Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ve státě je něco špatně

Spotřební daň tu máme nejvyšší v EU a v korupci jsme světoví. Do toho zde máme tak jako jinde světovou finanční krizi, která jde ruku v ruce s ostatními jako sociální, kulturní nebo třeba duchovní krize. Ve vývoji technologií nastal za posledních sto let nebývalý rozkvět a jediná věc, co brání toho plně využít jsou ekonomické překážky.

To bylo slibů, za ty prachy by každý nasliboval hory doly...

Někteří lidé jsou přesvědčeni o tom, že systém, ve které teď žijeme, je jediný správný. Ruku na srdce - není to ani demokracie a není to ani kapitalismus, žijeme v jakémsi mutantním socialisticko-kapitalistickém zřízení. Oficiálně tu ovšem máme nepřímou parlamentní demokracii.

Nepřímá parlamentní demokracie je sama o sobě vysoce prokorupční systém řízení, protože vstup do politiky otevírá našim zvoleným zástupcům dveře do světa velkých kšeftů kde se pohybují velké ryby. Na vše, co si stát objednává, se vypisuje v souladu se zákonem výběrové řízení a zde právě ony velké ryby loví.

Firmy se mohou přetrhnout, aby to byly právě ony, kdo uspěje a mohly si ze společného vzít co největší díl. Nedělám si iluze o tom, že nějaké výběrové řízení bude stoprocentní pravě kvůli tomu, že do pozadí vyjednávání se při troše šikovnosti zúčastněných stran nedá téměř proniknout. Pokud je politik chytrý, může tak zaopatřit i děti svých dětí nelegálně a přesto beztrestně.

Ano, ale na úkor nás, občanů tohoto státu. Pak se můžeme donekonečna rozčilovat kvůli miliardám v tahu, které si pak musí vláda na úrok půjčit od centrální banky. Pandury, letouny, tunel Blanka a dalších x zakázek, které nás stály nemalé jmění a na kterých si slušně vydělal neneden vychytralý politik a nejeden jeho kamarád.

Ceny státních zakázek jsou tak přestřelené, že mi to kolikrát zvedne krevní tlak. Nezlobte se na mě, ale pronájem vybavení mediální místnosti za 50 milionů, tomu říkám vývar jako prase skoro zadarmo. Podle mě a mého selského rozumu není v dnešní době problém vybavit takovou místnost za 10 milionů, 50 milionů je naprosto nepřiměřená cena a to zejména když si uvědomíme, že šlo o pouhý pronájem.

Proto se řadím k lidem, kteří by raději pracovali na systému novém než se neustále rozčilovali nad tím stávajícím, evidentně špatným zřízením, kde si volení zástupci dělají co chtějí navzdory tomu, že občané jim dávají jasně najevo svoje rozhořčení. Korunku tomu nasadila nedávná kauza odměn náměstků ministrů, která ukazuje, jak se hospodaří s penězi, které se odvedou do státní kasy.

Naivní je ten, co si myslí, že peníze jdou tam, kam je potřeba. Jdou na odměny těch, co se snaží zalepit tu obrovskou díru po 20 letech, co se tu rozkrádal a zadlužoval stát. Proto musíme platit nejvyšší spotřební daň v Evropě. Protože tu korupce a zlodějina našly svoje místo a zakořenily tak hluboko, že se stávají jedinými nástroji, jakými lze v této zemi něčeho dosáhnout.

Abych ale byl spravedlivý, nejenom u nás je bordel. Celá západní civilizace se potýká s korupcí a je to předem prohraná bitva. Systém, který prostředí pro korupci vytváří ji nemůže vymítit. Je to jako kdyby myslivec chtěl, aby se škodná v revíru sama vymýtila. Proto je nutné se vážně zabývat otázkou budoucího uspořádání společnosti jako celku.

Je to nutné, pokud chceme udržet nadále náš standard a zároveň chceme najít cestu ven z dluhové pasti. Ono se to samo neudělá,  nic se za nás samo nevyřeší a když budeme jen dál brblat v nefungujícím zřízení, budou nás za to jednou naše děti moci mít rády, když jim nalinkujeme budoucnost poslušných splátců dluhů, které ony nezavinily? Jak jim vysvětlíme že jsme nechali vše dojít tak daleko?

Současný stav technologie je na tak vysoké úrovni, že je možné zajistit udržitelný rozvoj celé planety a jediná věc, která tomu brání je opět ekonomický systém. Díky němu jsou na světě možné takové nesmysly, jako např. to, že země s největší zásobou diamantů na světě nemá z tohoto bohatství nic nebo to že tady se vyhazují tuny potravin a na jiném kontinentu umírá každých deset vteřin jedno dítě hlady.

Kvůli těmto a dalším nesmyslům to všechno jednou spadne ale když bude připravená alternativa, nemusí nás pád světové ekonomiky tak bolet. Je důležité si uvědomit, že inovace znamenají prosperitu. Je nutná okamžitá inovace v oblastech technologických i sociálně - politických konceptech. Musíme směřovat vše k tomu, abychom byli jako jednotlivci pokud možno zcela nezávislí na dodávkách předražených energií a pohonných hmot.

Právě ty jsou totiž brzdou rozvoje společnosti. Neustálé zdražování a nezaměstnanost ve společnosti vyvolávají stres. Pomyšlení, že nebude na inkaso a nájem děsí v této zemi každým rokem stále více domácností. Všechny tyto domácnosti, všichni jednotlivci co dřou za usmolenou almužnu, by měli chtít změnu, protože je to v jejich nejlepším zájmu.

Autor: Radek Čelechovský | úterý 24.1.2012 15:06 | karma článku: 25,42 | přečteno: 1187x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter