Zbourejte rovnou celý Václavák

Developerům zřejmě padne za oběť další dům na Václavském náměstí. Zdá se, že všechny budovy, které nejsou samy památkami, se klidně můžou zbourat, i když třeba leží v památkové rezervaci nebo v zóně UNESCO.

Vypadá to, že domy, které sice leží v památkové rezervaci, ale samy zvlášť za památky vyhlášené nejsou (na mapě šedě), můžou developeři klidně zbourat a na jejich místě postavit, co se jim zlíbí.

Když se před časem na našem činžáku opravovala střecha, měli k tomu památkáři velmi přísné požadavky – nejen zachovat stejnou střešní krytinu, ale také přesný tvar vikýřů, aby dům nepřišel o svůj historický ráz ze 30. let. A to náš dům ani neleží přímo v pražské památkové rezervaci, jenom v její blízkosti.

Vždycky proto musím kroutit hlavou nad tím, jak je možné v nejcentrovitějším centru Prahy klidně bořit historické domy a na jejich místě stavět nudné novostavby, k nerozeznání podobné stovkám domů v kterémkoli velkoměstě. Když se v centru zaplňovaly zející proluky, bylo to celkem samozřejmé (v některých případech, jako u Tančícího domu, získala Praha skutečně kvalitní architekturu). Pokud byl někde stržen dům dlouhodobě v havarijním stavu, ještě se to dalo chápat. Ale když památkáři povolí zboření architektonicky kvalitního domu v památkové zóně, o kterém sami uznají, že "je ze statického hlediska v dobrém stavu a nic nebrání jeho užívání", zdá se, že je něco špatně.

Kdyby apoň proběhla náhrada jednoho domu za jiný, který by velikostí zhruba odpovídal původnímu, nebyla by škoda tak velká, ale developerům jsou bohužel historické parcely příliš malé a výškové hladiny příliš nízké, a tak prosazují budování monster, která úspěšně ničí historický ráz města, pocházející ještě z doby Karla IV. a potvrzený i moderními regulačními plány.

Směšně potom působí omlouvání ministra kultury, že "investor více než šest měsíců žil ve víře, že rozhodnutí magistrátu je platné, pak musím zkrácené přezkumné řízení ministerstva hodnotit jako vážný zásah do práv účastníka."

A co potom ty tisíce Pražanů, kteří léta žili ve víře, že pražská památková rezervace a rezervace UNESCO je něčím víc než zónou lukrativních parcel? Zřejmě nejsou účastníky řízení, takže mají smůlu.

Autor: Matěj Čadil | sobota 28.5.2011 14:00 | karma článku: 32,68 | přečteno: 5873x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81

Matěj Čadil

70 let vlády

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60