Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bylo lépe tehdy nebo teď?

Nemohu posoudit stav před rokem 89 protože mi bylo 5 let. Pokud vím, je často prezentován zkreslený obrázek. Ano, byl to zločinný režim, který má na svědomí spousty lidských životů. Nechci se ho nijak zastávat, ale už je to minulost ze které se musíme poučit, ne si ji předhazovat. Kolik životů má na svědomí současný systém nevíme, počítadlo stále běží, a je jich už teď hodně. Tito mrtví nebyli popraveni z politických důvodů ale jsou obětí poměrů, které nastavil systém a ten je výsledkem politiky.


V minulosti všudypřítomnou propagandou vtloukali lidem do hlav co mají říkat. Na veřejnosti bylo lepší se tohoto schváleného rámce držet. Média ustavičně oslavovaly vyšší výnosy, plnění plánů, zvyšování produkce ale realita byla taková, že regály zely prázdnotou a nedostatkový byl občas i toaletní papír. Dnes se propaganda tváří jako solidní zpráva a probíhá v tichosti. Z demokracie se tak pomalu stává mediokracie.

Pokud bychom posuzovali minulý režim čistě jako konzumenti, museli bychom konstatovat že dnes se máme mnohonásobně líp protože vše, nač si vspomeneme si lze koupit. Je to ale opravdu tak důležité? Ano, protože když slyšíme někoho mluvit o tom nebo onom systému, tohle je spolu s kupní silou hlavní nástroj, kterým se posuzují oba systémy.

Jediné, co to však ukazuje je míra materialismu toho, kdo srovnání provádí, a o skutečných společenských poměrech to nevypovídá. Chybí tomu lidský rozměr. Lidem samozřejmě vadilo že jednou není v obchodě pečivo, podruhé chybí máslo, mléko, tropické ovoce atd. ale hlady přesto nikdo netrpěl jako dnes. Čím ale lidi hlavně před rokem 89 netrpěli je dnes všudypřítomný stres.

Ten pramení z povahy systému, ve kterém žijeme. Nezaměstnanost, prohlubující se sociální krize a dluhy jsou ty potíže, které budí ze spaní stovky tisíc lidí v ČR a které před rokem 89 prakticky nikdo neznal. Lidi měli více času na rodinu a na sebe, nebyli pod neustálým tlakem, nehrozila jim nezaměstnanost a tak měli jistý příjem. To je dnes snem pro půl milionu čechů, kteří marně hledají práci.

Nejsem ani levičák, ani pravičák. Když vidím, jak hloupě se dohadují tyto dva nesmiřitelné tábory je mi jasné, že se nedohodnou na ničem a jen si budou navzájem podkopávat nohy. Namísto odborníků nám vládnou tupí egoisti kteří mnohdy neznají ani obor, který mají zastupovat. Za komunistů to nebylo o nic lepší ale lidi měli aspoň práci, měli právo na kost, o kterou se dnes musíme bít.

Miluju svobodu a myšlenku demokracie. Nikdy bych se nechtěl dožít toho, že bych nesměl říkat co si myslím. Svoboda je naše lidské právo a nikoli právo politické. Politika by se měla zásadním způsobem změnit. To, co je dnes jako nepřímá demokracie prezentováno je smutná ukázka toho, kam to zajde když necháme vše na politicích. Korupce, lži, podvody a devastace průmyslu.

Před rokem 89 tady byly podniky, které vydělávaly státu peníze a dnes jsou pryč nebo v rukou zahraničních vlastníků, takže do státní kasy plyne jen velmi malý zlomek celkového zisku. Proto se hospodařilo téměř s vyrovnaným rozpočtem.

Je absurdní kategoricky odsuzovat ten či onen režim, protože tak nevyužijeme to dobré, které v sobě každý z ních má. Dneska je ten, kdo si dovolí poukázat na to dobré v minulosti, označován za bolševika a zločince. V tom vidím hlavní překážku konstruktivní debaty. Kdybychom dokázali vše vidět s nadhledem, kdybychom dokázali vstoupit za hranice svojí omezenosti, pochopili bychom, že tato pravolevá hra je nesmysl.

Odsuzuji zločiny, kterých se komunisti dopustili stejně jako zločiny fašistů, odsuzuji tehdejší cenzuru a propagandu a stále více se spolu s dalšími obyvateli této země se obávám, že se k nim znovu postupně schyluje.

Nelíbí se mi ani zločiny, kterých se dopouští současný režim. Odsuzuji sociální nerovnost, která podněcuje lidi k závisti, odsuzuji politiku, která nepracuje v zájmu lidí ale v zájmů skupin podnikatelů, takovou, která drží lidi v beznaději a v dluzích. Odsuzuji beztrestné rozkrádání veřejného majetku. Podívejte se sami na seznam afér od roku 1989

Nikdo s námi nic nediskutuje a přitom se o nás rozhoduje dnes a denně. Každá reforma má za cíl z nás ve finále dostat více peněz. Reformy podle současné vlády jsou škodlivé a dotýkají se hlavně běžných občanů, kteří mají nejmíň ale odvádějí nejvíc.

Do toho teď navíc přichází EU, která se snaží udržet Euro za každou cenu. Díky schválenému stabilizačnímu mechanismu musíme jako členská země poskytnout do záchranného fondu, kdykoli přijde žádost, do7 dnů peníze. Jedná se o desítky miliard co odejdou zcela zbytečně. Odejdou na projekt, který nefunguje kvůli ekonomickým rozdílům mezi severem a jihem kontinentu, a jediný, kdo si polepší, budou opět banky.

Každý den slýcháme o tom, jak těžký bude rok 2012, jaké nás čeká zdražování a růst nezaměstnanosti. Člověk, který je nucený vyjít s minimem, se děsí toho, co bude. Samozřejmě má dluhy a ty ho v případě ztráty práce mohou stát i střechu nad hlavou. To díky tomu, že exekutor si může dělat v ČR co chce, je to často spíše sociopat který ani nedokáže přistupovat k práci jako lidská bytost a chová se jako odporná hyena. I on je výplodem současného systému.

Takže co je lepší. To co je nebo to co bylo? Neměli  bychom raději přijmout fakt, že se to stalo, poučit se a najít řešení dnešních potíží, které mají původ v naší minulosti? Místo toho, co bylo a co je, bychom se raději měli ptát co je a co bude...

*Tento článek byl znovu zveřejněn se souhlasem redakce iDnes.

Autor: Radek Čelechovský | čtvrtek 9.2.2012 1:11 | karma článku: 20,42 | přečteno: 1301x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nestihli pozvat

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter