Salát z řepy červené

Snadné, dietní a chutné velice, psáno v zasněženém Nymburce. Kdo pochutnat si chce, ať pokračuje ve čtení ....

Vezmi tři, čtyři kousky řepy červené,

pro začátek nikoliv více,

neb nevíš, zda zachutná  ti krmě tato.

Oper  je důkladně ve vodě studené,

vyber vhodnou nádobu,

do ní řepy vlož a vodou zalij,

by ponořeny celé byly.

 

Vařit je dej,

při šálku čaje odpočívej,

odpočinek musíš občas přerušit:

kontroluj zda řepy stále ponořeny jsou,

ať místo vaření nezačne řep pečení.

Když řepy měkké jsou,

krvavou vodu opatrně slij.

Teď musíš řepy oloupat -

nejlépe použij rukavice gumové,

sic budeš mít ruce celé červené.

Oloupané nastrouhat je musíš,

takže v rukavicích ještě chvilku vydrž.

Pak nastává finální etapa přípravy:

v misce porcelánové směs ochutit nutné jest,

nastrouhej či jemně pokrájenou jednu kyselou okurku přidej

trochu pepře, soli, hořčice, možno i krapet cukru vmíchat lze,

snad lžíci majonézy a jogurtu bílého,

by všechno vhodnou konzistenci dostalo.

 

Podávej s pečivem, chlebem či jenom mlsej,

srdce tvé určitě pookřeje a budeš volat: jejda,

to vše sepsal a dobrou chuť přeje Čenda.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čenovský | úterý 7.2.2012 14:49 | karma článku: 14,44 | přečteno: 1151x
  • Další články autora

Jiří Čenovský

Výlet za kouzelným kvítek

24.3.2016 v 10:00 | Karma: 10,44

Jiří Čenovský

Podzim vyhání vodáky z řeky

19.10.2013 v 19:06 | Karma: 10,08

Jiří Čenovský

O důležitosti komunikace

24.5.2013 v 14:27 | Karma: 7,90