Příležitost dělá zloděje aneb politika je příležitost

Nedávno jsem s kamarádem debatoval na téma, jak se vypořádat s krizí, a zvrtlo se to v debatu úplně jinou . Znáte to, jak se u piva dáte do politiky, je zle. Máme tady na západě problém s dluhy, stalo se. Podlehli jsme pokušení a děláme vše pro to, abychom svoje chyby napravili. Naši politici, kteří mají mandáty na dobu určitou, to však neřeší a tak se pujčuje a krade. Ještě štěstí, že tady nemáme tu pravolevou prohnilou demokracii déle, protože pak bychom byli tak zoufale zadlužení jako třeba Řecko. Takhle máme ještě šanci.

Je to složité ale jsem přesvědčený, že systém jak je nastavený dnes, je dlouhodobě neudržitelný. Nepřímá parlamentní demokracie je nesmysl, protože už sám princip, jakým se následně po volbách vládne prostor ke korupci a švindlování vytváří.

Prostě je to tak a platí to i v makroekonomickém měřítku, a sice že příležitost dělá zloděje. A poslanecká sněmovna je obrovský generátor prostoru ke korupci. Už jenom to, že lobbing je považován za obor podnikání inteligentního člověka musí uhodit do očí. Jak si představuju lobing?

Politik: co chcete?

lobista: chceme dostat zakázku za 100 mld.

politik:proběhne výběrové řízení
lobista: my víme, tak jak se domluvíme? přiklepnete nám to když vám pošleme na účet hezký dáreček v podobě neskutečně štědrých sponzorských darů, které vy si vyperete a jsou vaše?
politik: Nevím o čem mluvíte! 
poté pokynul na lobistu a podal mu papír kde stálo: "Tady to neřeš vole, štubuje mě Bárta. dnes 20.00, Nigt club U Štětečky, chtěj Miriam, budu tam."

lobista: Jistě, pane, naše společnost užije ve věci standardní postup. Nazhle....)

Je to pouze moje představa, já nikdy u lobingu nebyl, ale taky nejsem debil a nikdo ho ze mě jen tak neudělá. O to se snaží permanentně naši politici, kteří jsou totálně nad věcí. Zeptejte se pana ministra, jaká je ve společnosti situace. To budete zírat, jak vzdálený je realitě. Koneckonců v politických debatách to často vidíme taky.

Po skandálu se ovcím naslibují hory doly a je vše vyřešeno. Politici udělají všechno proto, aby si udrželi vliv a mohli dál beztrestně krást z té neuvěřitelné hromady našich peněz, které jim tam jsme nuceni každý měsíc každý den posílat. A na co ty prachy vlastně posíláme? Na okázalost našich vládců, řekl bych, a to je dost blbá investice. Oni by měli být všichni dávno na pracáku, ale to by tady musela být nějaká spravedlnost.

Kdyby byli politici za kažkou korunu osobně zodpovědní, pokud je jim svěřena. Tak jako my všichni. Neměli by mít žádné výhody typu imunita, auto i s řidičem, kompenzační příplatky nebo slevy na MHD atd.

Hanbou bych se propadl mít 60 tisíc a chtít v MHD slevu, naše j-elita ale má kachní žaludek v kdejaké nechutnosti jako třeba pobírání přídavků na dítě.

Často se mi chce při sledování politických zpráv zvracet a brečet současně. Zvracet z těch lží, které politici užívají a jediné, co je opravdu zajímá, je jejich osobní prospěch a dobře zahlazené stopy. Brečet z toho, že občané přestali ověřovat informace, které jim servírují média, protože uvěřili v jejich nezávislost a objektivnost. Není to ani celá jedna strana mince, věřte mi.

Nedávno mi např. na ČT24 v hlavních zpravách řekli děti že je "Potšeba si obléct žimní bundu," což je sice roztomilé ale ve světě, ve kterém každých 10 vteřin umírá hlady dítě dost neadekvátní. A to jsem jen náhodně vybral, taky tam bylo, že v nějaké vesnici můžete jít v neděli na mši online, NO A!? To je souhrn toho nejdůležitějšího, co se doma i ve světě událo?Televizní redaktor na začátku událostí právě tohle říká, že?

Bravo pane Dvořáku, skutečně jste kvalitu zpravodajství pozvedl. Nikoli však výše, ale na úroveň bulváru. Kvalita je pryč už úplně, ani před tím to sláva nebyla, ale teď je to děs...

Odbočil jsem ale od tématu a myslím, že se k němu už nebudu vracet, prostě už jsem se vytočil dost. Co říct na závěr? To že je tu bordel je zřejmé, měli bychom si vzít vládu do svých rukou. Je nepřijatelné, aby nás vláda, kterou jsme zvolili a kterou štědře platíme, držela v hrsti a obírala takovým arogantním a drzým způsobem, jako by to byla samozřejmost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Čelechovský | středa 1.2.2012 0:21 | karma článku: 12,79 | přečteno: 696x