Agrese na kolech

Kdo z Vás, vážení čtenáři, se na cestách do práce nesetkal s bezohlednou jízdou agresivních řidičů? Agrese se na silnicích stává zaběhnutým standardem a lidi se na cestách zdraví podle speciálního protokolu. Nadávají, vstekají se, předjíždějí a mávají jeden na druhého vstyčeným prostředníkem na důkaz, kdo má větší...pravdu.

Cesta se začíná u takových řidičů tím, že se vám narvou do cesty tam, kde mají dávat přednost, pustí si autosound, který koupili snad od kolotočářů nebo zkrachnute diskotéky a jedou do plných... Do zatáček nejezdí jako by předpovídali v protisměru možné auto, ale ve stylu Need for speed si najíždějí tak, aby měli ideální dráhu, která často vede právě přes protisměr. Opravdu by mě zajímalo, jestli takový člověk ví, co dělá, ale dost pochybuju. Je to mrzuté.

Před horizontem náš řidič podřadí a začne předjíždět kamion. To stihnu, říká si, a o chlup mu to vyjde, protože má turbo. Kolikrát mu to o ten chlup ještě vyjde nebo jinak - kdy mu to nevyjde? Mě už se několikrát stalo, že se takový idiot v klidu pustil do předjíždění v okamžiku, kdy jsem jel v protisměru. Kdybych nedupnul na brzdu a nesjel až na kraj cesty, byl ve mě. Hajzl, plivnul bych na něj tolik jedu...

Nejvíc mě vytočil ten arogantní výraz řidiče toho auta, který doslova všem říkal: "Uhněte mi debilové když jedu."

Óóó jistě pane, jinak je po mě, mám tedy na výběr? Mám chuť se zabít? Když tedy žiju, můžu být ironický...

Pravidlem už dávno není, že co mladý, to agresivní řidič. Mužská populace toužící ukazovat světu svoje koule je početná napříč generacemi, a podle mě to souvisí s egoistickou povahou naší společnosti. A za volantem pak takoví jedinci činí doslova šílené věci, protože sami sebe hecují víc a víc riskovat, jen aby dokázali, žena to mají. I některé ženy tak umí jezdit, je to ale, ruku na srdce pánové, hlavně naše zásluha, že lidi v česku jezdí jako prasata.

Přitom na cestách ročně zemřou tisíce lidí. Prostě se stali nečekanou překážkou v jindy volné cestě těsně za horizontem nebo kdekoli jinde. Tož chlapi, četli jste to v brožuře. Auto je dopravní prostředek, ne stres na kolečkách. Tak nestresujte, jezděte normálně, třeba pusťte nějakou pěknou slečnu přes přechod, která na oplátku věnuje úsměv a den je hned příjemější. Uvědomte si, že se ráno můžete vstekat leda sami na sebe, protože když někdo vstává o půl 7 a má být v 7 v práci, je jasné, že pak nestíhá. Takových lidí znám dost, a co vy?

I já se vsteknu za volantem, nejsem kliďas, když se přede mnou sune na rychlostní silnici někdo 80-kou, ale jezdím jak člověk, a neseru se tam, kam nevidím. Jedu tak, aby se nic stát nemohlo, ne tak, že dám na štěstí a jedu si takovou malou osobní ruskou ruletu. Protože zabít někoho nechci, zmrzačit se taky nechci a pomyšlení, že už 2 moji známí, oba mladší, se zabili v autě kousek od mého domu mi vždy ubere plyn.

A co vy, když ráno riskujete, protože spěcháte, a nebezpečně předjíždíte? Napadlo Vás, že nemusíte při takových manévrech mít v protisměru řidiče, který vám uhne, a že je to v tom případě jistá smrt nebo hůř zmrzačení, koma, ochrnutí, zohavení...mám pokračovat? Nebo je Vám to jedno?

 

Autor: Radek Čelechovský | pondělí 8.8.2011 19:45 | karma článku: 14,96 | přečteno: 1088x