O důležitosti komunikace

Mezilidské komunikaci se věnuje mnoho času, prostoru, knih i časopisů. Tento krátký příspěvek bude ovšem zejména o jednom hovoru, který mi umožnil seznámit se s nevídanou krásou jedinečné naší orchideje, se vstavačem nachovým.

Měl jsem možnost navštívit lokalitu nedaleko Nymburka, v blízkosti městyse Křinec a zastihnout tuto ohroženou, vzácnou rostlinu v květu.

A tak jak už to fotografové nezřídka činí, zalehl jsem a v následujícím výběru naleznete nejen vstavač, ale i další skvosty odtud pocházející. Nezlobte se jméno lokality Vám nesdělím, ostatně šikovný pátrač její jméno objeví pomocí sítě sítí - tak se snažím uchránit lokalitu alespoň trochu před nájezdy "takymilovníků přírody", kteří v touze mít onu květinku vždy na dosah, neváhají a dopustí se krádeže a odnesou si ji domů na zahrádku.

Nejprve se však vrátím k tomu rozhovoru s mými cyklokamarády, kde jsem se dozvěděl, zejména kdy je nutno se na lokalitu vypravit, abych vidět vstavač v květu.

Hovořili jsme o bledulích, které jsem fotil na jaře - letos dvakrát - viz fotoblog. Kamarádi se tam vypravili, ale zastihly už bledule odkvetlé,  ovšem nelenili, nedaleko Křince potěšili duši prvosenkou jarní a poblíže Žehuně měli možnost obdivovat krásu hlaváčku jarního.

Petrklíče mám i na zahradě, ale zde rostou divoce na svahu v bývalém třešńovém sadu. Podle kamarádů  tam lze nalézt v plném květu i naši orchidej - vstavač - právě když kvetou kaštany.

Na tento rozhovor jsem si vzpomenul, když jsem hledal cíl cyklovýletu, abych se potěšil, relaxoval a trochu i fotografoval. A jak tento výlet dopadl můžete vidět v následujícím výběru.

Když jste ve správný čas na správném místě, chytíte nejen klíště...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čenovský | pátek 24.5.2013 14:27 | karma článku: 7,90 | přečteno: 335x