Přeběhlík Paroubek – expert na všechno?

Poslanci Paroubkovi zřejmě již dlouho chyběla pozornost médií, a tak konečně ve velkém stylu provedl svůj dlouho očekávaný odchod z ČSSD a vytvoření nové strany. Zjevně si věří – vždyť je expertem na cokoli.

Nějak nám nebezpečně přibývá těch bývalých předsedů, kteří se rozešli ve zlém se svými politickými stranami. Poté co Václav Klaus zanevřel na topolánkovskou ODS a Mirek Topolánek na nečasovskou, poté co zhrzený Milož Zeman odešel na Vysočinu a následně založil svou osobní politickou stranu, poté co Miroslav Kalousek odepsal lidovce a pod knížecí záštitou se rozhodl vybudovat nový politický projekt, nyní se se svou starou stranou rozešel i bývalý velký vůdce a buldozer Paroubek.

O Jiřím Paroubkovi je známo, že své politické postoje řídí hlavně veřejným míněním; proto nepřekvapuje, že v době, kdy Václav Klaus a jemu blízké kruhy sbírají politické body nacionalismem natřeným do konzervativních tónů, chce Paroubek zkusit štěstí s nacionalismem socialistickým.

Příznačný je i způsob, jak k tomu došlo: Ne že by pan Paroubek založil novou stranu a vybudoval ji sám „od píky“; ne že by vstoupil jako řadový člen do nějaké existující strany a pokusil se v ní demokraticky uspět – přestoupí k národním socialistům, aby mohl jejich struktury a členskou základnu přetvořit k obrazu svému, ale s menší než předsednickou funkcí se samozřejmě nespokojí. A co na tom, že demokraticky zvolený předseda strany musel „letět“, aby světlým zítřkům své strany nestál v cestě? Co na tom, že ještě před pár lety bylo politické přeběhlictví pro pana Paroubka tím největším zločinem? Co na tom, že s nacionalistickou stranou spojí své jméno politik, který v době vládního angažmá patřil k hlavním zastáncům přijetí evropské ústavy a společné měny? Co na tom, že sám požadoval, aby se při odchodu ze strany vzdal poslanec svého mandátu, zatímco sám to udělat nehodlá?

Nemá velký smysl se o tom rozepisovat; na toto téma bylo už napsáno leccos. Zaujal mě ale citát z jeho rozhovoru pro iDNES.cz, který je pro Paroubka opravdu výstižný:

Měla ČSSD vůbec šanci zastavit váš odchod? Bylo něco, co mohla udělat, abyste ze sociální demokracie neodcházel?

Určitě, mohla mi nabídnout pracovní uplatnění. Zdůrazňuji pracovní uplatnění, ne trafiku. Expertní uplatnění v některé oblasti, ať už jde o ekonomiku, zahraniční vztahy, cokoli. Ale taková nabídka nikdy nepřišla.

Jak je vidět, Jiří Paroubek se zjevně pokládá za experta jakoukoli oblast. Teď jenom doufejme, že nebudeme nuceni tuto jeho expertní úroveň opět sledovat každý den v českých médiích.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | pondělí 10.10.2011 17:30 | karma článku: 32,30 | přečteno: 3827x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81

Matěj Čadil

70 let vlády

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60