ČSSD se bojí převzít zodpovědnost...

Jiřímu Paroubkovi a "jeho boys", se v úterý podařilo vyslovit nedůvěru koaliční vládě, ale od té doby pan předseda mlží…Jednou se vyslovuje pro konání předčasných voleb na podzim, jednou na jaře, hraje si s úřednickou vládou a doufá, že se ODS „štípne“. Jinak nic. Žádný plán „B“, žádné prohlášení o tom, jak dál…Znovu se tak ukázalo, že bořit umí ČSSD skvěle, v tvoření však má velké mezery…

Není se co divit. Pro ČSSD přišel pád vlády příliš brzo a sama se ho zalekla. Navíc k pádu vlády nemá dost dobrý doprovodný „příběh“. Svržení vlády chybí dostatečný étos, který by tento krok zdůvodnil před veřejností. Sesadit vládu v době českého předsednictví Radě EU a v době vrcholící celosvětové hospodářské recese, která dopadá i na Českou republiku, je pro většinu společnosti zkrátka a dobře to, čemu se říká „chucpe“. Potvrzují to aktuální čísla průzkumů veřejného mínění, i negativní ohlasy ze zahraničí. A možná si to již uvědomil i Jiří Paroubek. Pozdě ale „bycha“ honit…Jiří Paroubek by měl co nejdříve představit reálnou představu co bude dál, jinak se sám vestylizuje do role rozbíječe, bez jasné vize co s nastalou situací dělat dál. Otázkou zůstává, zda to je ještě v jeho silách.

Jiří Paroubek si byl zřejmě tohoto rizika vědom, ale jeho následující kroky o tom příliš nevypovídají. Jeho mlžení o termínu předčasných parlamentních voleb jen potvrzuje to, že neví, co s nastalou situací dál. Místo toho vsadil na zdržovací strategii. Nejvíce by se mu hodilo, kdyby byla sestavena úřednická vláda v čele s populárním, „nestranickým“ expertem. Ta by Jiřímu Paroubkovi posloužila jako prostředek k neutralizaci, či zastavení současných trendů, podle nichž sílí jak podpora ODS, tak i vlády. Hodně v této "hře o Strakovu akademii" může ČSSD pomoci prezident republiky Václav Klaus. Zřejmě nikdo v této situaci není schopen odhadnout, jak dlouho, a kým, bude nová vláda sestavována. A to již ani nemluvím o tom, že nikdo neví, na čí podpoře bude tato vláda postavena. To by mohlo pomoci ČSSD v její snaze o co nejdelší oddalování předčasných voleb.

Paroubek se bojí nejen převzít zodpovědnost a řešit tak situaci, kterou vyvolal, ale i výsledků blížících se voleb do EP. Již na sjezdu ČSSD kritizoval jejich přípravu ze strany ČSSD, ve včerejším rozhlasovém vysílání o volbách do EP dokonce mluvil jako o volbách "nejméně hodnotných". Učinil tak v reakci na otázku redaktora, zda by odstoupil z vedení ČSSD, pokud by jeho strana volby do EP prohrála. Nejenže označil volby do EP tak, jak označil, ale dokonce se hrozně divil, proč by měl odstupovat z funkce předsedy strany, když jsou podle něho tak málo hodnotné...

Uvidíme, nakolik se zržovací strategii podaří  ČSSD zrealizovat. Osobně doufám, že minimálně a před celou českou veřejností tak zřetelně vyhřezne, že ČSSD se bojí převzít zodpovědnost za osud země. 

 

Jiří Paroubek dehonestuje význam voleb do EP: http://www.impuls.cz/jiri-paroubek/article.html?id=223442

Autor: František Cerha | čtvrtek 26.3.2009 12:40 | karma článku: 37,38 | přečteno: 3034x