Zákon vymezující použití zbraně při ochraně zdraví a majetku

Opět se ukazuje, že české právo funguje v zájmu zločinců a ne v zájmu poškozených. Pokud v domě chytnete zloděje, někam se schovejte a nechte ho, aby si v klidu vše odnesl. Bránit majetek a nedej bože zloděje zabít se rovná vraždě. I zranění se vám může hezky vymstít. Prostě zákony jsou tu tak nepřehledné a tak špatně vymezují důležité oblasti práva, že i advokáti v tom mají guláš.Co je tak složitého např. definovat, kdy je použití zbraně oprávněné? nevím a tak se pokusím napsat vlastní zákon:

§1 Je-li prokazatelné, že přistižená osoba je škůdce, může majitel přistoupit k obraně majetku a zdraví všemi dostupnými prostředky tak, aby ochránil sebe a svůj majetek. Majitel (poškozovaný) je povinen vše neprodleně ohlásit policii. Po ohlášení, je-li v dané situaci možné, může poškozovaný zahájit obranu majetku. Pokud nelze v dané situaci volat policii, zavolá ji zpětně bez zbytečné časové prodlevy, jakmile pominou důvody, které přivolání policie bránily.

§2 palnou zbraň bez výzvy a varovného výstřelu lze použít v těchto výjimečných situacích.

a)Je-li poškozovaný bezprostředně napaden škůdcem nebo pokud se situace jeví jako zvlášť riziková

b)pokud upozorněním ohrozí rukojmí nebo způsobí obecné ohrožení.

c)pokud má škůdce v ruce palnou zbraň nebo jinou zákeřnou zbraň

d)Pokud je použití zbraně nejlepší variantou, jak minimalizovat škody na zdraví a majetku.

 

§3 Poškozovaný má  výhradní právo k posouzení, zda se nachází v životu nebezpečném postavení. shledá-li poškozený, že se nachází v nebezpečí, může použít všechny dostupné prostředky k hájení majetku a zdraví. K tomuto účelu si může najmout třetí osobu, která tak bude jednat za majitele.

§4 Palnou zbraň lze užít také v případě, že škůdce přistihne osoba určená majitelem k ochraně majetku (strážce). Strážce je povinen jednat s nejlepšími úmysly a před zahájením palby na škůdce musí posoudit, nenachází- li se v jiné, než výjimečné situaci. Pokud není v situacích definovaných v §2/odst a) až d), vyzve škůdce, aby se vzdal a použije varovný výstřel do vzduchu. Pokud škůdce neuposlechne, lze zahájit palbu.

§5 prioritní snahou poškozovaného nebo osob v jeho zastoupení, je  neualizovat palnou zbraní škůdce tak, aby došlo ke zranění, nebo k zabránění v útěku, nikoli ke smrti. Škůdce nemá při prokázání viny právo na náhradu škody, která mu vznikla zraněním střelnou nebo jinou zbraní. škůdce nesmí být vyšetřován na svobodě.

§6 Pokud dojde ke smrti škůdce, nebude poškozený treně stíhán za předpokladu, že zavolá policii a poskytne všechny požadované informace, pokud je k tomu vyzván. Pokud nechce poškozený informace sdělit, může být policií vzán do vazby. Taky může být obviněn z maření vyšetřování a pokutován částkou až 50 000.-Kč

§7 je-li následným šetřením zjištěno a prokázáno, že byly poskytnuty falešné informace a tím bylo zásadním způsobem ovlivněno šetření případu nebo jeho výsledek, bude majitel obviněn z ovlivňování šetření a vzat do vazby. stejná situace nastane, objeví-li se nové důkazy hovořící proti poškozenému.  poškozený pak musí  prokázat před soudem oprávněnost a nezbytnost zásahu k obraně majetku a zdraví .taky musí vysvětlit lži a okolnosti, které ke křivému svědectví vedly. Soud na základě podkladů od policie, svědectví předvolaných svědků, odborných posudků a obhajoby poškozeného určí, zda byl porušen zákon a stanoví výši případného trestu.

 

 

 

 

Autor: Radek Čelechovský | čtvrtek 9.9.2010 22:30 | karma článku: 25,15 | přečteno: 3924x