Princové pomáhají při povodních

Kritici monarchií často poukazují na to, že jsou panovníci odtrženi od běžného života. Přitom realita nezřídka ukazuje, že mnohem víc než o členech královských rodin to platí o profesionálních politicích.

Vicepremiér Nick Clegg předvádí nový model holínek

Je to letos zajímavá zima; zatímco u nás padají padají teplotní rekordy a Severní Amerika je zasažena přívaly sněhu, Anglii zase trápí v posledních dnech záplavy, při kterých se zdvihla hladina Temže a některých dalších řek. Naši politici mají při podobných živelních katastrofách ve zvyku významně si nasadit holínky a za doprovodu kamer jít obhlédnout stav vody, načež z bezpečí protipovodňových bariér ujistí veřejnost, že vše je pod kontrolou. A jak se zdá z fotek u článku na Daily Mail, ti britští v tom moc odlišní nejsou: premiér David Cameron si při rozhovoru s farmářem stoupl po kotníky do vody, ale vicepremiér Nick Clegg má sotva mokré podrážky; nejvíce zariskoval šéf opozice Ed Miliband (který to ovšem zřejmě odnesl mokrými ponožkami).

Zatímco politici se předváděli, britská královská rodina se zapojila poněkud praktičtěji: Princové William a Harry, kteří mají sami bohaté zkušenosti se službou v ozbrojených složkách, kde kromě afghánských teroristů bojovali i proti živelním katastrofám, se tajně připojili k příslušníkům Household Cavalry (u níž je princ Harry důstojníkem), kteří budují protipovodňové zátarasy ve vesnici Datchet v údolí Temže, nedaleko královského zámku Windsor.

Princ William, vévoda z Cambridge, a jeho bratr princ Harry budují protipovodňové zátarasy

Princové pracovali od brzkého rána, ale přestože tato aktivita obou princů nebyla nijak oficiálně oznámena, netrvalo samozřejmě dlouho, než se informace o ní dostaly k médiím a zanedlouho se v povodní ohrožené vesnici začal hemžit houf reportérů s kamerami, snažících se získat co nejlepší záběr obou princů, usilovně pracujících na vykládání pytlů s pískem. Nejvíce pozornosti si ovšem získala krásná odpověď prince Williama na jednu z dotěrných otázek reportérů: „Co kdybyste nám šli pomoct, místo pobíhání kolem s kamerami“.

A pak že jsou členové královských rodin odtrženi od života běžných lidí.

Zdroj: Mail Online, The Telegraph

Autor: Matěj Čadil | pondělí 17.2.2014 8:00 | karma článku: 24,03 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81

Matěj Čadil

70 let vlády

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60