Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
NB

j@ck

16. 8. 2008 23:40
-

Ach jo, typicky zlucovity nazor cloveka, co vubec netusi, ktera bije. Vite neco o tlaku a o tom, co se pritom musi kontrolovat a hlidat? Hlavne je treba zjistit priciny. 90% pripadu je sice tzv. esencialni hypertenze, ale dalsich 10% muze mit jine priciny, ktere je treba vyloucit a to lekarnik zcela jiste nezvladne bez dalsich vysetreni (treba vysetrni ledvin dle rozboru krve). Dale: pro diagnozu hypertenze nestaci jedno mereni v ambulanci, nejlepsi je provest 24-hodinove mereni. Dale hraji roli interakce leciv - napriklad betablokatory se nesmi podavat pri asthmatu a jak vi lekarnik, ze nemate asthma? Ale strucne receno: vy se lecte sam, vas skoda nebude

0 0
možnosti
MK

wopi

16. 8. 2008 20:18
to, že chodíte

k nedobrému lékaři, o ničem nevypovídá :-/ - můj doktor mi dělá spoustu vyšetření (a body za to nemá - to platilo někdy před deseti lety :-/ - je placen za registrovaného pacienta

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

16. 8. 2008 17:53
Zkuste

Se svého lékaře pozeptat na hladinu draslíku v krvi. Převážná většina hypertenzí je způsobena jeho nedostatkem a přebytkem sodíku. Starý babský recept - vývar ze slupek brambor je přímo draslíková nápojová bomba. Spolužáka otec byl po mnoho let "léčen" moderními a drahými léky, aby mu nakonec tlak upravil tento vývar k normálu za pouhý jeden týden.

0 0
možnosti

Pavel Časar

16. 8. 2008 19:23
Re: Zkuste

Na tom možná něco je, protože solit (tedy sodík) doktoři doporučují omezit v první řadě. Ale tu dědičnou dispozici a taky nadváhu bramorové slupky asi úplně nevyřeší..........;-)

0 0
možnosti
LJ

Lukáš Jelínek

16. 8. 2008 17:01
Lékárníci

Dosavadní dlouholetá praxe byla taková, že o všem rozhodoval lékař, kdežto lékárník, který vystudoval neméně náročný vysokoškolský obor, byl degradován na pouhého prodavače léků.

Přesouvání části odpovědnosti na lékárníky je v pořádku - v rozporu s názorem některých lékařů (či spíše "lékařů") to nejsou blbci, nýbrž vystudovaní odborníci. Lékárník sice méně rozumí lidskému tělu, o to více zase rozumí lékům (který méně rozumí lékař).

Je proto potřeba nalézt takové rozdělení pravomocí a odpovědnosti, aby se využily možnosti obou profesí. Lékaři a lékárníci by spolu neměli válčit, ale měli by naopak spolupracovat. Neprodělají na tom.

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1011x
Divadelník se sklonem k psaní a snění.