Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konec „vzteklého psa“

Plukovník Muammar Kaddáfí byl zabit libyjskými rebely ve svém domovském městě Syrta. A přes všechny problémy současné Libye to je dobrá zpráva. Kaddáfí byl tyran, násilník, terorista a zrádce své země a krále.

„Vzteklý pes“ Kaddáfí

Znamená to, že zásah NATO proti Kaddáfímu byl spravedlivý? Zdaleka ne; mezinárodní politice samozřejmě dominují národní zájmy, zatímco zásadovost je vzácným zbožím. Že libyjská ropa hrála v těchto událostech podstatnou roli, je nabíledni. Západním politikům, kteří nyní Kaddáfího bombardují, rozhodně neslouží ke cti, že ještě loni se s diktátorem objímali a plácali ho po zádech, jak se pěkně „polepšil“. Přitom i během Kaddáfího přátelských návštěv v západní Evropě proti němu demonstrovalo mnoho libyjských emigranů, kteří na nebezpečnost jeho režimu otevřeně poukazovali (organizátorem protestů byl mimo jiné dědic libyjského trůnu, prasynovec svrženého krále Idríse, Muhammad as-Senussi).

Znamená to, že pád Kaddáfího režimu je jistým krokem k lepšímu? Ani náhodou; jednání povstalecké Přechodné národní rady (NTC) zatím nahrává skeptickým obavám z toho, kam zemi přivede. Je dost pravděpodobné, že po pádu Kaddáfího tyranie, které dominoval jeho bizarní kult osobnosti, sobecké zájmy a megalomanství, se naděje na demokratickou Libyi rozplynou buď v chaosu kmenových sporů a bojů o moc, anebo v jiné tyranii, založené na těch nejhorších elementech současného muslimského světa (je jenom náhoda, že úzké styky s NTC udržuje český radikální islamista Muneeb Hasan Alrawi?)

Libyjec s portrétem krále Idríse

Ačkoli oficiální zprávy jsou plné nadšení z Kaddáfího smrti, někteří komentátoři vyjadřují z dalšího vývoje obavy. Zamyslíme-li se nad historií Libye a nebezpečím fragmentace země, je potřeba sjednocující autority zjevná a obnovení konstituční monarchie jakospojujícího prvku země s navázáním na předkaddáfíovskou tradici by byla rozumná možnost. Sám následník trůnu Muhammad as-Senussi o své uznání nijak nebojuje, ale nabízí své služby vlasti a vybízí k obnovení ústavy a tomu, aby měli lidé možnost sami rozhodnout o budoucnosti země1. Bohužel, přestože běžní lidé vzpomínají na dobu krále Idríse a projevují náklonnost k monarchii, politici z NTC nemají žádnou chut dělit se o nově získanou moc, a tak možnost obnovy království neberou příliš vážně. Bylo by příjemné se v tomto mýlit, ale lidová povstání a revoluce svrhávající staré režimy málokdy přinesou samy o sobě skutečné zlepšení.

Přes to všechno, Kaddáfí byl padouch. Netěší mě jeho potupná smrt a vláčení jeho těla ulicemi, jistě neměl být lynčován a mělo se s ním zacházet podle mezinárodních konvencí jako s válečným zajatcem, ale rozhodně si zasloužil tvrdý trest za zločiny, které spáchal, a nikoli spokojené dožití v exilu, jak se poštěstilo tolika jiným diktátorům. Ne náhodou jej Ronald Reagan nazval „vzteklým psem Blízkého východu“. Byl nepřítelem civilizovaného světa, terorizoval vlastní lid, vyhrožoval cizím státům, podporoval teroristické útoky proti jiným národům, vydíral své sousedy a v neposlední řadě se dostal k moci odporným pučem a zradou svého krále. Světu bude bez něj lépe.

Další zajímavé informace:

Autor: Matěj Čadil | pátek 21.10.2011 8:00 | karma článku: 31,32 | přečteno: 5430x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Pro a proti monarchii

Zatímco většina pozornosti českých médií byla minulý týden upřena na (ne)vyjádření důvěry vládě, v rozhlasu proběhl diskusní pořad, reagující na zajímavé zahraniční téma, jež by mohlo lehce uniknout pozornosti.

14.8.2013 v 13:00 | Karma: 26,88 | Přečteno: 3086x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Legitimita prezidentské vlády? Vláda pro vládu

Náš prezidentský premiér dává jasně najevo, že politickými zvyklostmi není třeba lámat si hlavu – titulek: „Důvěru k tomu, abychom mohli vládnout, nepotřebujeme.“ to vystihuje dobře.

6.8.2013 v 11:30 | Karma: 17,76 | Přečteno: 547x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

O prezidentském platu a státním rozpočtu

Zatímco celá země žije pádem vlády, trošku zapadla jedna zajímavá událost: Prezident věnoval třetinu svého platu na splácení státního dluhu. Zajímavé gesto, které si zaslouží trochu pozornosti.

21.6.2013 v 16:00 | Karma: 21,77 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

40 % Srbů podporuje obnovení monarchie

Podle průzkumu veřejného mínění uspořádaného bělehradskou agenturou SAS je téměř 40 % občanů Srbska (přesně 39,7 %) nakloněno myšlence obnovení monarchie, což je více než kolik je pro zachování republiky.

14.5.2013 v 12:30 | Karma: 15,95 | Přečteno: 598x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Prezidentské ostudy

Před pár dny jsem se pozastavoval nad tím, jak je zvláštní, jaké úctě a respektu se korunovační klenoty jakožto symbol Českého království těší v republice, která jako základní kámen své mytologie používá svržení monarchie.

10.5.2013 v 21:10 | Karma: 32,68 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nestihli pozvat

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99