Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mariánsko-lázeňský inspiromat neb přidaná procedura cyklistika

Sliby se mají plnit, nejen o vánocích - zpívá Janek Ledecký v jednom ze svých hitů. Dnes tu píseň už znají jen pamětníci. Já jsem si vypůjčil její název pro motto této zprávy, kde se pokusím vysvětlit, proč jsem podstoupil  tu docela obtížnou práci, popsat každý den svého pobytu v Mariánských Lázních.

Lesní pramen v hotelu PacifikJiří Čenovský

Důvodů je celá řada, některé jsou ryze osobní, o jiných se domnívám, že mohou být zajímavé nejen pro mne osobně, ale mohou zaujmout i některé ze čtenářů některé z jednadvaceti zpráv.

Když jsem obdržel povolávací rozkaz do lázní, hned jsem začal sondovat, zda je možno skloubit lázeňské procedury a cyklistiku. Zpráva, kterou jsem obdržel mne velice potěšila, u recepce je prostor vyhrazený pro úschovu kol, procedury zpravidla končí do třetí hodiny odpoledne, skloubení bude tedy možné. Z analýzy okolního terénu jsem zjistil, že rovinatější etapy lze nalézt směrem na Plzeň, kopcovitější pak ve směru na Karlovy Vary. Trochu potíž byla se zvolením vhodné mapy, která by pokrývala obě zájmové oblasti, ale v prodejně map na Senovážném náměstí jsem jako obvykle mapu našel.

Po ekonomické analýze způsobu dopravy jsem jednoznačně zvolil České dráhy, téměř všechny jízdní doklady jsem koupil prostřednictvím e-shopu Českých drah a mohu toto řešení jen vřele doporučit, vyhnete se případnému chaosu na nádraží. Volba doplnit lázeňské procedury cyklistikou poněkud zvětšila objem zavazadla, ale tomu se lze vyhnout posláním některých věcí do lázní předem.

A jak se podařilo skloubit lázeňské procedury s touto přidavnou cykloprocedurou? Skvěle, o čemž se můžete přesvědčit v jednotlivých již publikovaných zprávách, kde naleznete i stručné popisy jednotlivých jízd, což Vám budiž inspirací, možná, že časem doplním i mapky, aby bylo vše potřebné pohromadě k Vaší plné spokojenosti.

U ostatních pacientů jsem se setkal s pochopením a kladnou odezvou, pouze jedna pacientka namítla, že do lázní nepatřím, později jsem ji viděl kouřit, takže si nejsem jistý, kdo z nás dvou do lázní nepatří více, zda bláznivý cyklista nebo pošahaný kuřák. Správnou odpověd zajisté naleznete sami - "c" je správně.

Závěrem uvedu, jak a proč jsem se vlastně do lázní dostal. Nyní po výtečném zážitku z lázní pokládám lázně za uzavření jedné etapy mého života. Na startu této etapy jsem se dozvěděl o svém onemocnění a stejně jako každého i mne zastihla nemoc - ta zrádná mrcha - zcela nepřipraveného a bezradného. K nemoci se ještě přidala výpověd z práce - zrušení mého pracovního místa z organizačních důvodů. Cítil vrcholnou nespravedlnost osudu a začal jsem hledat cestu k vyrovnání se s tímto krutým osudem. Při svém hledání jsem našel nové životní postoje. Objevil jsem nové skutečné přátele, kteří mne podrželi. Pochopil jsem, že je nutné změnit smysl své existence. Přestat se nemoci bát, otevřeně o ní hovořit, nejen s kamarády a kamarádkami, ale třeba i s ostatními lidmi. Začal jsem vlastně poznenáhlu nový život, zastavil jsem dosavadní zběsilý běh životem, občas to bylo těžké - zvyk je přece jen svazující, ale postupně se podařilo tuto železnou košili svléci - našel jsem čas na setkání s lidmi. Při této cestě jsem nejen získával, ale i ztrácel. Vyrovnání se s nemocí znamenalo nalezení nového smyslu života, začal jsem se radovat z každodenních maličkostí. V každém dnu nalézt světlo, smazat  stíny a šmouhy. A tak jsem nacházel novou vnitřní rovnováhu, jako bych teprve nyní začal žít.

S úsměvem v duši i na tváři jsem pak dospěl přes záření až do lázní, kde jsem proces tvorby nového člověka dovršil. Děkuji tímto všem svým novým kamarádkám i kamarádům, známým i neznámým lidem, kteří mi v tomto poznání pomohli, podpořili mne a pomohli. Všem těmto budiž dík a Vám, které nemoc zaskočila, přeji podobnou podporu a pomoc.

Nevím, zda jsem dostatečně dobře vysvětlil vše, co jsem chtěl říci a sdělit, někdy jsou slova těžká, věty neobratné a najít tu správnou tóninu je obtížné.

Mějte se fajn, užívejte každý den i já se budu snažit cyklista Čenda, táta či bývalý lázeňský děda - jak chcete

 

 

 

Autor: Jiří Čenovský | středa 28.9.2011 22:18 | karma článku: 7,17 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Jiří Čenovský

Výlet za kouzelným kvítek

Nia lokalitu pod vrchem Medník se vracím každoročně od doby, kdy jsem poprvé okusil magii této něžné květiny, ukrývající se v rozbitém terénu po dolování zlata v Posázaví,

24.3.2016 v 10:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 250x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Čenovský

Kam chodí víly a žínky hasit žízeň aneb bledule 2016

Už kvetou bledulky krásné a něžné. Někdo ještě jezdí po zasněžených svazích, někdo se už nemůže dočkat jara. A já patřím mezi ty druhé

27.2.2016 v 18:30 | Karma: 18,36 | Přečteno: 724x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Čenovský

Podzim vyhání vodáky z řeky

Malíř "podzim" barví stromy na červeno či žluto a nutí je shazovat listí, ale nejen to vyhání vodáky z řek. Před tím než vodáci uklidí svá pádla a milované loďky loučí se s řekami zamykáním.

19.10.2013 v 19:06 | Karma: 10,08 | Přečteno: 344x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Čenovský

O důležitosti komunikace

Mezilidské komunikaci se věnuje mnoho času, prostoru, knih i časopisů. Tento krátký příspěvek bude ovšem zejména o jednom hovoru, který mi umožnil seznámit se s nevídanou krásou jedinečné naší orchideje, se vstavačem nachovým.

24.5.2013 v 14:27 | Karma: 7,90 | Přečteno: 335x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Čenovský

Stále je kolem nás spousta neznámého

Stále je kolem nás spousta neznámého.  Když má člověk chuť se učit a poznávat věci, které ještě nezná, tak jeho životní pouť je plná překvapení. A to je i případ kytičky, o které jsem se dozvěděl teprve v loňském roce na jaře

8.5.2013 v 17:00 | Karma: 11,96 | Přečteno: 491x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Miluji dobré lidi, cestování, fotografii a život.