Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Yazaman

1. 4. 2009 9:00
Jsem trošku jiný druh

Většina bodů na mě sedí. Liším se ale ve vytváření hmotných rezerv. Není to tak, že bych se honil za kariérou a vysedával kvůli penězům celý den v práci. Spíše mi i z mého nevysokého platu vznikají, díky "disidentskému" způsobu života, relativně vysoké zůstatky na ůčtu. Nemůžu si pomoct, ale dává mi to docela pocit "sucha a bezpečí" .:-) Když jsem viděl poslední čísla zadlužení domácností, tak se mi zdá že jsem i v tomhle jsem úplně out.:-/

Ostatně takhle nějak by mohl znít další bod vaší definice: Neúčastní se módního způsobu života na úvěr.:-/

0 0
možnosti

Pavel Časar

2. 4. 2009 11:47
Re: Jsem trošku jiný druh

Ano, s těmi úvěry je to zajímavá myšlenka, která stojí za zvážení. Ono to vyplývá z toho celkového životního postoje. Co se týká těch rezerv, to bude vždycky sporná diskuse. Pro někoho jsou tři nájmy až až, někomu je málo roční výdělek. Částečně mi šlo o to dotknout se faktu, že disidenti konzumní společnosti se spíše nezúčastňují těch záležitostí a s akciemi, cennými papíry a tak podobně...

0 0
možnosti
AH

nyny.

31. 3. 2009 16:48
asi ano

i když mi to takto sepsáno zavání kapku pózou.Je to vlastně cesta zdravého rozumu. jediné, s čím nesouhlasím je vytváření rezerv. To je nezodpovědnost, zvláště, když na vás závisí jiný člověk. Trochu bych polemizovala i s tou dovolenou, protože to je otázka vkusu. pro někoho je bezva pocit si to šplhat na kopec v pustině, pro někoho azs to válení u moře. ale jak říkám, v zásadě souhlas.A já bych řekla, že takových normálních lidí je většina. To jen ti druzí víc vyčnívají.

0 0
možnosti
KL

Klara L

31. 3. 2009 15:51
Tak nevím...

hlavně mne zarazila věta "Vnímají svět na jiné, hodnotově vyšší vlně" - ale to je celý ten duch, v němž se to nese. Že je to prostě něco vyššího. A když má někdo peníze a věci, je to něco nízkého až zavrženíhodného. I ten termín "disidenti" to napovídá. Některým lidem dělají větší potěšení více materialistické požitky, jiným méně materialistické požitky. Nevím, proč by jedni měli být lepší než druzí. :-/

0 0
možnosti

Pavel Časar

31. 3. 2009 13:53
Díky všem!

Díky za vaše ohlasy. Především jsem rád, jako mnozí z vás, že nejsem sám, kdo tohle ve svém okolí řeší. Asi každý jednotlivý bod (a ještě by se našli další) stojí možná za samostatnou diskuzi. Možná se to pokusím nějak rozpoutat. Tak ještě jednou dík.

0 0
možnosti
G

Gloom

31. 3. 2009 13:13
Díky, karma

Díky za článek. Až na to pojetí dovolené a návštěvy turisticky atraktivních míst jsem se poznal ve všem. televizi nemám mnoho let, jedin seriál, na který se podívám, je Dr. House a kdysi to byli Návštěvníci. Chodím ve starém oblečení, které ke mně přirostlo. Nevím, kolik stojí rohlík, protože nákup nerozpočítávám na položky, ale zato vím, jak voní vzduch v Laponsku s batohem na zádech. Jenom to lezení na Everest a cestování není záležitost konzumu. S tím nesouhlasím. Konzumem v tomto případě je koupit si zájezd do Egypta a celý týden tam ležet a opékat se na pláži, popíjet u baru a přitom nevidět ani jednu pyramidu. Cestovat na atraktivní turistická místa není konzum. je to chuť vidět to. Jinak by to místo nebylo turisticky atraktivní, ne? Třeba letos (už podruhé za posldních 5 let) polezu na Vesuv, Stromboli a Etnu... a přitom pro většinu lidí kolem sebe působím jako asociál.

Díky za shrnutí, karma.

0 0
možnosti
A

autorigie

31. 3. 2009 13:36
Re: Díky, karma

Jo, a poslední bod: Disidenti konzumní společnosti se nevytahují...

0 0
možnosti
S

sadlomaslo

31. 3. 2009 13:04
jediné co dokážu opravdu závidět,

jsou prsa větší než má moje paní - jinak se mám velmi dobře a jsme narozdíl od autora článku opravdu bohatí - žena co potřebuje ke štěstí a klidu najde na louce a v lese....a já v knihovně a ve své ženě...;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JO

Ventill

31. 3. 2009 12:35
Hm tak jsem se našel téměř ve všem

díky R^V

0 0
možnosti
JM

nominativ

31. 3. 2009 12:10
Výborně

a karma.Jenom by si to mělo uvědomit mnohem víc lidí a také se tak chovat.Obávám se ale,že to bude muset ještě pár pořádných průšvihů přijít. 

0 0
možnosti
DO

oId fashioned Vince III..

31. 3. 2009 12:00
ano

:-)R^

0 0
možnosti
NB

j@ck

31. 3. 2009 11:50
-

Ja myslim ze vetsinu z toho nevedomky naplnuju, ackoliv jsem se nikdy nepovazoval explicitne za disidenta. Clovek si hlavne musi dat bacha, aby si nehral na disidenta a nedelal tak z nouze cnost - napriklad nemam schopnosti na to, abych v teto spolecnosti dosahl uspechu (postaveni, hmotne zajisteni), a tak ze sebe udelam alespon disidenta. Pokud se radim k nejakemu filosoficko-spolecenskemu smeru, tak je to humanismus, reprezentovany treba Goethem, Einsteinem, Schweitzerem. Konzum, kapitalismus, laissez-faire jsou dle meho stejne zhoubne ideologie jako komunismus, socialismus a vsechny dalsi ismy. Svet je v krizi, ovsem hlavne v krizi hodnot a mezilidskych vztahu.

0 0
možnosti
MP

admiral666

31. 3. 2009 12:30
Re: -

nejde o to, ze byste na to nemel, tito lide jsou vetsinou inteligentni a v oblastech vyzkumu a vyvoje by si i vydelali, karvinsky nezamestnany zijici z ruky do huby disident proti konzumu neni.

a tim, ze se politicky vymezujete se i vyclenujete z skupiny autorem definovane. konzum vas ma neoslovovat, ne aktivne rozhorcovat.

jinak chvalim autora za vyborny popis. skoda jen, ze v Praze nekde praktikovat jeden z zakladnich atributu ignoranta konzumu a to dopravni jizdu na kole. Pritom mimo prahu se jedna o beznou vec, o ktere nikdo neuvazuje jako o necem protikapitalistickem. To jen ve velkych mestech, kde buji kult automobilismu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1011x
Divadelník se sklonem k psaní a snění.