Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bludný balvan vědy

Jak mnozí z Vás jistě vědí, Sysifos je český spolek skeptiků. Já jsem ale skeptický co se týče účelu a funkce tohoto spolku. Nelíbí se mi totiž způsob, jakým hodnotí jednotlivé vědecké teorie a zdá se mi, že více než racionálně se snaží přistupovat k věcem zastaralým způsobem.

Bludný balvan, který uděluji Sysifosu. Není zač....vtm.e15.cz

Jejich každoroční udílení bludných balvanů je tak spíše fraškou při které se všichni samolibě smějí těm, kteří se alespoň snaží vědu o něco obohatit. Jen bych chtěl připomenout princip, jakým přistupujeme k revolučním objevům. Každý takový proces se dá rozdělit do čtyř fází: 

  1. Je to nesmysl a ztráta času
  2. funguje to ale není to důležité
  3. vždy jsem říkal že je to dobrý nápad
  4. já s tím přišel první

 Sysifos se nám však bohužel zaseknul u prvního bodu a navzdory výsledkům, které přicházejí z celého světa a jsou dostupné na internetu dál problematiku zesměšňují a drží tak řadu lidí v nevědomosti.

 Dovolím si opět rýpnout do technologií over unity, protože tato tematika mě osobně hodně zajímá. Hodnota těchto technologií spočívá v osvobození jednotlivců od potřeby kupovat drahou energii a krmit svoje auto drahými palivy. 2 příklady za všechny:

 Zázraky vědy - Jede to na vodu – http://www.youtube.com/watch?v=sL0eCL-XNBQ

prezentace magnetického motoru na Delftské univezitě http://www.youtube.com/watch?v=mHW6b1aFPfU

 Vědci hrdě se hlásící ke spolku Sysifos by se nad sebou a svým posláním měli zamyslet. Jistě se najde spousta těch, kteří je budou hájit útočným stylem. Nazvou mě nevzdělaným vidlákem ale já se jim směji. Jsem se svým vzděláním vcelku spokojen a nečiní mi problém dívat se na věci i jinak než ryze skepticky.

 Kdyby se vědecká obec více starala o rozvoj vědy a míň o zvyšování zisku, dočkali bychom se doposud nevídané deflace, opaku inflace. Důvod je prostý – cenu všech výrobků výrazně ovlivňuje cena spotřebované energie. K ní se připočítává cena lidské práce, fixní náklady, obchodní marže a taky DPH.

 Pokud by generátorem v elektrárně otáčel magnetický motor a nikoli parní turbína, mohli bychom elektrárnu provozovat zcela bez paliva. Jaká by pak byla cena takto vyrobené elektřiny? Jaká by byla cena energie, kdybychom k výrobě páry pro parní turbínu použili vodní ráz? Proč to nikdo nezkouší, nač tady věda vlastně je?

 Já myslím že věda by se měla snažit o to, jak člověku ulehčit život, jak prospět současnému světu a ne jak jej nadále ždímat jak hadr protože je to ekonomicky výhodné. Ptám se je to vůbec ještě udržitelné? Proč stavíme drahé Temelíny, dotační politikou dehonestujeme solární panely, nákladně modernizujeme technologicky zastaralé elektrárny když nové metody nám leží u nohou?

 Nejde mi o to se dohadovat, kdo má pravdu. Jde mi o to, jak udělat svět lepší, a mělo by o to jít nám všem. Když bude lepší svět, budeme lepší i my. Nebudeme muset válčit o ropu, nebudeme muset pořád čelit rostoucím cenám. Možná to zní jako utopie ale se správným přístupem by to mohla být realita.

 Co chcete pro svoje děti? Chcete jim předat dluhy bez řešení? Tak tomu tedy říkám zodpovědnost. Měli bychom přece pracovat na řešení problému, kterému dnes čelíme, a tím jsou rostoucí náklady domácností a nezaměstnanost. Zaměstnaní musí dělat polovinu svého času na to, aby zaplatily náklady na energie, na dopravu a daně.

 Vše je zakleto v primární příčině krize, v rostoucích cenách energií a pohonných hmot. Řešme tedy tento problém a nedělejme si srandu automaticky ze všeho. Jistě, některé věci jsou pitomosti které si to zaslouží ale přistupujme prosím ke všemu se zdravým rozumem a vyvarujme se předjatosti, předsudkům a zaslepené skepsi.

Autor: Radek Čelechovský | neděle 26.5.2013 10:14 | karma článku: 13,76 | přečteno: 857x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Přínosy legalizace konopí

Legalizace marihuany a její dovolená konzumace je jedním z témat, které každoročně několikrát zazní ale nějak se s touto problematikou dále nic neděje. Zřejmě by to pro naše politiky znamenalo opravdu něco dělat, na což pochopitelně dnes kvůli taškařicím nemají dost času, aby takový soubor legislativních nařízení vypracovali. Je nesmysl kriminalizovat něco, co je v konečném důsledku méně rizikové než pití alkoholu. Nejde přitom jen o gesto konzumentům. Mnozí z nás si neuvědomují, že by legalizce a důsledky z ní plynoucí měly více pozitivních dopadů než jen spokojené konzumenty.

15.1.2013 v 18:23 | Karma: 12,37 | Přečteno: 574x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co udělat s vládou hadů?

Podle studie psychiatra Roberta Hareho a psychologa Paula Babiaka, která vyšla knižně pod názvem "Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce" je ve vládě více psychopatů a méně charakteru než v amerických věznicích. Tato dvojice amerických odborníků provedla v USA výzkum a jeho závěry mě osobně potvrdily to, co jsem tušil už dávno. Vládne nám banda se zmrzačenými charaktery a bez špetky empatie nebo zájmu o občana. MUDr. Jan Hnízdil, který se zabývá kromě své lékařské praxe taky publicistickou činností tuto studii zmínil na pátém Setkání Gošárníků, kde řekl, že teprve s touto knihou pochopil i pro něj doposud nepochopitelné chování našich politiků.

30.12.2012 v 10:22 | Karma: 27,09 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Radek Čelechovský

Evropská unie nebo svaz?

Evropská unie má se Sovětským svazem troufám si říct mnoho společných rysů. Existuje zde jen jedna pravda, moc se koncentruje do Bruselu místo Moskvy a tehdejší fanatické soudruhy dnes vystřídal Jose Baroso a jemu podobní. Brusel se stal centrem byrokracie a tamní byrokrati jsou pilní jako včeličky. Rozhodují o tom, kolik u nás můžeme vytěžit uhlí, kolik vysadit vinic, regulují cenu slepičích vajec a rozhodují o podobě krabičky cigaret. To nás stojí miliardy a to můžeme být rádi, že jsme nepřijali Euro a nedostali se tak do propasti jménem Eurozóna.

28.12.2012 v 10:46 | Karma: 37,90 | Přečteno: 2409x | Diskuse| Politika

Radek Čelechovský

Zamyšlení nad státem

Státní aparát prostě šetřit neumí. Jen si to vemte: Stát utratil za uplynulých 11 měsíců o 77,9 miliardy korun více, než kolik vybral ALE před rokem to bylo 125,9 miliardy. Stát je podivuhodný tvor. Žije na deficitních schodcích a jak naši mocní utrácí se i se schodkem rychle propadá do hlubin neřešitelných dluhů. Jednou se to na nás sesype a tíhu tohoto zadlužování poneseme na zádech. Vlastně, co to plácám, pomaličku mám již nakládají dluhy na hlavy. Kojenec, nekojenec, všem se přisuzuje dluh přesahující 55 tisíc a jako jackpot Sportky i on stále stoupá....

25.12.2012 v 14:12 | Karma: 28,26 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Nový rok, zdražujeme

Vážený odběrateli, víme, že díky nám máte stále hlouběji do kapsy. Jak jste si jistě všiml, stres mající původ v existenčních obavách není problémem našich akcionářů. Především díky tučným dividendám, které si každoročně rozdělujeme, se tohoto zdroje příjmu nechceme vzdát. Pochopte, že s jídlem roste chuť a chceme víc. My tvoříme trh, my jsme ti, co rozhodují o Vašem životním standardu. Jděte makat holoto líná, příští rok si budete muset sáhnout zase hlouběji do kapes. S novým rokem přijde i nová, vyšší cena energie. Ptáte se proč? Proč ne...

30.11.2012 v 12:47 | Karma: 22,01 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter