Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zamyšlení nad státem

Státní aparát prostě šetřit neumí. Jen si to vemte: Stát utratil za uplynulých 11 měsíců o 77,9 miliardy korun více, než kolik vybral ALE před rokem to bylo 125,9 miliardy. Stát je podivuhodný tvor. Žije na deficitních schodcích a jak naši mocní utrácí se i se schodkem rychle propadá do hlubin neřešitelných dluhů. Jednou se to na nás sesype a tíhu tohoto zadlužování poneseme na zádech. Vlastně, co to plácám, pomaličku mám již nakládají dluhy na hlavy. Kojenec, nekojenec, všem se přisuzuje dluh přesahující 55 tisíc a jako jackpot Sportky i on stále stoupá....

Tak blízko obíháme a přesto je energie slunce drahá. Není to absurdní?

Spořivá vláda má díky úctě k tradici složitou pozici. Ví, že musí šetřit ale současně nechce přijít o možnosti zadlužování v rámci Eurosvazu. Výše uvedená informace mě nutí se zamyslet nad tím nesmyslem, jako je vláda. Vládnoucí činitelé nemají za rostoucí dluh osobní zodpovědnost. Kdyby manažeři ve firmě dělali to samé co poslanci v parlamentu, byli bychom svědky bleskového zániku. Manažery bychom velmi brzi potkali na lavici obžalovaných a celá záležitost by tím byla uzavřena. Paradoxně nás ale nutí si myslet, že stát koná správně a život na dluh je v pořádku.

Projevy mnohaletého zadlužování jsou tak ve společnosti stále citelnější. Aby se plnila státní kasa a bylo z čeho splácet úroky, máme tady jednu z nejvyšších spotřebních daní. Benzín je drahý hlavně kvůli této dani stejně jako cigarety a alkohol. Pokud si to uvědomujeme, dávají všechny ty teorie o potlačování alternativních technologií samozřejmě smysl. Kdyby se nekupoval benzín, nebylo by na splátky a nastává problém.

Stát vč. pana Kalouska si je toho jistě vědom a proto tiše razí politiku která říká že nové pohony nezávislé na komerčních palivech jsou ohrožením ekonomiky státu. Jedinou věcí, kterou by však tyto technologie ohrozily je vysoký životní standard našich činitelů.

Benzín je jen jeden ze způsobů, jak nás stát ždímá. Další způsob je výroba a distribuce elektřiny neboli ČEZ. Způsob výroby i distribuční síť se za posledních 100 let nijak výrazně neproměnily. Tepelná a jaderná elektrárna jsou obří rychlovarná konvice, které vyrábí páru a ta roztáčí parní turbínu.

Když se objevila fotovoltaika, co udělali naši mocní? Naprosto ji zdiskreditovali a energie slunce je dnes nejdražší, protože pár lidí má obrovské plochy s panely, které vyrábí elektřinu na prodej za garantovanou vyšší cenu. Ano, zbytek světa tu garanci díky závislosti na elektrické energii musí tak jako tak zaplatit a kdo je za tuhle situaci osobně zodpovědný? Nikdo, jak jinak...

Společnost je tak v silném stresu a farmaceutický průmysl chrlí oblbováky, protože už nám z toho šibe. Bodejť by ne, vždyť i to je jedna z věcí, kterou stát podporuje, chce, abychom se z toho všichni zbláznili a jedli prášky co nás otupí. Otupělé stádo je přece snem každého politika.

Autor: Radek Čelechovský | úterý 25.12.2012 14:12 | karma článku: 28,26 | přečteno: 1490x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Klání o Pražský Hrad aneb proč nechci na hradě Schwarzenberga

