Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kubelda

8. 2. 2012 14:52
Long life kapitalism

Situace živnostníků se raketově zhoršuje. ParlamentnímListům.cz to řekl předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk. A důkaz? Zatímco v roce 2010 se na počtu osobních bankrotů živnostníci podíleli 30 procenty, v loňském roce byl už tento podíl devadesátiprocentní, když osobní bankrot vyhlásilo loni 11 451 osob. Je vidět, že představa, že živnostník si prachy nějak přikrade, vzala za své, dodává Senjuk.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

8. 2. 2012 13:49
minuly system byl _jednoznacne_ lepsi

protoze tehdy _existovala_ alternativa. Kdyz byl clovek odvazny a mel trochu stesti, tak mohl sbalit kufry (no kufry ne, spis tasku) a utect pres hranice.

Dnes jsme bez alternativ a to je frustrujici. Drive se mohli lide rozhodnout, zda se 'uvelebi' v tom socialismu a nebo jestli to risknou na druhe strane. Pro tech 10% populace, ktera chce v zivote neco dosahnout (to ted neznamena vydelat penize) byl minuly system nevhodny a tito lide museli 'zmenit ' bydliste. Zbytek populace se vzdy veze, pametnici z Nemecka take rikali, ze za Hitlera to bylo dobre, kdyz clovek zrovna nebyl Zid nebo komunista.

Co je naprosta hovadina je ten napad, ze 'to dobre' z minuleho systemu by bylo pekne transformovat do dnesnich dnu. To nejde, budto vsechno a nebo nic. Nezamestnanost tenkrat byla podminena existenci toho systemu a vseobecne plati ten pricip 'jednoho hrnce' - v tom hrnci je smes (roztok) svobody a jistoty - cim vice jistoty, tim mene svobody a cim vic nejistoty, tim vice svobody.

0 0
možnosti
VT

Johyn

8. 2. 2012 14:07
Re: minuly system byl _jednoznacne_ lepsi

Já myslím, že nemáte pravdu. Co je to za alternativu sbalit tašku a utéct přes hranice. A kyž Vás chytli co pak. Alternativa by byla kdyby jste se mohl rozhodnout prodat majetek a skutečně odjet. Ovšem to nešlo.

A proč tedy ten kdo chce hospodařit tak nějak po socialisticku nezaloží podnik či družstvo. Dá li se pár lidí dohromady tak s chutí do toho. Nic jim nebrání. Ovšem pak brzy zjistí, že to je trochu o něčem jiném.

S tím hrncem je to dobré přirovnání. Ovšem ta jistota bývá velmi iluzorní. Jestliže jste součástí krachujícího celku pak jakou máte jistotu? A jestliže tento celek nemůžete opustit tak je to hodně špatné. Protože celek se nějak rozhodl a Vy přesto, že s tím nesouhlasíte a jste přesvědčen o hlouposti tohoto rozhodnutí nesete odpovědnost.

0 0
možnosti
K

kubelda

8. 2. 2012 13:06
a za komunismu utlačovaní lidé neměli tablety a mobily

700 tis nezaměstnaných + rodiny , 1 mil lidí v hmotné nouzi, obrovské množství lidí jen kousek nad ní, miliony exekucí

důchody kolem 10 tis nájem,služby a jídlo hrubo nad 10 tisíc, 50 tisíc bezdomovců,navrhované čekací doby na operace rok , rok a půl

1 0
možnosti
VS

Astaroth

8. 2. 2012 12:47
obecne bylo drive lepe

Za nejstastnejsi obdobi dejin bych povazoval zaver 19. stol. (dovoluji si ustanovit, ze 19.st. skoncilo az zacatkem prvni svetove valky), tedy obdobi secese. Samozrejme bez vedomi toho, co prijde behem par let. Od te doby uz bylo jen a jen hur.

0 0
možnosti
PB

Barkynson

8. 2. 2012 12:53
Re: obecne bylo drive lepe

:-)R^R^

0 0
možnosti
MK

sisemen

8. 2. 2012 9:26
jedno je jisté ...

a to, že takový strach, jaký je dnes mezi lidmi, nevládl ani za dob církevní inkvizice.  A od současných exekutorů by se mohl učit sám Jindřich Boblig z Edelstadtu. Rv (pro neznalé - Kladivo na čarodějnice)

6 0
možnosti
VT

Johyn

8. 2. 2012 10:37
Re: jedno je jisté ...

