Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hospodářská krize nebo mravní bída?

"To, čemu jsme zvyklí říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je spousta lidí, kteří si myslí, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a k veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující." (Tomáš Baťa, 1932)

Tomáš Baťa

Slova stará 79 let jsou dnes aktuálnější, než kdy jindy. Geniální průmyslník Tomáš Baťa se jistě obrací v hrobě, když vidí, jak hluboce zadlužená je zem, která bývala ještě před sto lety bohatá. Když vypracovával svůj velkolepý obuvnický projekt, mohl díky bohatství země vytvořit něco výjimečného.

Když bohatství země použijete k jejímu rozvoji a pro její prospěch, stane se země ještě bohatší. Proto bylo možné postavit Zlín aniž by to zemi zadlužilo. Dnes postavíte bez zadlužení leda velké kulové, vše je už totiž rozkradeno a tak si musíme znovu draze kupovat prostředky k rozvoji. Výsledkem je nevyhnutelný deficit státního rozpočtu, který je umocněn korupční povahou nepřímé parlamentní demokracie.

Baťa měl i jinou kvalitu spočívající v jeho empatii se zaměstnanci. Přes velké bohatsví nezapomínal na dělníky a vycházel jim politikou řízení vstříc.

Ukázkou toho, co mám na mysli, je město Zlín samotné, kde najdete celé městské části tzv. baťových domků původně určených pro zaměstnance i s rodinami. Domky slouží dodnes, ovšem obuvnický průmysl je ze Zlína v trapu.

Člověk si povzdechne, když vidí, co tu vlastně zbylo z českého průmyslu. Jeho strukturu definuje vcelku efektně  jediné slovo - Trosky. Dovolte mi vyhlásit minutu ticha za oděvní, obuvnický, strojírenský a  elektrtechnický průmysl, za cukrovary, výrobní podniky a zemědělství,  které všechny doplatily na chamtivost několika chamtivých lidí, kteří dostali v systému moc a prostor k ukojení svojí hrabavé touhy.

Nikdy by se to nestalo, kdyby byl opravdu uplatňován přímý přístup k demokracii. Jak napsal v Zelené Knize Muammar Kaddáfí, všechny systémy nepřímé demokracie jsou už ze své podstaty prokorupční. Proto již v r. 1977 předal veškerou správu země svým občanům, a oficiálně nezastává v Libyi funkci. Asi se ptáte, proč je den co den médii označován jako diktátor, viďte.

Libyjský model, který eliminoval korupci v zemi, pomohl jí k nemalému zisku a je prvotní příčinou ekonomického růstu by každého politika odstavil, protože by se ukázalo, že škodí. Je však nutné změnit systém řízení tak, aby se co nejvíce na rozhodování podíleli občané. Je potřeba rozvinout možnosti přímé demokracie, protože jedině tak zabráníme korupci a dalšímu zadlužování.

Ptáme-li se tedy, zda hospodářská nebo morální krize, odpověď zní že obě. Morální úpadek je nejhorší právě v politice, kde vidíme, jak moc peněz působí na osobnost člověka. Ten se stává závislý na své moci, protože moc korumpuje. Proto je nutné moc rozdělit mezi všechny, abychom tuto tendenci omezili.

Já to vidím jako jediné východisko, je to logické a správné. Naše země, naše odpovědnost, naše rozhodnutí.

Budou se kroutit, když se vláda začne hroutit, ale koho rmoutí, když se zloděj kroutí?

Autor: Radek Čelechovský | neděle 2.10.2011 19:24 | karma článku: 25,51 | přečteno: 1583x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter