Vysvětlete mi...

Že jsou volební kampaně pitomé, na to je už člověk zvyklý. Ale kampaň SPOZ je zřejmě natolik sofistikovaná, že na její pochopení asi nemám. Dokáže někdo vysvětlit, co svými slogany chtějí říci?

Strana práv občanů se na svých plakátech a billboardech chlubí heslem „Zastavili jsme Kalouska“. Pokud by to byla pravda, tak by to samozřejmě byl na dosud téměř (až na nějaké přeběhlíky) neparlamentní stranu obdivuhodný výkon, ale nějak se mi nepodařilo dopátrat, jak by se něco takového bylo mohlo stát.

Pokud vím, odchod Miroslava Kalouska z ministerského křesla byl dán pádem Nečasovy vlády, a ten byl způsoben policejním vyšetřováním některých politiků a státních úředníků. Nic, co by jakkoli prováděla strana SPOZ.

Nebo je tím snad myšleno zabránění Kalouskova návratu do vlády? Ale to má přece na svědomí jistý nadstranický prezident, který jmenoval premiéra podle svého rozmaru namísto podle parlamentní většiny.

Že je tento pán shodou okolností čestným předsedou SPOZ? No to je sice pěkné, ale vždyť nám občanům osobně slíbil, že bude prezidentem dolních deseti milionů, a nikoli jenom pár tisícovek členů SPOZ. Jistě by si funkcionáři SPOZ nechtěli přivlastňovat čin onoho velkého státníka, provedený zajisté v zájmu všech občanů.

Nebo se tím myslí, že někteří kandidáti SPOZ obětavě zasedli teplá místa ve vládě, aby se tam náhodou ten zlý Kalousek nemohl vrátit? To opět nesedí, vždyť přece když byla tato vláda jmenována, seděli v ní samí nezávislí odborníci, a jenom čistě shodou okolností se z některých těchto nezávislých odborníků později stali volební lídři SPOZ. (mimochodem konkrétně Kalouskovo křeslo zasedl nějaký Honza Fischer; kde už jsme to jméno slyšeli?)

Ale kdo ví, možná si lámu hlavu zbytečně a celá záhada má triviální vysvětlení. Třeba tím chtějí jenom říct, že Kalouska zastavili někde na ulici, jako tenkrát před sněmovnou ten kluk, kterého za to Mirek zfackoval. O tom samozřejmě nevím a jestli mě o tom chce SPOZ informovat, tak je to od nich hezké. Jen tedy nevím, proč z toho dělat hlavní volební heslo.

Na závěr ještě pozvánka. Pokud přece jenom tak úplně nesouhlasíte s tím, že náš současný prezident je zcela nadstranický, s tím, že bezchybně reprezentuje naši zem v zahraničí a pomáhá k naší dobré pověsti nebo s tím, že přímá volba mu dává mandát dělat si co chce, přijměte pozvání na setkání zítra (ve čtvrtek 10. října) od 17 hodin na Loretánském náměstí v Praze.

Více informací zde: www.facebook.com/events/1398091690422911

Autor: Matěj Čadil | středa 9.10.2013 13:30 | karma článku: 26,23 | přečteno: 1419x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81

Matěj Čadil

70 let vlády

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60