No myslím, že by jste inkvizicí nechtěl být obviněn. Ale lidé zapomínají.

Třeba jste chtěl za socíku změnit zaměstnání. Dneska dáte výpověď a jdete za 2 měsíce. Tenkrát jste na to potřeboval 7 měsíců a měl li jste smůlu tak 9 měsíců. To je skoro rok života. Dovolenou pouze 14 dnů a to do 24 let. A do 33 let pouze 3 týdny. Pracovní soboty. Akce Z na které jste musel chodit protože když jste nešel nemuselo se Vaše dítě dostat třeba na střední školu. Protože kádrový posudek psal i uliční výbor. Nad 60 let jste neměl nárok na dialýzu. Také se nedělala starším lidem endoprotéza. Ale v novinách se o tom nepsalo. Tam se psalo jenom o tom jak je všechno super.

Ale mě bylo divné, že se v to ráji na zemi lidé dožívají méně let než v tom ďábelském kapitalismu v soudedním Rakousku či Německu. A proč byli lidé drženi za ostnatými dráty a střílelo se po nich když chtěli odejít? Vždyť proč by někdo utíkal z ráje do pekla? Ale lidé utíkali. A všichni jedním směrem. A to dává odpověď.

0 0
možnosti
KL

Tipeq

8. 2. 2012 9:21
Mimochodem Karma

za dobrý námět k zamyšlení a za to, že máte názor, i když s ním víceméně nesouhlasím. Právě u mladých lidí mi často názor chybí - ta jejich lhostejnost a odevzdanost často až děsí

1 0
možnosti
AA

Saša

8. 2. 2012 9:21
Napsal jste to hezky.

Já si na rozdíl od Vás velmi dobře tu dobu pamatuji.

Jsem rád, že skončila. Nejsem ale rád z toho, co přišlo teď.

Přesto a proto ale považuji za nutné upozornit na další velmi dobrý článek na podobné téma:

http://oldrichslovacek.blog.idnes.cz/c/235658/O-tom-jak-pry-komuniste-kradli.html

Je sice starší, ale je vhodné se k němu stále vracet.

3 0
možnosti
KL

Tipeq

8. 2. 2012 9:16
Jedno společné

pro čas od 60.let po současnost je typická velmi dobrá životní úroveň ať už před nebo po 89 roce. Rádi remcáme, ale v historickém kontextu zažíváme neskutečně klidnou a relativně dlouhou dobu bez válečných konfliktů, zažíváme období dostatku, lékařské péče, sociálního zabezpeční, vzdělání zdarma atd. To by si měly uvědomit obě diskutující strany.

1 0
možnosti
KL

Tipeq

8. 2. 2012 9:18
Re: Jedno společné

PS:

Jistě, s technickým vývojem a se zmenami po sametu se v průměru máme

ještě materiálně lépe. Nabytá "svoboda" dělat si srandu z

politiků, "svoboda" cestování, lepší vzdělávací příležitosti atd je hold

vyvážená pracovní zátěží a následně stresem a nižší životní úrovni pro ty, kteří jsou méně konkurence schopni. Hold zadarmo není nic.

1 0
možnosti
P

Pacik

8. 2. 2012 8:46
coment

Ty brďo.Málokterý blog má tolik diskuze.V tomto případě,podle mne,to znamená že článek je dobrý.Váš důchodce,který tu dobu přežil v pohodě. Karma. :-)

2 0
možnosti
PJ

Hellmoon

8. 2. 2012 8:25
Zažil jsem a jako puberťák

jsem se dožil převratu. Když se na celou tu dobu dívám s odstupem...... no jen jediné, lidi nepřestaly blbnout. Chtěl bych z totáče několik věcí které byli dobré, dát do součastnosti. Ale v současné době je taky dost dobrých věcí. Jde o to že když potkám obhájce totáče tak bych mu dal facana, již bych nechtěl a nemohl připustit trest smrti. Když potkám člověka, který hanobí totáč tak je taky zralej na facana, minulost nebyla jen Horáková, ale taky spousty(většina) lidí kteří se nemusely bát.

1 0
možnosti
  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter