Do zapomnění již zapadly nápady ve stylu science fiction, podle nichž měli být všichni členové ČSSD navezeni do pražské O2 Areny, kde měla jak v KLDR proběhnout přímá volba předsedy. Předpokládám, že tato volba měla být v duchu nových móresů ČSSD veřejná a výsledek se pohybovat okolo 99%... Škoda, že to neprošlo, mohla to být velká sranda. Dalším nápadem byla volba na okresních sekretariátech strany, kde měla být uložena hlasovací urna bez jakéhokoli dohledu celý týden…Opozičnící v ČSSD však tento návrh nepřijmuli, protože se obávali možných manipulací ze strany Paroubkových hochů.  Nové varianty mi nejsou známy, každopádně se o nich prý intenzivně jedná. Jedna strana chce, aby volba předsedy proběhla v duchu co největšího vítězství, druhá skupina si nejvíce ze všeho přeje, aby se volby zúčastnilo co nejméně členů a mohli ji vydávat za Paroubkovu prohru…Bude zajímavé sledovat, na jakém kompromisu se obě strany shodnou.

Shrnuto a podtrženo, ne všechno je opravdu takové, jak to na první pohled vypadá a bude zajímavé, jak se výsledky voleb projeví na naší politické scéně.

Autor: František Cerha | pondělí 6.10.2008 14:54 | karma článku: 32,27 | přečteno: 2216x
  • Další články autora

František Cerha

Klára Samková kandiduje na prezidentku

Známá právnička Klára Samková se rozhodla kandidovat na úřad prezidenta republiky. Uvedla to v krátkém prohlášení zveřejněném na svém webu zrcadleni.cz. Mj. v něm píše: "Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé o myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny...."

5.8.2012 v 12:17 | Karma: 6,36 | Přečteno: 1249x | Politika

František Cerha

Jiří Dienstbier si nevybral nejlepší místo pro zahájení své kampaně

Jiří Dienstbier včera zahájil svou prezidentskou kampaň u sochy Tomáše Garigue Masaryka v Lánech. Pokud se chce Dienstbier distancovat od svého někdejšího politického spojence Davida Ratha, tak to nebylo nejšťastněji zvolené místo pro start kampaně.

4.8.2012 v 13:48 | Karma: 15,16 | Přečteno: 923x | Politika

František Cerha

Zeman kontinuálně posiluje, Švejnar a Fischer ztrácí

Volebními výzkumy k prezidentské volbě se věnují tři společnosti - Median, Sofres Factum a Sanep. Každá z těchto společností má odlišnou metodiku sběru dat, i vzorek na němž výzkum provádí. Výsledná data proto nelze vzájemně kombinovat, přesto z nich lze zachytit základní trendy.

30.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1237x | Politika

František Cerha

Vy chytráci, tohle je Vladimír Dlouhý osobně...

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý se pořádně zakousl do Facebooku. Zřídil si svou facebookovou stránku, zaplatil reklamu a sbírá podporovatele. Svědomitě pod svými statusy odpovídá na dotazy a připomínky, nebojí se ani reagovat na kritiku. Tato aktivita je chválihodná, jen by možná neměl oslovovat své kritiky slovy "Vy chytráci"...Pokud to však mělo za účel přilákat k jeho facebookové stránce pozornost, tak to cíl splnilo.

29.7.2012 v 8:41 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1751x | Politika

František Cerha

Kdo podporuje prezidentské kandidáty?

Zatím nejreprezentativnější výběr podporovateků odtajnil Vladimír Dlouhý. V jeho prezidentské kandidatuře ho podporují: Jakub Cigler (architekt), Václav Cílek (geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel), Zbyněk Frolík (podnikatel), Prof. MUDr. Cyril Höschl, (psychiatr a vysokoškolský pedagog), Jan Hřebejk (režisér), Prof. MUDr. Pavel Pafko (lékař), Karel Poborský (fotbalista)

28.7.2012 v 21:25 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1355x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3031x
Angažovaný pozorovatel společenského dění.Více na www.kampanzive.cz a www.pioneers.cz