Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

jafava

17. 12. 2010 9:00
Arcivévoda Karel je sympaťák, tak proč ne?!

Jsem pro konstituční monarchii, nebyl by to krok zpět, jak se mnozí domnívají, ale byla by to cesta z toho současného zmatku.

0 0
možnosti
MZ

MZak

16. 12. 2010 21:29
nevim me to takhle staci

Trosku precenujete dulezitost prezidentske funkce. Podle mne neni zase az tak dulezita, aby ji bylo nutne volit primou volbou. Dokonce si ani nemyslim ze by pritahla vic volicu k urnam. To je mozna jen zbozne prani politiku. Je totiz, aspon podle mne, uplne jedno co tam bude za pantatu a jak bude zvolen (dustojnou nebo nedustojnou, primou nebo neprimou volbou) Prakticky jde vlastne uplne o h....

0 0
možnosti
OJ

jamaein

16. 12. 2010 17:19
Zajímavá analýza,

ale všechny konstituční monarchie v Evropě mají dlouhodobou tradici. Nenapadá mě, kdo by mohl být panovníkem v ČR, aby to byla všeobecně respektovaná osobnost. Nebo jaký šlechtický rod by to mohl být..

0 0
možnosti
RK

McCorner

16. 12. 2010 18:02
Re: Zajímavá analýza,

Přesně, monarchie jsme se zbavili první republikou (a komunisti dílo dokonali vymazáním veškerého respektu k monarchii). Takže ta třetí možnost nepřipadá v úvahu .. byl by to krok zpátky.

Nehledě na to že první volba monarchy by musela být buď přímá nebo nepřímá ... a jsme zpátky u diskuze jak volit (prezident tu je případne "jen" osm let monarcha a jeho rod by tu byl na neomezenou dobu).

V praxi by to vypadalo tak že by se zvolila rodina se stálým přístupem k penězům a zneužitelných/využitelných informací a asi by se dříve či později objevila nejaká korupční aféra ... a co potom.

0 0
možnosti
RH

Kruton

16. 12. 2010 16:55
Ještě bych doplnil

že přímá volba by na sebe strhla aktivitu některých voličů (protože se volí "hlava" státu), přestože je prezident politicky bezzubá figurka a volby do PSP, které jsou pro chod státu nejdůležitější by ztratili atraktivitu....

0 0
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99