Jakou si zvolíme budoucnost?

Viděli jste někdy filmy z 60. a 70. let, které ukazovaly, jak si lidé představovali život ve 21. století, musíme se často pousmát. Je smutnou ironií, že nic z těch skvělých věcí jako lety do vesmíru pro obyčejné lidi, revoluční zdroje elektrické energie a technologie využívající vodíku, elektromobily atd. se neujalo. Místo toho tady máme samé čipy na sledování pohybu, hračky v podobě mobilů, u nichž nikdo přesně neví, jak moc nám zasahují do soukromí. Máme tady videoloterijní terminály a nemocnice se špičkovou technologií ale bez funkční medicíny, která je na západě zase jen ohavným byznisem.

Pomalu tak naše očekávání zářivých zítřků dospělo do podoby zářivé Orwellovské budoucnosti. Svobodní lidé nejsou žádoucí protože je nutné z nich udělat nesvobodné ovce které budou plnit kapsy nenasytných všudypřítomných korporací. Na každém rohu máme kamery, přesto se pořád krade a prodává fet. Máme je dokonce i v tramvajích, v metru, prostě všude. Kdyby tam nebyly, ve spoustě částí měst by nebylo bezpečno. 

Až se člověk musí ptát, zda jsme vůbec bytosti na úrovni. Jestli jsme agresivní a bezduchou bytostí nebo osvícenou moudrou bytostí si určuje každý sám. Být členem stáda se přece v dnešní době nevyplácí ani ovcím. A jestli jim vyhovuje celá ta pakárna, která je zbytečná, tak ať se klidně upracují a narvou svoje peníze do nenasytných chřtánů těch, kteří tento svět zotročují pomocí technologie.

Ano, pomocí technologie je svět trvale udržován přicucnutý na vemeni, která dává ropu. Proto jsme stále v plenkách. Ale takhle to nutně být nemusí. Kdybychom se osvobodili od potřeby tankovat do automobilů ropné produkty, byla by to skutečná revoluce.

Státní aparát by asi namítal že je to ohrožení ekonomiky státu. Já si však myslím že je to především ohrožením jejich přetékajících koryt, která jim jaksi se samozřejmostí plníme spotřební daní. Jakoby ve 21. století byl nějaký přepych jezdit autem. Tak je přece spotřební daň vnímána. Proto je spotřební daní paradoxně nejvíce zatíženo to, co nás nejvíc zotročuje a tím se celý zhoubný systém roztáčí. 

S hořkostí tak obracíme každý měsíc každou korunu zda si můžeme dovolit ten luxus koupit si kvalitní máslo nebo shit v podobě roztíratelné hydrogenované ropy. V permanentním stresu platíme drahé energie a drahý pohon plechovek které nás dovezou do práce. 

Veškerá energie může být mnohokrát levnější a auta mohou jezdit na vodu, na stlačený vzduch, na solární pohon atd. VBíte že americká vláda má v seznamu zatajovaných technologií i solární panely o výkonu větším jak 25 %?  Jsou způsoby o kterých se většině lidí ani nezdálo, ale jsou tu. Jen ať si ti, kteří přitakávají systému klidně zase řvou že vše je jinak a jediná cesta je ta ropácká. Já ale s takovou teorií nesouhlasím a vím o čem mluvím.

kdo chce, může si fakta v době, kdy je internet všude, zjistit sám. Nemusíme platit každý měsíc vyšší SIPO a drahý benzín. Zářivou budoucnost si však lidstvo musí vybrat samo. 

Autor: Radek Čelechovský | středa 15.8.2012 21:34 | karma článku: 13,83 | přečteno: 1004x