Energie z jiných světů

Jsou dny v slunci začínající i končící, jiné zase od rána smáčí déšť. Těžko se pak hledá energie pro takový den s mokrou botou. Snad nejlepší řešení se nabízí - zalézt pod peřinu a den prospat.

Vždyť v takovém čase se tak krásně spí. Mezi takové dny se zařadil i dnešní den, ranní mrholení se střídalo s vytrvalým deštěm, přesně podle předpovědi meteorologů.  Pokusil jsem se odpolední únavu zahnat odpočinkem v posteli, nařídil jsem si mobil jako budíček za dvě hodiny a oddal jsem se siestě. 

Skutečně jsem usnul, zazvonil mobil - ejhle, jak rychle čas vymezený pro spánek uběhl, honem uvařit kávu jako "životabudič", oholit se, slušně obléknout a vzhůru za kulturou.  Od spěchu mne odradil pohled na hodiny, neodpočíval jsem totiž hodiny dvě, ale pouze jednu - nebyl to budík, ale volání. Času pro přípravu jsem měl dostatek.  Čekal na mne zahajovací koncert  22.ročníku mezinárodního hudebního festivalu Nymburské dny B.M.Černohorského s plánovaným vystoupením tří dětských pěveckých sborů.  Jaká hudební vystoupení si sbory připravili jsem neznal.

Zahájení patřilo dětskému pěveckému sboru Hlásek při ZŠ  z Nymburka, již s prvnímu krůčky účinkujících bylo patrné, že se bude jednat o velice pěkný kulturní zážitek. A moje očekávání se naplnilo. A už je tady druhé seskupení  - dětský pěvecký sbor Oranžové žáby při ZUŠ B.M.Černohorského z Nymburka - zahajují písní Jiřího Suchého, pokračují písničkou Jana Wericha a plní dobrou náladou srdce posluchačů. Třetí sbor přicestoval z Ústí nad Labem - dětský pěvecký sbor Koťata - první část jejich vystoupení se nese na vlně Laury a jejich tygrů, s nimiž sbor učinkoval; v druhé části se věnuje písním pana Svěráka. Moderní  styl i aranžmá, kompozičně krásně připravené vystoupení sklízí zasloužený potlesk. Vyvrcholení koncertu jsou dvě písně v podání všech tří sborů dohromady.

Koncert se vydařil a všichni odcházíme nabiti tajemnou energií z jiných světů, světů krásné písničky v dětské podání, svět úsměvů, nesmělých i odvážných kroků na podiu Obecního domu v Nymburce.

Díky skvělé přípravě vedoucích sborů; díky za jejich trpělivou celoroční práci; díky za vše, co s dětmi prožívají; díky za jejich směrování  dětských duší do světa hudby.  A všichni odcházíme naplnění pohodou a klidem, je zapomenuta deštivá část dne a opět se naplnilo rčení - Konec dobrý - všechno dobré.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čenovský | čtvrtek 12.4.2012 20:58 | karma článku: 9,37 | přečteno: 1006x
  • Další články autora

Jiří Čenovský

Výlet za kouzelným kvítek

24.3.2016 v 10:00 | Karma: 10,44

Jiří Čenovský

Podzim vyhání vodáky z řeky

19.10.2013 v 19:06 | Karma: 10,08

Jiří Čenovský

O důležitosti komunikace

24.5.2013 v 14:27 | Karma: 7,90