V druhém kole voleb mám jasno. Nezlobte se na mě ale já chci mít za prezidenta člověka, který je na úrovni a obávám se, že to je ten první zásadní problém. Já prostě tu historku o nemoci kterou jsem si pojmenoval Alkoholicida nebaštím. Ve výpisu ze zdravotní dokumentace, který byl zveřejněn 7. prosince loškého roku se uvádí, že je dlouhodobě sledován po aplikaci aortální bioprotézy v únoru 2008 pro kombinovanou aortální vadu s převahou aortální stenózy (zúžení aorty) a dále je léčen pro arteriální hypertenzi (zvýšený krevní tlak), která je při léčbě plně korigována. Až na intermitentní bolesti páteře na podkladě vertebrogenního algického syndromu (blok krční páteře, lidově ústřel) je prakticky bez potíží a jeho stav je plně stabilizovaný, takže zvládá bez problémů i velkou zátěž spojenou s jeho aktuálními pracovními povinnostmi. Hypnopatologickými (usínání), logopedickými (výslovnost) ani gerontologickými (stáří) hledisky se žádná z těchto zpráv nezabývala.

16.1.2013 v 18:40 | Karma: 37,19 | Přečteno: 2928x | Diskuse| Politika

Radek Čelechovský

Přínosy legalizace konopí

Legalizace marihuany a její dovolená konzumace je jedním z témat, které každoročně několikrát zazní ale nějak se s touto problematikou dále nic neděje. Zřejmě by to pro naše politiky znamenalo opravdu něco dělat, na což pochopitelně dnes kvůli taškařicím nemají dost času, aby takový soubor legislativních nařízení vypracovali. Je nesmysl kriminalizovat něco, co je v konečném důsledku méně rizikové než pití alkoholu. Nejde přitom jen o gesto konzumentům. Mnozí z nás si neuvědomují, že by legalizce a důsledky z ní plynoucí měly více pozitivních dopadů než jen spokojené konzumenty.

15.1.2013 v 18:23 | Karma: 12,37 | Přečteno: 574x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co udělat s vládou hadů?

Podle studie psychiatra Roberta Hareho a psychologa Paula Babiaka, která vyšla knižně pod názvem "Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce" je ve vládě více psychopatů a méně charakteru než v amerických věznicích. Tato dvojice amerických odborníků provedla v USA výzkum a jeho závěry mě osobně potvrdily to, co jsem tušil už dávno. Vládne nám banda se zmrzačenými charaktery a bez špetky empatie nebo zájmu o občana. MUDr. Jan Hnízdil, který se zabývá kromě své lékařské praxe taky publicistickou činností tuto studii zmínil na pátém Setkání Gošárníků, kde řekl, že teprve s touto knihou pochopil i pro něj doposud nepochopitelné chování našich politiků.

30.12.2012 v 10:22 | Karma: 27,09 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Radek Čelechovský

Evropská unie nebo svaz?

Evropská unie má se Sovětským svazem troufám si říct mnoho společných rysů. Existuje zde jen jedna pravda, moc se koncentruje do Bruselu místo Moskvy a tehdejší fanatické soudruhy dnes vystřídal Jose Baroso a jemu podobní. Brusel se stal centrem byrokracie a tamní byrokrati jsou pilní jako včeličky. Rozhodují o tom, kolik u nás můžeme vytěžit uhlí, kolik vysadit vinic, regulují cenu slepičích vajec a rozhodují o podobě krabičky cigaret. To nás stojí miliardy a to můžeme být rádi, že jsme nepřijali Euro a nedostali se tak do propasti jménem Eurozóna.

28.12.2012 v 10:46 | Karma: 37,90 | Přečteno: 2409x | Diskuse| Politika

Radek Čelechovský

Nový rok, zdražujeme

Vážený odběrateli, víme, že díky nám máte stále hlouběji do kapsy. Jak jste si jistě všiml, stres mající původ v existenčních obavách není problémem našich akcionářů. Především díky tučným dividendám, které si každoročně rozdělujeme, se tohoto zdroje příjmu nechceme vzdát. Pochopte, že s jídlem roste chuť a chceme víc. My tvoříme trh, my jsme ti, co rozhodují o Vašem životním standardu. Jděte makat holoto líná, příští rok si budete muset sáhnout zase hlouběji do kapes. S novým rokem přijde i nová, vyšší cena energie. Ptáte se proč? Proč ne...

30.11.2012 v 12:47 | Karma: 22,01 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter