Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AR

Finrod Felagund

1. 7. 2011 12:30
Máte skoro se vším pravdu

až na ten katolicismus. V Polsku jsem žil tři roky (Kraków) a katolická církev tam má nad lidmi podobnou moc, jako komunistická partaj měla u nás. Je to akorát jiná strana téže mince, která nutí lidi dělit se na rovné a rovnější, navzájem se fízlovat a kecat si do života. Víte, proč je u mladých Poláků ČR tak populární? Ano, kvůli absenci toho šíleného pánbíčkářství. Velká většina Poláků má víru na úrovni desetiletého dítěte, dál nedošli. Bohužel.

0 0
možnosti
FM

František Matějka

1. 7. 2011 12:23
Vidím to tak...

... kdybyste žil v době Mnichova, ořezával byste ty tužky k podpisu.

0 0
možnosti
JH

sent

1. 7. 2011 12:27
Re: Vidím to tak...

Přesně.Beckovske Polsko-hráz proti fašismu.Ti to hráli snad na všechny světové strany.

0 0
možnosti
PH

petrph

1. 7. 2011 11:14
to je potom těžké

Když českou cestu šedesátých let ironizujete popisem "šli na to přes  kulturu a Pražské jaro,  a tak od bdělých Rusů dostali nakonec přes prsty".Zatímco polskou Solidaritu popisujete jako " největší destrukci komunizmu na světě " .Když Poláci se Solidaritou dostali přes prsty ještě hůř víc než my,Rusové tam ty tanky ani nemuseli posílat, komunistická polská vláda sama vyhlásila vyjímečný stav a celou slavnou Solidaritu rozehnala do  ilegality. Odkud se vynořila až někdy po 6 letech, v přibližně stejné době, kdy o převzetí státní moci od komunististů jednalo i naše OF s Havlem...

Nějak podobně by se dalo polemizovat i o účasti vojáků během 2.světové války, i pomníčky našich vojáků jsou roztroušeny po  po světě, od Londýna až po Tobruk, od Madridu až po Kyjev...

Tak snad jedině skutečně, že Poláci se přimknuli ke katolické víře,s katolickou církví u jsme u nás měli doopravdy problémy..:-)

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

1. 7. 2011 10:41
Polsko zvyšuje svoji aktivitu v EU

Polský ministr zahraničí prohlásil: Buď jste u stolu jako stolovník, nebo jste na stole jako jídelníček.

Polsko potvrdilo, že chce do 2 let splnit kritéria pro euro. Polsko oživilo léta starou iniciativu "výmarského trojúhelníku" - Francie, Německa a Polska. Polsko opustilo protěžování úhlí v energetice a připojilo se k unijnímu plánu dosáhnut 20% výroby energie z OZE. Ve výčtu gest a konkrétních činů by se dalo dlouho pokračovat.

Polské vládě se za 3 roky podařilo přesvědčit nejen Německo a EU, ale i Poláky, že být součástí evropského mainstreamu je výhodné. O prospěšnosti šlenství v EU je dnes přesvědčeno 80% Poláků a Poláci se dnes řadí k největším evrooptimistům. 

EU dnes prožívá možná největší krizi od svého vzniku a je to právě Polsko, kdo teď přebírá její předsednictví.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

1. 7. 2011 10:42
Re: Polsko zvyšuje svoji aktivitu v EU

Zájmem české vlády by mělo být účastnit se všech zásadních integračních procesů včetně eura. Jedině tak bude mezi státy, které něco znamenají a bude schopná si ohlídat strategické a ekonomické zájmy - pokud si nějaké stanoví, což se dosud nestalo.

Efekt dobrovolného vydělování Prahy z hlavního evropského proudu ve chvíli, kdy se v Unii láme chléb, žádné drama nepřinese. Nikdo Česku nezastaví zboží na hranicích anebo nesebere evropské dotace, pravidla budou platit pro všechny. Ale ČR bude bez významu. Nic neprosadí. Bude pasívním příjemcem rozhodnutí jiných.

Kai-Olaf Lang z berlínského institutu SWP, zdroj: Respekt

0 0
možnosti
L

Livrak7

1. 7. 2011 10:25
Malost a věčná užvaněnost.

A proč furt náký keci o zesměšnování se. Kdy už skončí to naše sebemrskačství odvozený od jakési malosti kruci. Rv:-/

0 0
možnosti
FM

František Matějka

1. 7. 2011 12:24
Re: Malost a věčná užvaněnost.

R^

0 0
možnosti
JH

sent

1. 7. 2011 10:25
Polska nezgynula.

Zapomněl jste na porcování ČSR ruku v ruce s fašisty v řijnu 38,povinné libani polské vlajky Čechy v mistech obsazených Poláky.O nějaký ten štulec klackem taky nebyla nouze.P.S.Kolik trolejí z bronzu ted zmizne z železnic EU?

0 0
možnosti
MP

MAXIMUS PERMAGNUS

1. 7. 2011 10:19
jo

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky